Urwana śruba

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ostatnio niestety urwalem srube w glwicy, jest to sruba mocujaca taki trojnik doprowadzajacy borygo do glowicy
czy ktos ma jakis pomysl jak ja wykrecic

pozdrawiam
Jasin

przyspawac do niej inna i odkręcic...

Sa takie przyżądy do wykręcania urwanych srób wyglada to jak naostrzony na 4 krawedzie drut z jakimś uchwytem np na klucz. Wielu mechaników to posiada jak masz jakiegos znajomego to moze pozyczyć lub niech on to wykręci.

A jesli masz spawate sposób Poochatego jest dobry!!

{Powodzonka w usówaniu zerwanej śróby!!

Na targu ruscy sprzedają takie bajery do wykręcania śrub. wierci sie dzirkę i wkłada coś na kształt wiertła/wkrętu/gwintownika. W czasie wkręcania to coś się zaciska w otworze i jest za co złapać. Najcześciej w małym plastikowym pudełeczku w kilku rozmarach. Kosztuje grosze a bardzo przydatne.

To coś co się wkręca to wykrętak. Jednak ja do nich też nie mam przekonania. Jesli ukręci się w głowicy sruba która wstępnie nawet się nie poruszyła podczas odkręcania to wykrętak też nie da rady .

Odwierć ją jak nic innego nie pomoże. To znaczy najpierw wywierć w niej centrycznie otwór @3, nastęnie go powiększ do @6.5 albo @6.8 i ostrożnie spróbuj ją wygarnąć gwintownikiem. Tylko proszę mi nie pisać że się nie da, bo nie raz tak robiłem! M. in. jeden zacisk Nazika tak uratowałem. Jak się boisz to jest szansa że będę mógł się sam tym zająć, albowiem na przełomie marca i kwietnia najedziemy 100licę

sprawa nie jest taka prosta z tym wykretakiem bym cos zadzialal ale sruba nie urwala sie bez powodu : byla zapieczona, wiec jesli nie wytrzymala sruba 8mm to wykretakiem jej raczej nie wykrece, raczej postaram sie rozwiercic, tylko musze to zrobic bardzo dokladnie a co do spawania to tez chyba nie bede probowal bo to mozna naprawde duzo namieszac a i tak nie wiadomo czy spaw wytrzyma

pozdrawiam
Jasin