| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-03-10 08:35:01
Nie jest i nie było nigdy poniżej 900...
Spróbuję zlokalizować i sprawdzić
No o tym termostacie pisałem w poprzednich wątkach - niedawno był wymieniany i teraz przy większej prędkości wskaźnik temp. spada do samego dołu. Co do długości nagrzewania to w porównaniu z silnikiem 1.4 z Corolli kolegi piotrr'a u mnie trwa to zdecydowanie dłużej (to także jego odczucie). Dodatkowo u niego strzałka zatrzymuje się dokładnie w połowie skali i tak stoi, a u mnie jest to zwykle jedna kreska poniżej, chyba że stoję w korku itp to dochodzi do połowy. Z termostatem chyba spróbuję sam powalczyć, choć na razie nie bardzo mam pojęcie jak go wymontować... ale może ktoś się orientuje przy jakich temperaturach powinien się otwierać/zamykać?
A to się da regulować? Myślałem, że komputer tym steruje... Jeśli regulował to jak to mógł robić?
Więc chyba spróbuję... |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-03-10 09:22:02
Wprew pozorom można to regulować taką śróbką przy przepustnicy ale jednocześnie trzeba sprawdzić ustawienie czujnika położenia |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-03-14 21:17:27 Żeby już nie zakładać nowego wątku to tuataj się pochwalę Wymieniłem wczoraj termostat i wygląda na to, że wreszcie jest tak jak należy. Stary (wymieniany miesiąc temu) termostat miał nabitą na sobie temperaturę 76 stopni, nowy 82 stopnie. Obydwa termostaty kupowałem ja, podając po prostu rocznik auta i pojemność silnika a jak widać sprzedawcy mają różne pojęcie o tym co sprzedają... No ale wreszcie strzałka temperatury zatrzymuje się dokładnie w połowie skali a nie poniżej, obroty szybciej ustalają się na poziomie 900 i samochód szybciej się nagrzewa. Wydaje mi się że znikła też trapiąca silnik poprzednio przypadłość wychładzania go przy dużej prędkości (powyżej 130 km/h temperatura spadała do 0...) teraz jest co prawda cieplej na polu ale jechałem nawet 160 i strzałka nawet nie drgnęła Heh... a mialem już nie wydawać kasy na samochód, choć szczęśliwie udało mi się dostać termostat made in japan z oringiem i do tego 5 litrów koncentratu w sumie za 80 zł (czasem warto nie mieć ze sobą więcej gotówki i trafić na moment kiedy w sklepie zabraknie 3 litrowych opakowań Dodam jeszcze że termostat wymieniłem samodzielnie, wspomagając się instrukcjami uzyskanymi od Perzana Miałem tylko jeden problem... chciałem przy okazji wymienić w układzie cały płyn chłodzący ale nie udało mi się go spuścić z bloku silnika... Nie znalazłem zaworka do spuszczania tego płynu. Może ktoś wie gdzie on jest w 4A-FE? A co do drgań o których pisałem wcześniej w tym watku to jak trochę pojeździłem to stwierdzam jednak, że po wizycie u mechnika jest znacząca poprawa, choc... mogło by być lepiej No i na koniec... znowu dziś musiałem dolać oleju... |