Znikający prąd

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, ponieważ podobno mało tematów technicznych jest na forum to postanowiłem pisac o każdym swym kłopocie na forum. Dziś wsiadam do autka odpalił ale zanim odpalił miałem czarno na kontrolkach tzn żadnae nie paliły, Myśłe czyżby akumulator ? Odpalił jade i co sie zaczelo dziać. Na poczatku przestały działać wycieraczki, potem radio, wreszcie światła z tyłu i stopu no i kierunkowskazy, po przejechaniu 3 km i wyłączeniu silnika Nie mogłem juz odpalic auta głucho po przekreceniu kluczyka. Co to może być czyzby padł alternator, tylko dlaczego nie zasygnalizował tego kontrolką ? Jak sparawdzic ładowanie aku ?

Elektryka brrrr temat ponad moje sily. Ja bym pierw sprawdzil bezpieczniki, potem przekazniki a jak nic to tylko do znajomych. Nic Ci niestety nie pomoge

ale czy jakiś przekaźnik lub bezpiecznik jest powiązany z kręceniem rozrusznika ? Mądra książka wskazuje że to alternator zmarł

Stawiam pizze na szczoteczki...

Hehe

wodzu obiaw typowy dla rozciagnietego paska klinowego jesli masz miernik(a napewno masz) sprawdz stopien ladowania aku,na wlaczonym silniku i zapalonych swiatlach mijania napiecie na aku powinno wynosic +- 13,7V na wolnych obrotach

No tylko kurde najpierw aku musze naładować, a pasek no tak hmmm kiedy ja go wymieniałem

Spędziłem romantyczne przedpołudnie na dworzu ja i moja czerwona drezyna Wziąłem inny aku podłączyłem go i wszystko było ok. Odpaliłem i zmierzyłem miernikiem miałem jakiś 13 V tak jak kazał Alan. Wiem że tamten aku mam wyładowany ale czemu ? A czy jak pasek jest rozciągniety to nie powinna mi wskazywac kontrolka akumulatora ? Czy pasek nie powinien piszczeć. Nic nie kumam

wodzu jak bedziesz mial rozciagniety pasek to kontrolka nie musi sie zapalic ale nie koniecznie pasek bedzie piszczal

no rozumiem dobra to wymienie i zobacze co dalej

pamietaj ze na rozciagnietym pasku ladowanie bedzie w miare na wolnych obrotach a na wysokich sie straci

Na wysokich i pod dużym obciążeniem np. szyba światła itp

Wodzu mialem podobny problem kiedys. U mnie wina lezala w pasku tak jak alan mowil. po prostu sie slizgal.

Wodzu mialem podobny problem kiedys. U mnie wina lezala w pasku tak jak alan mowil. po prostu sie slizgal.

Ja bede sie upieral nadal przy szczotkach...

Stawiam pivo "magikom" od paska jesli sie myle (oczywiscie na zlocie ogolnopolskim)...

Spoko widze bmiales takie same problemy

bolo trzymam za slowo

Cytat:
2004-02-19 23:03:59, Kmieciu pisze:
Spoko widze bmiales takie same problemy

A nio... identyczne...i okazalo sie ze szczoteczki poszly juz sie j...

Ale spox...jak przegram przyznam sie do kleski... i postawie pivo "magikom" od paska

mam nadzieje ze nie zucasz slow na wiatr

Cytat:
2004-02-20 23:25:00, Alan28 pisze:
mam nadzieje ze nie zucasz slow na wiatr

No szanuj sie czlowieku...ja rzucam slowa na wiatr...

Nie ma takiej opcji...

No ja narazie nie zajrzałem do auta tzn nie brałem sie z wyciaganie alternatora ale to chyba konieczne, naładowałem akumulator i mierzyłem jeszcze raz ładowanie mam w granicach 13 na wolnych i i na większych obrotach i dziś było wszystko nic nie rozumiem