MotoNews.pl
1 W polonezie plusie co to jest ?? (42609/61) - NT

W polonezie plusie co to jest ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co to jest ? Czarna skrzynka z przewodami gumowymi i znajduje sie to w bagazniku przy wlewie paliwa. Pytam sie co to bo wlasnie mi cieknie z tego paliwo i strasznie smierdzi w aucie.Co to jest i po co to badziewie ???

To jest pochłaniacz par paliwa. Teoretycznie powinien sie sam co jakiś czas opróżniać ale nie przez wyciekanie .Proponuje wyjąć i zobaczyć dokładnie co go boli.

ten wyciek mam w miejscu łączenia jednej obudowy z drugą tak na srodku moze tam jest jakaś uszczelka i teraz popuszcza nie wiem jutro jak bedzie pogoda to wyjme go i zobacze . Bede chcial to jakos zalepic moze poxiliną ?

te dwie połówki są fabrycznie łaczone chyba na wcisk, no może przy użyciu śladowych ilości kleju . Często się rozłączaja i wtedy właśnie takei efekty 0 jak nalejesz do pełna bak albo "pod korek" to zaczyna ostro walić. Trzeba toto wyjąć - trochę zabawy ale do zrobienia i skleić (o ile pamiętam ja jechałem silikonem, próbowałem termokurczliwym ale nie trzymało - za szybko zastygał)

Dużo zabawy jest żeby to wyjąć ? To jest zamocowane na wlewie paliwa na wcisk czy przykręcone śrubami ?? Czy może na jakieś zatrzaski ?? Wiem ,że trzeba odkręcić kilka wężyków

Miałem ten sam problem w swoim Atu. To o czym mowa to tzw. zasobnik powietrza. Skleiłem to poxipolem i dodatkowo "w pionie" taśmą. Przy wlewie u są 3 śrubki a poniżej zasobnika jest opaska zaciskowa.

A ja zadam pytanko, co to jest pod błotnikiem lewym wygląda jak walec i ma dwa węze.

węglowy filtr par paliwa