Sto lat Polskiej motoryzacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na gwaizdke od taty dostałem ksiażke Stanisława Szelichowskiego"Sto lat Polskiej motoryzacji" im muszę powiedzieć,że jest świetnie zrobiona,super zdjęcia i szczegóły .Polecam ją każdemu mnaikowi aut FSO.Ale prócz chwalenia ten wątek ma też drugi cel .
Czy zancie jeszcze jakieś dobre ksiażki o Polskiej motoryzacji,które warto mieć????
Tytuły,autorzy,wydawnictwa i.t.p
Z góry wam dziękuje,serdecznie Pozdrawiam.

A ja dostalem ksiazke pt Uklady zasilania gazem propan-butan

Ja też dostałem tą książke Szelichowskiego, z tym że na mikołaja

Cytat:
2003-12-24 21:47:10, pudel pisze:
Ja też dostałem tą książke Szelichowskiego, z tym że na mikołaja

Jest fajna nie???
Tylko żałuje,że nie natknąłem się na nic o Coupetkach .Nie można mieć wszystkiego .

Jeśli ktoś się interesuje historią motoryzacji polskiej i nie tylko,to polecam książkę W Rychtera"Dzieje Samochodu",ja mam wydanie 82r,nie wiem,czy była później wznawiana.

Cytat:
2003-12-24 23:04:13, Nabauab pisze:
Jeśli ktoś się interesuje historią motoryzacji polskiej i nie tylko,to polecam książkę W Rychtera"Dzieje Samochodu",ja mam wydanie 82r,nie wiem,czy była później wznawiana.

Widziałem cosik takiego na Alegro,a wydawnictwo jakie??????

Ja także od mikołaja dostałem książkę "Sto lat Polskiej motoryzacji". Rzeczywiście jest ciekawa. Tylko szkoda, że tak mało jest w niej na temat Poloneza.

Jak sie przegląda tą książke to aż sie łza w oku kręci, a z resztą, szkoda gadać co się porobiło

Cytat:
2003-12-24 23:20:18, Yoshi81 pisze:
Cytat:

Widziałem cosik takiego na Alegro,a wydawnictwo jakie??????

Wydawnictwo Komunikacji i Łączności,aha sorki to wydanie z 83r.Akurat polska jest potraktowana dość pobieznie,zwłaszcza czasy powojenne,natomiast świetnie są opisane początki światowej motoryzacji i sportu samochowego,do drugiej wojny światowej.

Moją najstarszą publikacją na ten temat jest książka Witolda Rychtera pt. "Samochody" z 1958 roku. Jest to prawdopodobnie wcześniejsze wydanie książki pt. "Dzieje samochodu".

Zawiera informacje od pierwszych aut z napędem parowym do czasów powojennej motoryzacji oraz obsługę samochodu.

Poszukam tych"Dziejów samochodu" na Allegro.Zapowiada się ciekawie .Mógłby ktos napisać szczegółową historię FSO .Może ktoś z klubu .

Też dostałem książkę

Cytat:

Też ją mam

A ostatnio w księgarni widziałem taką małą ksiązeczkę o Honkerze chyba se kupie bo tania napewno,choś ceny nie pamiętam.

Nabauab:namierzyłem"Dzieje Samochodu" http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=19015067
To chyba to?

Tak to jest to tylko ja mam wydanie z tego samego roku i mam inny kolor okładki ale poza tym wszystko się zgadza.

Cytat:
2003-12-26 19:55:01, Nabauab pisze:
Tak to jest to tylko ja mam wydanie z tego samego roku i mam inny kolor okładki ale poza tym wszystko się zgadza.

A okładkę masz mięką,czy twardą?????
Może były dwa wydania?
Opłaca mi się to licytować??????
Z góry dzięki za dobrą radę .

Okładka twarda,szara,czy się opłaca,hmmm...jeżeli chodzi Ci o polską tylko motoryzacje,to nie ma tam nic odkrywczego,więcej faktów znajdziesz np tu,natomiast,tak jak mówiłem pieknie są opisane"narodziny"wynalazku zwanego samochodem,pierwsze rajdy,wyścigi itd.Napisana świetnym językiem opisy rajdów czyta się jak powieść przygodową,do tego setki zdjęć,wszystkie archiwalne tamtych lat,nie ma zdjęć współczesnych książce wszystkie zą"z epoki".Osobiście dla mnie świetna książka.

Cytat:
2003-12-26 20:19:06, Nabauab pisze:
Okładka twarda,szara,czy się opłaca,hmmm...jeżeli chodzi Ci o polską tylko motoryzacje,to nie ma tam nic odkrywczego,więcej faktów znajdziesz np tu,natomiast,tak jak mówiłem pieknie są opisane"narodziny"wynalazku zwanego samochodem,pierwsze rajdy,wyścigi itd.Napisana świetnym językiem opisy rajdów czyta się jak powieść przygodową,do tego setki zdjęć,wszystkie archiwalne tamtych lat,nie ma zdjęć współczesnych książce wszystkie zą"z epoki".Osobiście dla mnie świetna książka.

Przez te 3 dni jeszcze przemyślę,sądze,ze cena nie jest taka straszna.

Uwaga chwale sie . Wczoraj wlazłęm w posiadanie instrukcji obsługi od Syreny 105[tyle,że fsm],którą kupiłem za 42 zl,rocznik 73 na Allegro.Stan idealny,jest w lepszym stanie niż ma instrukcja od Octavi z 2000.Zero zagięc,fajna lektura .Mam propozycję by każdy w tym wątku chwlił sie swoimi :prospektami,ksiażkami,instrukcjami o samochodach.W ten sposób byśmy moze zebrali informacje o historii FSO w jednym watku.