Kierownica od poldasa coupe-do zdobycia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niedaleko mojego bloku jest budka z pieczywem. Sprzedaje tam facet, którego PF125p stoi przy budce. Fiat ten ma przycisk kierownicy w nietypowym kształcie, takim jak Coupe Adamusa czy wersja trzydrzwiowa w Muzeum Przemysłu. To jest chyba spora rzdkość. Ciekawe, czy gość by jej nie sprzedał, ale ja personalnie nieśmiały jestem. Co Panowie na to?

Heh chcesz gościowi "wyrwać" poprostu kierownicę i jak będzie jeździł - chyba że fiacik jest już "kaput"

Mozna mu dac w zamian kierownicę np od Poloneza Caro. (ja mam na zbyciu)

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Zapytaj skad ja ma. Chetnie bym ja kupil, jezeli nie bedzie chetnych.

Pozdrowka
Adamus

Mógłbym ewentualnie zamienić się z nim, bo kupiłem kiedyś w Motozbycie oryginalny, pachnący i zakurzony od leżenia na półce przycisk klaksonu. Tylko jak to zrobić, żeby nie nabrał jakiś podejrzeń. To nie jest trup, jakiś 1990r. Ciekawe, czy gość wie,co ma

Cytat:
2003-02-27 16:02:03, wioorek pisze:
Ciekawe, czy gość wie,co ma

Pewnie nie i żyje w nieświadomości

Żebyście się jeszcze nie zdziwili co ten facet wie o swojej maszynie. Skoro ma ją założoną to znaczy że ktoś ją tam musiał wsadzić. Po prostu pogadaj z gościem, bo może się okazać że ten facet to większy oszołom niż my wszyscy razem wzięci. A ten gruchot spod budki to tylko jeden z licznej kolekji polskiej motoryzacji. Nagle sie okaże że gość ma jeszcze na podwórku 15 coupe, 12 analogów i kilka inncy 2,0 ha ha ha

To mniej więcej na temat: Poczytuję sobię fabryczną instrukcję napraw FSO Polonez oraz katalog części zamiennych i cóż z nich wynika? Ano: coupe powinno mieć tylną kanapę z zagłówkami, deska rozdzielcza dostępna była również w kolorze niebieskim, tapicerka również w czerwonym, powinny też być całkiem inne zegary! (mam je na obrazku).

Cytat:
2003-03-04 01:11:47, Grzech pisze:
To mniej więcej na temat: Poczytuję sobię fabryczną instrukcję napraw FSO Polonez oraz katalog części zamiennych i cóż z nich wynika? Ano: coupe powinno mieć tylną kanapę z zagłówkami, deska rozdzielcza dostępna była również w kolorze niebieskim, tapicerka również w czerwonym, powinny też być całkiem inne zegary! (mam je na obrazku).

Grechu - to skaner do ręki i ślij do Strefy Klubowej

Cytat:
2003-03-04 01:53:01, Janio pisze:
Cytat:

Grechu - to skaner do ręki i ślij do Strefy Klubowej

Dokladnie, skanar w ruch!

Cytat:
... powinny też być całkiem inne zegary! (mam je na obrazku).

Powinny ale z tego co wiem od Adamusa nigdy nie wszedł do produkcji inny typ zegarów i mas innych rzeczy które powinny być ale nie było(pewnie oszczędności).

Chodzi zapewne o ten obrazek:
Wskazniki Coupe

Takie wskazniki zaplanowali Wlosi dla modelu Coupe. Tak samo jak zaglowki na tylnej kanapie, a takze do modeli 5-drzwiowych tapicerki w kolorach: czarnym, ciemnobrazowym, jasnobrazowym, bezowym, niebieskim, czerwonym.

Niestety polska rzeczywistosc okazala sie brutalna i wszystkie te elementy nie znalazly zastosowania (jak i samo Coupe zreszta) :O

Tez posiadam katalog czesci z 1984 r. i ksero instrukcji napraw.

Pozdrawiam
Adamus

FSO Polonez 1.5 X Coupe Orzechowy Płomień, 1983
FSO Polonez 1.4 GLI 16V Malinowy Potwór, 1996

Der Polonez: das ist die Weltanschauung und die testet man nicht :)

[ wiadomość edytowana przez: adamus dnia 2003-03-04 14:32:27 ]

Inna kierownice (taka jak w Coupe) tez powinien miec model 3d, ale z tym takze roznie bywalo.

Pozdrowka
Adamus

Co do koloru tapicerki to przecież jest a własciwie był czarna i brązowa...taka mam...A jak pamietam w tym kolorze byly i deski rozdzielcze ( sam widziałem wiele takich poldków), szczególnie do roku 1987 zanim wprowadzono model SLE...

Nie no w rzeczywistosci byla czarna i orzechowa deska. Tapicerka siedzen i boczkow bywala czerwona.
Na marginesie: poszukuje deski rozdzielczej orzechowej (brazowa) w stanie dobrym, bez pekniec. Jakby ktos widzial, to prosze o kontakt.

Pozdrowka
Adamus

Sorki za moją ciemnote, ale czy może mi ktoś wytłumaczyć, czym się różni Polonez Coupe, od 3 drzwiówki???

Pozdrawiam Cosmo

Coupe w przeciwieństwie do 3-drzwiówki ma słupek między drzwiami, a tylnym bocznym oknem szeroki, a ten najbardziej z tyłu odwrotnie. - patrz zdjęcia.

Cytat:
2003-03-04 16:34:27, Cosmo pisze:
Sorki za moją ciemnote, ale czy może mi ktoś wytłumaczyć, czym się różni Polonez Coupe, od 3 drzwiówki???

Pozdrawiam Cosmo

różnica jest widzialna gołym okiem inny jest przód, coupe ma wydłużony o 50 mm przód nadwozia, odmienny zarys tylnego okna uchylneg, grubszy słupek środkowy, różnice są też w wyposażeniu wnętrza np. inne zestawy wskaźników, siedzenia bardziej komfortowe

a macie jakieś zdjęcia 3 drzwiówki, co bym sobie porównał???

Pozdrawiam Cosmo

Co do wypowiedzi GDA:
zestawy wskaznikow mialy byc inne - tak zaprojektowali je Wlosi. Ale poniewaz Coupe produkowano w nielicznych egzemplarzach FSO zrezygnowala z tej "ekstrawagancji". Tak samo zreszta jak z kontrolki zuzytych klockow hamulcowych - tak, tak, model Coupe mial miec taki wynalazek na dluuugo przed hamulcami Lucasa :)

Pozdrowka
Adamus