śmierdzi sprzęgłem pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niby wszystko jest ok samochodzik 1.6 GLI jeździ chyba dobrze ale po przejechaniu w korkach kilku kilometrów można wyczuć smród sprzęgła, dlaczego, czy coś jest nie tak czy może poprzedni właściciele przypalił go czy co?

Z góry odpowiem że na 100% jest to smród sprzęgła bo kilka spaliłem to rozpoznaję ten smród na milę

Za mało napisałeś dodaj:
- czy sprzęgło nie jest cały czas w pracy
- ile ma przejechane tarcza i docisk
- czy ślizga sie na 4-5 biegu

Cytat:
2004-03-17 13:09:18, Maciek_1600_SLE pisze:

Z góry odpowiem że na 100% jest to smród sprzęgła bo kilka spaliłem to rozpoznaję ten smród na milę

Sam sobie odpowiedziałes na to pytanie. Jeżdzisz na "półsprzęgle" i taki jest efekt.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

skoro jeżdżę na półsprzęgle to jak to zmienić czy może jest za bardzo naciągnięte, nie zaglądałem tam, samochód mam od miesiąca a poprzedni właściciel chyba nigdy też tam nie zaglądał

nie umiem odpowiedzieć na pytania JACU626

jak prawidłowo wyregulować sprzęgło??

Sprzęgło powinno "brać" mniej więcej w połowie skoku pedału.Regulujemy je za pomocą wydłużania lub skracania linki.Nakrętki regulacyjne znajdują się przy skrzyni biegów,a konkretnie na zakończeniu linki wchodzącej w łapę sprzęgła.Luzując linkę "obniżasz" (patrząc na nacisk pedału) włączanie sprzęgła,naciągając "podwyżasz".Jeżeli sprzęgło Ci się ślizga,proponuję lekko zluzować linkę.No i nie trzymać nogi na pedale sprzęgła podczas jazdy...
BTW:Może mysz Ci wlazła do sprzęgła i dlatego śmierdzi?