MotoNews.pl

Zgrzał się

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam problem z Poldem (1.6 GLE, gaz).
Generalnie - grzeje się (choć znajomy twierdzi, że nie-bo 100 stopni to jest akurat . O ile samo grzanie się nie jest zbyt upierdliwe, to efekt uboczny a i owszem-a mianowicie z powodu zbyt wysokiej temperatury silnika zacina się rozrusznik i muszę czekać aż ostygnie, żeby pojechać dalej. No-chyba, że będę długo i konsekwentnie w niego stukał.
Wiem, że rozrusznik jest do naprawy, ale bardziej zależy mi na wyeliminowaniu grzania (szczególnie patrząc na dzisiejszą pogodę).

Zmieniłem płyn. wymieniłem termostat - brak efektu.
Wyciągnąłem termostat w ogóle - efekt taki, że zaczyna się później grzac

Większość kmów robię po mieście, więc sytuacja jest dość upierdliwa. Oczywiście rozrusznik zawiesza się w najbardziej publicznych miejscach i najbardziej niepożądanych momentach.

Co jeszcze powinienem sprawdzić, zrobić, żeby wyeliminować grzanie? Pojadę do gazowników wyregulować Polda "na lato", co by mu nieco obroty spadły - ale może ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją?

Sprawa druga - puka mi z przodu po prawej w zawieszeniu.
Amory nówki sztuki, klocki/hamulce OK, końcówka drążka również wymieniona.
Puka nadal... jakieś wskazówki?

Dzięki i pozdrawiam,
Maciej

Puka zapewne sworzen wahacza - fabryczny ~30 zl

masz zapchany układ chłodzenia... moze rurka powrotna

W najgorszym wypadku uszczelka pod głowicą do wymiany- odnośnie grzania. Czy jak rozrusznik nie kręci, to słychać takie stuknięcie czy nie?? Stukanie po prawej też u mnie wystepuje mimo, że na przeglądzie wszystko było Ok a robiłem go jakieś 2kkm, a samochód ma 62kkm przebiegu.

Oczywiście uczelka pod głowicą..... ona jest winna wszystkim usterkom. A na poważnie to ja bym jednak sprawdzić na początek czy wentylator chłodnicy się włancza i jeżeli tak to czy przy odpowiedniej temperaturze.

wentylator się załącza przy około 100 stopniach - działa bez zarzutu

chyba Spajk ma rację, że się coś zatkało - pod kapslem od chłodnicy powinna być taka tulejka z zaślepką? bo chyba skorodowało i nie ma - nie wiem teraz czy jak kupowałem to była czy nie...

może zapowietrzony układ - ale odpowietrzenie jak słyszałem upierdliwe w wykonaniu - panowie od regulacji gazu mi to zrobią?

pozdro
Maciej

Cytat:
2004-03-19 07:06:22, mitochondria pisze:
może zapowietrzony układ - ale odpowietrzenie jak słyszałem upierdliwe w wykonaniu - panowie od regulacji gazu mi to zrobią?

Napewno ci nie zrobią - do nich musisz podjechać ze sprawnym autem aby mogli zabrać sie za regulację,
proponuje zrobić "płukanie" według recepty z tego TEMATU