| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-03-02 19:29:57 Witam . Co to znaczy ze sprezyny z zawieszenia sa progresywne Pzdr |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-03-02 19:51:11 nie jestem na 100% pewien, ale to oznacza, że sprężyna w miarę zwiększania stopnia ugięcia jest coraz twardsza |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-03-02 21:30:24 Mniej więcej tak jak napisał Robert.
Progresja to "zmiana parametrów ugięcia względem obciążenia (na oś) wywołana m.in zmienną grubością zwoju" Wykres ugięcia w stosunku do nacisku wygląda tak, że do pewnego momentu (sił nacisku) spręzyna ma dość spore ugięcie. Po przekroczeniu "punktu krytycznego" sprężyna staje się niemalże nieodkształcalna i stopień jej ugięcia jest minimalny. |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-03-02 22:34:47 czyli to sa sprezyny sportowe czy jak to mam rozumiec?? Bo one pasuja jak to podaje jeden gosc pasuja do Kadeta GSI i Kadeta E . Jak to mam rozumiec?? |
Jacek_Mad Espero 1.5 eLPeGi Radom | 2004-03-02 22:55:16 progresywne - czyli tak lopatologicznie - na poczatku ugiecia, czyli na wzglednie malych dolkach sa w miare miekkie (prawie jak seria) a po przekroczeniu pewnego ugiecia staja sie cholernie twarde.
Kolega ma takie w focusie i sa ok, na malych nierownosciach strasznie nie trzesie, a na zakretach samochod jest sztywny. Ogolnie sa to sprezyny sportowe (jezeli tak je mozna nazwac - bardziej obnizajace i sztywniejsze niz sportowe) Sportowe to moze byc zawieszenie np. gwintowane ale to zupelnie inna bajka. A ze pasuja do kadeta GSI i kadeta E czyli pewnie do Espero tez pasuja, bo chyba zawieszenia kadet, astra, vectra, espero ma takie samo ?? Pozdrawiam |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-03-03 08:15:43 A co konkretnie moze byc z przodem?? Bo ja tydzien temu sobie kupilem sprezynki sportowe z Opla Astry GSI. Jeszcze nei byem z nimi u mechanika . W czym moze byc problem?? |