| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2004-01-09 13:20:55
Ja w Swoim autku non stop jeżdżę z włączoną klimą i nie mam żadnych problemów czyli mróznie powinien wpływać na jej działanie |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-09 14:05:15
Nie o takie działanie chodzi, bardziej o pracę mechanizmów napędzających klimę. A kto w zimie chłodzi wnętrze??? No chyba, że to dostawa szampanów lub lodu |
ron TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Warszawa | 2004-01-09 14:14:33
JA!!! Zawsze zanim wysiądę z auta rozwalam drzwi na minutkę, dzięki temu rano nie muszę skrobać. |
Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2004-01-09 14:15:47
Jasne, jasne. Niestety w klimie "funkcje" chłodzenia i osuszania są nierozłączne. Chcąc nie chcąc, odparowując szyby chłodzimy wnętrze. Całe szczęście ilość ciepła zabieranego przez klimę jest o niebo mniejsza od tej którą możemy dostarczyc przez nagrzewnicę. |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2004-01-09 14:51:09
To nie Polonez, to że czegoś nie słychać nie znaczy, że nie działa Miałem podobne problemy jak się przesiadłem |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-09 15:47:03
To Ty skrobiesz od środka??? Co skrobiesz??? Przecież jak napada śnieg/deszcz to i tak zamarznie na szybach. |
pafflech ACURA TSX Dąbrowa Tarnowska | 2004-01-09 15:57:33 dzieki za dobre rady - moze ona rzeczywiscie dziala a ja szukam dziury w calym. Tak na trasie to nie wlaczalem jej pozniej tylko na postoju. |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-09 16:00:22 Na postoju, zwłaszcza przy wyłączonym silniku, klima ma prawo nie działać, mimo zapalonej diodki |
pafflech ACURA TSX Dąbrowa Tarnowska | 2004-01-09 16:15:23 jackal nie nabijaj sie ze mnie ze na postoju zwlaszcza przy wylaczonym silniku klima moze nie dzialac bo to smieszne
z powazaniem |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-09 16:18:20 Taki już jestem, że się czasem nabijam, ale nie chodziło mi żeby Ci ośmieszać.
Powiedz lepiej co miałeś na myśli pisząc :
|
Ambrozy Niunia E Warszawa | 2004-01-09 16:20:33 Klime w zimie dobrze jest włączyć od czasu do czasu na pare minut w celach zdrowotnych (dla klimy oczywiście) |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-01-10 03:52:11 Temperatura zewnętrzna jak najbardziej ma wpływ na działanie klimy. W układzie jest czujnik temperatury powietrza za parownikiem. Jeżeli to powietrze ma ok. 4st C klima się nie włączy. Na chwilę obecną mamy temperatury jakie mamy i raczej nietrudno o powietrze <4stC. Czujnik musiał załapać trochę temperatury ze środka auta czy z nagrzewnicy ( u mnie parownik jest tuż przed nagrzewnicą i czujnik między nimi ) i klima chodziła dopóki sie nie ostudził. Wszystko w normie, nie załamuj się.
W końcu to Toyota Pozdro. |
kcezar TOYOTA DRIVER COROLLA 1.4 SEDAN Te ... Mrągowo | 2004-01-10 12:40:05 http://www.auto-klima.pl/klima.html |
Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2004-01-11 12:45:47
U mnie klima działa w każdej temperaturze (cóż - Mitsubishi), więc się trochę zdziwiłem gdy przeczytałem o czujniku temperatury. Potwierdzeniem sensu jego istnienia jest fragment ze strony poleconej przez kcezara: "Jedynym momentem kiedy nasz klimatyzator jest zbyteczny są mrozy kiedy to temperatura na zewnątrz spada poniżej 0 stopni, wtedy to powietrze z reguły zasysane z zewnątrz jest już suche a nasz klimatyzator nie będzie w stanie go bardziej ochłodzić i czujniki temperatury zamontowane w samochodzie uniemożliwią jego włączenie." Tylko że do tej pory byłem przekonany, że klima może działać skutecznie zawsze jeśli tylko kondensor może być chłodzony. Odbierane od niego ciepło pochodzi z parownika, który może chłodzić przepływające przez niego powietrze. Jeśli jest inaczej, to jedynym wyjaśnieniem które przyszło mi do głowy jest ograniczony zakres temperatur przy których czynnik chłodzący spełnia swoją rolę. Możecie to potwierdzić? |
pafflech ACURA TSX Dąbrowa Tarnowska | 2004-01-11 15:15:02 Wiekie dzieki Perzan za wyjasnienie mojego problemu, z tego co piszesz temperatura zewnetrzna pewnie jednak ma wplyw na dzialanie klimy, a u mnie moze byc wszystko ok.
Jeszczer raz dzieki |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-12 11:46:15 IMO są różne typy klimatyzacji, a dokładnie czujniki w nich pracujące mogą byćróżne. Ja mam tak jak u Aleksa, klima działa mimo -10*C, a mam Toykę. |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-01-12 21:12:05
A z tym wylaczaniem klimy, kiedy temperatura parownika spadnie ponizej 5 stopni* to jest tak, ze powietrze w trakcie schladzania (na parowniku) oddaje czesc zawartej w nim wilgoci (dlatego klima osusza powietrze). Jesli temperatura parownika spadnie ponizej 0 stopni, nietrudno przewidziec, ze po chwili cala powierzchnia czynna pokryje sie lodem zmniejszajac wydajnosc klimy, albo blokujac przeplyw powietrza. * akurat tyle jest np. w Carinie, ale w kazdym aucie powinno byc ciut powyzej zera. |