MotoNews.pl

Olej do skrzyni biegow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze cos polecicie do mojej corolli, powinienem wymienic a nie wiem co tam jest.

najlepiej syntetyk lub od automata
mineralki osobiscie nie polecam

Dextron ATF 220

W zeszlym roku zalalem swoja skrzynie wlasnie olejem do automatow.Kupilem taki srenio drogi angielski olej AQ3 spelniajacy wymagania DEXRON III i ALLISON C4
Po wymianie poprawila sie praca synchronizatorow i nie mam chaczenia przy zmianie biegow.

Co ile trzeba zmieniać toki olej? Bo nie mam zileonego pojęcia, a nie chciałbym się obudzić z ręką w nocniku...

co 30 tyś jak dobrze pamiętam

Nie wiem jak Twój samochodzik Iceman, ale ja mam napisane, że w Corolli 1,4 sedan olej przekładniowy wymienia się po 60 kkm a następnie po 120 kkm i jest to olej SM-VS200 NIE WIEM JAKIEGO PRODUCENTA.

W ksiazce do mojej corolli napisali ze wymienia sie co 100 000 km i powinno sie stosowac olej klasy API GL-5 75W-90, dlatego pytalem jakiego producenta byscie polecali. Skrzynka jest mechaniczna tak ze nie jestem pewien czy olej od automatów jest odpowiedni moim zdaniem nie.

Zalej takim jak zaleca producent. Ciekawe ze co 100 000. Jak byłem ze swoja na serwisie to mechanik powiedział mi ze jak mocno szalejesz i szybko zmieniasz biegi to lepiej co 30 tyś.
To tak jak z olejem do silnika, im mocniej ciśniesz tym czesciej zmieniasz.

Ja tak to nie szaleję, ale co 30000 km to czesto bo w maluchu wymienialo sie co 60000 i to mineralny HIPOL

Ja swojego zlałem po 30 tyś i kolorek sie zmienił i fajnie sie mienił w świetle Sam byłem lekko zdziwiony, ale wymieniam i nie ma żadnych problemów ze zmianą. Z resztą koszt wymiany niejest aż tak duży. Zmień olej a potem zmień za 60 tyś i zobaczysz, jak bedzie bardzo zabrudzony to następną zmiane zrób sobie wcześniej. Tak dojdziesz do optymalnych terminów wymiany. Ja zmieniam co 30 tyś ale zdaża mi sie zmieniać biegi bez sprzęgła

Sam wymieniasz czy w serwisie ?

W serwisie razem z olejem w silniku. Nie mam gdzie zrobić tego samemu a do tego nalewanie oleju do skrzyni jest upierdliwe