MotoNews.pl

Wolne obroty w Carinie E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Od pewnego czasu zauwazylem ze w momencie gdy utrzymuje przez jakis czas wyzsze obroty (np podczas jazdy na trasie) kiedy np wrzucam luz lub zwalniam , zdejmuje noge z gazu bez hamowania biegami i wolne obroty utrzymuje mi sie na staleym poziomie 1500 rpm. Dopiero kiedy nacisne na gaz i puszcze obroty spadaja tak jak zazwyczaj do poziomu 700 rpm. Nie zawsze sie to dzieje ale dosc czesto.

Czy ktos moze mi wyjasnic czym jest to spowodowane?

a masz np klime w swoim wozie ??
jesli tak to moze to byc nia spowodowane

Mam klime ale opisuje sytuacvje w ktorejk wcale klimy nie uruchamiam.
Wiem ze po wlaczeniu klimy obroty lubia sie zmieniac

Z tego co pisze w książce o Carinie E (ISBN 83-206-1263-2, tłum. z francuskiego Wacław Sobolewski). Str. 64: "W wersjach z klimatyzacją występuje regulator przyspieszonej prędkości obrotowej biegu jałowego. Jest on sterowany przez elektroniczne urządzenie sterujące. Gdy jest włączona sprężarka klimatyzacji, zapewnia on utrzymanie przyspieszonej prędkości obrotowej biegu jałowego."
Zob. również str. 52, oraz schemat str. 61 (rys. 1.10), element 26 na schemacie.

Przetestowałem to i u mnie działa. Bez klimy jest około 800 (na obrotomierzu) - stabilnie. Włączam A/C i obroty podnoszą się gdzieś na około ponad 1000 obr./min.

Pomijamy tu sprawe klimy......
Sylwek ja tez miałem identycznie w swoim 3s-fe, jak ją pogoniłem na dłuższym odcinku to na swiatłach ok 1500.... jak troche jej popusciłem na nastepnych km to wracała do normy...
O ile pamietam to te objawy po kilku miesiacach mi chyba ustapiły...
Tak sobie kombinowałem że to może cos jest z temperaturą silnika....
?? ale nie doszedłem do żadnychwniosków ni pewników.

Przeczyśc silniczek krokowy. Ten od wolnych obrotów. Wyjąć i wypłukać w benzynie ekstrakcyjnej potem dobrze wysuszyć załozyć i dobrze wyregulować (kręcisz całym silniczkiem) wolne obroty na włączonym silniku.