Kolejna usterka....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedy krecę fajerą - zwłaszcza rano, gdy samochód jest zimny, to słychać głosne tarcie - coś o coś ostro obciera...
Dla ułatwienia podpowiem, że nie jest to takie specyficzne trzeszczenie jak np. w Polonezach (zdaje się na zwrotnicach) i raczej nie wydobywa sie to z kolumny kierownicy.
Moje podejżenia padają na górne mocowanie McPhersona - czy to możliwe, bo nie wiem jak on jest dokładnie zakotwiczony w nadwoziu i czy obraca sie na jakims łożysku, ślizgach????
Wszelkie rady, porady mile widziane.....

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-03-08 10:17:31 ]

Górne mocowanie McPhersonów zrealizowane jest przy pomocy łożyska "zatopionego" w gumie. Jeżeli łożyska są wyrobione, wydają takie trzeszczące lub stukajace dźwięki. Moje przed wymianą też się odzywały w taki sposób
Jaco, najlepiej sprawdzić to na podniesionym przodzie auta. Jeżeli kręcąc kierownicą będzie coś słychać w tych okolicach, to masz przyczynę !

HenBas tak z ciekawości ile kosztuje te łożysko zatopione w gumie???
aż sie boję odpowiedzi

1 szt. (na stronę) w granicach 60 złotych.

Przy okazji warto zadbać o resztę zawieszenia, tzn. o elementy gumowe gdyż i tak nalezy rozebrać mc' persona

Pozdrawiam - Speed R

Już się bałem że ze 260, ale nie jest tak źle

Ja płaciłem po 55 zł/szt., ale korzystałem z uprzejmości naszego klubowicza Hermii`ego, który zrobił wszystkie potrzebne zakupy przy wymianie mojego przedniego zawieszenia
He, he, o robocie nie wspomnę

a mi poszła przednia szyba...kamien spod tirolota

AC to obejmuje czy jak i ile moze kosztowac nowka (Jaco nie obraz sie ze korzystam z Twego watku, ale tez mam usterke i sie pochwale...a co tam) ??

ac obejmuje takie zdarzenia
tylko pytanie czy bedzie ci sie kalkulowac
z tego co pamietam szyba okolo 400 zmontarzem
znizki stracisz 10 lub 20% chyba ze nie miales znizek to dostaniesz zwyzke skladki w roku nastepnym
musisz przeliczyc czy bedzie sie oplacac

Petresen zajżyj tutaj:
https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=21520&hq=szyba&f=17&m=flat

No chyba ,że juz jest za późno.

dzieki Jaco, wstawie pewnie nowa szybe, jezeli bedzie pekala, jezeli nie to narazie nie bede robil

a co do AC....i tak nie mam zadnych znizek

Cytat:
a co do AC....i tak nie mam zadnych znizek

to tym gorzej
jesli nie masz znizek to doloza ci podwyzke
moim zdaniem nie kalkuluje sie brac z AC

Petersen poklejisz za 50-60 zł. i bedziesz miał spokój i nadwyżek nie dostaniesz - zastanów się jeszcze raz czy to Ci się nie opłaci.
Weź oczywiście pod uwagę ,że klejenie szyby nie daje gwarancji sukcesu.