Yaris i radio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc! Tak sie zastanawiam nad zmiana radia w Yarisie - mysalem o kupnie tego Sony z MM za 900 zl z MP3 - widzialem kiedys jak w miejsce kaseciaka wsadzali takie zwykle radio - a jak? poprostu demonotwali srodkowa czesc (wlasnie ta czesc dzie jest kaseciak cz CD Toyoty w Yarisie) - i teraz mam pytanie - czy taka instalacja jest mozliwa w Polsce? wiem ze gwarancja w tym przypadku pada - no ale autko juz bedzie dwano po gwarancji wiec zastanawiam sie na wymiana calej instalacji Audio w samochodie - bo to co jest teraz to wola o pomste do nieba.

El_Chueco:
zalezy Ci tylko na tym by miec radio z MP3 ??? czy na jakosci dzwieku???
bo nie wiem czy zauwazyles ze plyta audio nagrana predkoscia 10x (przykladowo) od plyty MP3 rozni sie kolosalnie???
wiec albo MP3 albo dobry dzwiek....
chyba ze nie jestes "koneserem" i nie zalezy Ci na jakosci....
choc przecietnemu odbiorcy nie bedzie roznicy

Cytat:
2004-02-24 18:04:51, El_Chueco pisze:
Czesc! Tak sie zastanawiam nad zmiana radia w Yarisie - mysalem o kupnie tego Sony z MM za 900 zl z MP3 - widzialem kiedys jak w miejsce kaseciaka wsadzali takie zwykle radio - a jak? poprostu demonotwali srodkowa czesc (wlasnie ta czesc dzie jest kaseciak cz CD Toyoty w Yarisie) - i teraz mam pytanie - czy taka instalacja jest mozliwa w Polsce? wiem ze gwarancja w tym przypadku pada - no ale autko juz bedzie dwano po gwarancji wiec zastanawiam sie na wymiana calej instalacji Audio w samochodie - bo to co jest teraz to wola o pomste do nieba.

EL_Chueco aby zrobić audio nie trzeba wcale zmieniać radia w Yarisie Dobrze zrobione i na seryjnym ci pięknie zagra - wiem słuchałam

Chodzi mi o jedno i drugie - aby miec dobry dzwiek i moc odtwarzac plyty CD z mp3 (bo jak wiemy mp3 mozna nagrac nie tylko do 128 kbps) - i myslalem czy aby w te dziure nie wsadzic po kaseciaku raduja a plastiki co opatulowaly kaseciak wyjac czy tez uciac - ale myle najpier ze pierwszym krokiem by bylo zrobienie instalacji Audio - z glosnikami, tweeterami i jakims piecykiem - co by mozna bylo w przszlosci DVD ciepnac - no ale jak to sie wszystko ma pozniej do przyszlosciowej Klatki bezpieczenstwa?

Ok dla zainteresowanych znalazlem cos ciekawego - adres tuta - uwaga wszystko po inglishu: http://tinyurl.com/yrz3b - nie ma zadnych zdjec wiec trudno sie odniesc do tego

A ja mam pytanie, po co wycinac kaseciaka?? Ciac i bawic sie z plastikami... Przeciez pod nim jest miejsce na radio, idealnie pasuje! Zamontowalem sobie ostatnio nowe radyjko w 5 minut. Wtyczki pasowaly, itd itp. tylko srubek mi brakowalo To byl moj jedeny problem... A pozatym odstarszasz potencjalnego zlodzieja jak zobaczy fabryczny sprzet... Pozdrawiam

No i przy odsprzedazy samochodu mozesz zawsze powrocic do kaseciaka.....

Acha jest jeden minus, radio jest niebezpiecznie blisko popielniczki.... to jakbys palil

No wlasnie w tym problem ze w przyszlosci planuje tam zrobic radio na 2DIN cos hmm moze jakas stacja DVD plus radio? a Yariska nie zamierzam sprzedawac - bedzie przy mnie az do smierci

No to tnij.... te plastiki.... zreszta rozkrec i sam zobacz jak jest... to jest 5 srubek...

A ja bym nie cioł szoda samochodu. Orginalne radio w Yarisie całkiem fajnie gra i jak sie je podepnie do dobrego zestawu to dzwiek jest całkiem przyjemny. Zanim potniesz to moze wybież sie do jakiejś profesjonalnej firmy i cobacz co oni ci zaproponują. Może trafisz jakiś ciekawy pomysł.

Też radził bym zacząć od wymiany głośników-chyba że to już zrobiłeś. Ja wymieniłem i gra super. Ale co Mp3 to Mp3

apropo naglosnienia yarka to trzeba pamietac ze miejsce w drzwiach jest ograniczone i wejda glosniki do 57mm glebokosci. typowe 60-tki beda wadzic o szybe albo tapicerka bedzie odstawala. ja mam hertz'a slim i gra cool. ale nie o tym chcialem... czy ktos ma moze jakis niekonwencjonalny pomysl na skrzynke w yarku? bagaznik maly to szkoda pod fotelem pasazera fajna szufladka tez szkoda...

ps. a co do ciecia plastiku to tez mialem taki zamiar ale jak mi sie radio pieknie w szpare pod wpasowalo to odpuscilem. Tobie tez radze poki co a jak bedziesz dvd wstawial to se potniesz.

apropo gwarancji to szef serwisu w sz-nie powiedzial ze nie ma problemu wiec se wstawilem radyjo.

pozdr g.

Też odradzam cięcia dechy.. nigdy nie wyprofilujesz póxniej tego co zniszczyłeś.. w taki sposób jaki zamierzałeś... chyba że zaczniesz rzeźbić w glinie.... poza tym miejsce pod radyjem org. jest spox.. sam nie mam ale się przymierzałem... ale wygrała inna koncepcja. Pozdrawiam

Chyca macie racje - najpier zdecyduje sie na glosniki jakies porzadne - aa wlasnie czy da sie moze podpiac pod glosnik zarowno odtwarzacz CD jak i seryjne radio? A moze dokupic tylko zmienirake? Sa take pod seryjne radio ? Jak to dziala - no i gdze zazwyczaj sie montuje?

zmieniarkę możesz kupić do yarisa orginalną ale droga można też się bawić z dobraniem odpowiedniego modelu i zmiana końcówki żeby działało. Co do głośników to zależy jak się robi moje głośniki głębokość montarzu mają ok 7 cm i pasują w drzwiachg przednich

A co do skrzyni ja preferuję coś takiego

zdjecie

[ wiadomość edytowana przez: janooop dnia 2004-03-01 10:43:19 ]

qurde cos mi sie ta fotka bagaznika nie pokazuje... probowalem na 2 przegladarkach a chetnie bym looknal na rozwiazania. Co do podlaczenia 2 radyjek to po wstawieniu dobrego w szpare seryjne mozesz podlaczyc do nowego przez jakies wejscie typu line-in... ja tak bede kombinowal jak przyjdzie pogoda... poki co wstawilem tylko sonego + glosniki i czekam na cieplejsze dni
g.

Poprawiłem powinno działać

zdjecie

czyli podniosles podloge bagaznika? to jest tlko przykrywka czy wstawiona taka plaska skrzynka? jezeli przykrywka to jak wytlumiles wnetrze? a wzmacniacz pod tym czy gdzie indziej?...
jezeli znasz odpowiedzi na pytania wyslji sms o tresci....
z gory thx za info.
g.

To jest skrzynka zamknięta ok 40 l nie jest to cała powierznia część miejsca jest przeznaczone na wzmacniacze bo posiadam 2 wzmacniacze są stosunkowo ok 1/3 tej powierzchni po stronie kondensatora.