MotoNews.pl
10 Prosze doradzcie mi jak mam to zrobic!!!! (125547/0) - NT

Prosze doradzcie mi jak mam to zrobic!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przed paroma miesiacami zakupilem Fiata 125-tke z 68r. i mam w planie cala jego rekonstrukcje.Chcialbym zawiesic oplaty OC na czas rekonstrukcji samochodu??? Obecnie samochod jast rozebrany i trwaja prace blacharskie.Niewiem poprostu gdzie?albo do jakiego urzedu mam sie udac by cos takiego zalatwic???Samochod od 2000roku nie jest zameldowany.

gdzieś już widzialem taki post ale może się myle

nie da sie (chyba ze jest na zoltych tablicach)

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2005-11-29 22:31:47 ]

Cytat:
2005-11-29 22:19:53, DAWCY pisze:
gdzieś już widzialem taki post ale może się myle

A moze tu? http://www.agnieszka.com.pl/forum_php/viewtopic.php?t=3088&highlight=zrobic

to musi sie dac zrobic bo to jest bledne kolo zamkniete??
ten samochod od 2000r. stoi i niema na nim waznych badan technicznych i najprawdopodobniej niebyly skladki OC odprowadzane.
a bym ja mogl zaplacic ubezpieczenie OC musze miec wazne badania techniczne ktorych w tym momecie niemam szans dostac bo ten samochod jest niekompletny!!!
wiec dopiero za pare lat gdy ten samochod bedzie gotowy i sprawny to wtedy bede to musial zaplacic oczywiscie z odsetkami!!!

to musi sie dac zrobic bo to jest bledne kolo zamkniete??
ten samochod od 2000r. stoi i niema na nim waznych badan technicznych i najprawdopodobniej niebyly skladki OC odprowadzane.
a bym ja mogl zaplacic ubezpieczenie OC musze miec wazne badania techniczne ktorych w tym momecie niemam szans dostac bo ten samochod jest niekompletny!!!
wiec dopiero za pare lat gdy ten samochod bedzie gotowy i sprawny to wtedy bede to musial zaplacic oczywiscie z odsetkami!!!

nie prawda że żeby zapłacić OC musi być ważne badanie techniczne, wszystko zależy od ubezpieczyciela bo niektórzy ubezpieczą bez przeglądu tylko życza sobie odpowiednio więcej osobiście się z tym spotkałem, co do Twojej sprawy to teoretycznie nie ma możliwości załatwienia tego tak żeby nie płacić OC i wszystko było legalnie, no chyba że żółte blachy co nie jest wskazane lub znajomy rzeczoznawca i oświadczenie o wartości historycznej pojazdu czyli tzw. "pojazd historyczny" wtedy nie trzeba opłacać OC (nie musi być ciągłości), a jeżeli ten samochód jest na Ciebie od jaiegos czasu i nie ma od początku OC to teoretycznie czeka Cię kara 500 oiro do zapłaty więc nie ma sie co spieszyć z tym już teraz

Ja kupilem samochod bez przegladu, przerejestrowalem go i zaplacilem normalne OC . Przeglad zrobilem po pol roku. Samochod nie moze nie miec OC, nawet jezeli nie ma przegladu. Fakt, jezeli trzasniesz kogos bez przegladu to ubezpieczalnia bedzie chciala od Ciebie zwrot kasy za to co wyplaci ofierze, ale to nie znaczy ze nie mozesz zawrzec umowy o ubezpieczenie. Poza tym, jak przerejestrowujesz to dostajesz miekki dowod. Tam nie ma rubryki na badanie techniczne, wiec nie widac ze go nie masz.

Pół roku temu kupiłem maluszka (bez silnika) z papierami i waznym OC do listpopada czyli do teraz...wtedy jeszce nr silnika byl uwzgledniany
w pzu ustalilem:
auto bedzie remontowane po skonczeniu sie oc jeszcze az do wiosny, wiec praktycznie niemozliwe jest zarejestrowanie go i zaplacenie skladki oc no bo auto nie ma silnika, czyli nie moge go zarejestrowac bo nie przejdzie przegladu!!
w pzu babka powiedziala mi tak: za okres kiedy ubezpieczenie bylo od poprzedniego wlasciciela zostanie mi do doplacenia troche kasy bo poprzednik mial wiecej znizek ode mnie, a nast skladke oplacam nadal (ciągłosc musi byc), ale nie ma takiej potrzeby zebym placil przez okres remontu, moge poczekac z tym az go zarejestruje, wtedy po prostu zaplace za okres kiedy auto stalo bez silnika! legalnie przerwanie ciaglosci ubezpieczenia jest tylko w przypadku zezlomowania/wycofania auta z ewidencji pojazdow,
jesli auto bys sprzedal bez rejestrowania to nast. wlasciciel chyba musialby splacac oc za okres kiedy oc nie bylo placone, nawet jesli auto nie bylo zarejestrowane...

[ wiadomość edytowana przez: HNT dnia 2005-11-29 23:43:18 ]

Cytat:
praktycznie niemozliwe jest zarejestrowanie go i zaplacenie skladki oc no bo auto nie ma silnika, czyli nie moge go zarejestrowac bo nie przejdzie przegladu!!

Ale czemu?
Cytat:
w pzu babka powiedziala mi tak: za okres kiedy ubezpieczenie bylo od poprzedniego wlasciciela zostanie mi do doplacenia troche kasy bo poprzednik mial wiecej znizek ode mnie, a nast skladke oplacam nadal (ciągłosc musi byc), ale nie ma takiej potrzeby zebym placil przez okres remontu, moge poczekac z tym az go zarejestruje, wtedy po prostu zaplace za okres kiedy auto stalo bez silnika! legalnie przerwanie ciaglosci ubezpieczenia jest tylko w przypadku zezlomowania/wycofania auta z ewidencji pojazdow, jesli auto bys sprzedal bez rejestrowania to nast. wlasciciel chyba musialby splacac oc za okres kiedy oc nie bylo placone, nawet jesli auto nie bylo zarejestrowane... [ wiadomość edytowana przez: HNT dnia 2005-11-29 23:43:18 ]

Cos nie lapie. Zarejestrowane jest caly czas. Na przerejstrowanie na siebie masz okreslony prawem czas od daty zawarcia umowy (2 tygodnie?). OC musisz placic od dnia w ktorym samochod rejestrujesz na siebie, to co bylo wczesniej Cie nie obchodzi. Wsio.

Ja jak kupiłem malca to miał przegląd a oc nie było (przywieźli mi go na lawecie) i oc nie było od jakiś 2 miesięcy. Przerejestrowałem na siebie a oc zapłaciłem od tego dnia zakupu czy jakoś tak a te niezapłacone przez poprzedniego własciciela mnie nie obchodzi przynajmniej tak w PZU tak mi powiedzieli i zrobili.

ech..zapytaj kose albo AdrianK...z tego co wiem potrzebny Ci papierek od rzeczoznawcy ..mowiacy o tym ze jest to pojazd historyczny...i wtedy jesli nie jezdzisz nie musisz placic OC.
z OC roznie bywa..zalezy na kogo trafisz..ja zawsze kupuje auta bez OC i nie mam problemu z zaplaceniem ( mowie ze nie dostalem od poprzedniego wlasciciela ) ale place w dniu ktory widnieje na umowie ( a umowe zazwyczaj mam wypisana bez daty ) ) ..ostatnio wypisywalem umowe przy kobiecie , ktora mi auto ubezpieczala

[ wiadomość edytowana przez: BULLITT dnia 2005-11-30 02:19:43 ]

Cytat:
2005-11-30 02:17:08, BULLITT pisze:
ech..zapytaj kose albo AdrianK...z tego co wiem potrzebny Ci papierek od rzeczoznawcy ..mowiacy o tym ze jest to pojazd historyczny...i wtedy jesli nie jezdzisz nie musisz placic OC. z OC roznie bywa..zalezy na kogo trafisz..ja zawsze kupuje auta bez OC i nie mam problemu z zaplaceniem ( mowie ze nie dostalem od poprzedniego wlasciciela ) ale place w dniu ktory widnieje na umowie ( a umowe zazwyczaj mam wypisana bez daty ) ) ..ostatnio wypisywalem umowe przy kobiecie , ktora mi auto ubezpieczala [ wiadomość edytowana przez: BULLITT dnia 2005-11-30 02:19:43 ]

dokladnie tak jest. Idziesz do rzeczoznawcy ze zdjeciami auta. Na podstawie zdjec, dokumentow wozu wystawia Ci opinie ze "po zapoznaniu sie z dokumentami pojazdu tj. dowod rejestracyjny i zdjecia orzekam, ze pojazd przedstawia wartosc historyczna i posiada wartosc kolekcjonerska. Swiadczy o tym analiza zastosowanych rozwiazan konstrukcyjnych i data produkcji pojazdu: 1968 rok. Oceny dokonano na podstawie dokumentow przedstawionych przez zleceniodawce:zdjec oraz dowodu rejestracyjnego na wniosek zleceniodawcy, bez ogledzin pojazdu.

Z taki papier jest podstawa do zwolnienia z obowiazku posiadania ciaglosci OC. Date na umowie wypisz sobie z dniem wystawienia opini lub pozniejsza, zebys nie mial problemow za poprzedniego wlasciciela i po klopocie.

Cytat:
qubek Wysłany: 2005-11-30 00:01:38

Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

praktycznie niemozliwe jest zarejestrowanie go i zaplacenie skladki oc no bo auto nie ma silnika, czyli nie moge go zarejestrowac bo nie przejdzie przegladu!!

--------------------------------------------------------------------------------

Ale czemu?

Pytałem w wydziale komunikacji w okresie kiedy jeszcze wazne byly nry silnika, kobita powiedziala ze przerejestruje jak skoncze remont...
remont w toku i skoncze go na wiosne, teraz silnik jest niewazny, wiec co mam go juz przerejestrowywac?? bo juz zgłupiałem