MotoNews.pl
7 Mieszane Patrole Straży Miejskiej i Policji (42864/18) - NT

Mieszane Patrole Straży Miejskiej i Policji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Widziałem wczoraj taką scenkę:
Polonez straży miejskiej zajechał drogę czarnej BMW 3 migając swoimi pomarańczowymi lampkami. Ze środka wyskoczył na czarno ubrany facet (bez czapki) (dopiero jak się do mnie odwrócił plecami - przeczytałem, że policjant) krzyczący, wymachujący pistoletem. Wyciągnął ze środka kierowcę, wrzucił do kałuży. Później przyjechało dużo policyjnych samochodów.

Pojawiło mi się w głowie pytanie:
Co bym zrobił, gdyby próbował mnie zatrzymać wymachujący pistaletem na czarno ubrany facet w polonezie błyskającym pomarańczowymi światłam? (Który wygląda jak samochód dowolnej firmy ochroniarskiej)

Chyba bym uciekał.
A Wy?

Mysle ze pan w BMW wiedzial o co chodzi - ale ja gdybym nie wiedzial ze to policja (nie jechaloby na sygnale i nie wrzeszczalo przez megafon stac policja) to bym tyl w palnik dal. Kiedys byla taka afera z rutkowskim i policjantami jak na dzilakach samochodami gonili (samochody bez oznakowan i syren) dwojke ludzi - strzelali do nich i w ogole - potem policja te dwojke oskarzyla o niezatrzymanie sie itp. nie wiem jak sie sprawa potoczyla dalej)

Ja mam nie najlepsze zdanie o strazy miejskiej - wmoich oczach to darmozjady które tylko patrzą jak dać mandat za parkowanie.
Ostatnio nawet zwróciłem im uwage - spisywali ludzi którzy staneli gdzie nie wolno ale nie stwarzając zagrożenia, podczas gdy sto metrow dalej stał tranzit na zakazie - zaparkowany w taki sposób, że aby go ominąć trzeba było złamać przepisy i przejechać podwójną ciągłą.
Na moje pytanie "czy widzą panowie tego tranzita?" powiedzieli " widzimy .. I co?
Banda kiepów.
Policja przynajmiej sie w nocy przez osiedle przesmrodzi a te pacany pojawiają sie tylko jak ktoś na trawniku stanie (co samo w sobie jest złe). Ponadto odnośnie opisanej sprawy -kolo przed sądem może sie z ucieczki bronić i jak dobrego prawnika wyjść bez szwanku - pomarańczowe swiatło to sobie mogą na pługu założyć - albo na traktorze -jest ono tylko ostrzegawcze.

TMX

True True - dlatego powinnien nasz system przejsc gruntowna przebudowe - zeby bylo tak jak w Italii

zgadzam się z wypowiedziami na temat straży miejskiej... podobno moją coraz większe uprawnienia ale do policji jeszcze im daleko
Ja pewnie bym się zatrzymał gdyby takie coś mi się przytrafiło ale pewnie dlatego że byłby w szoku że mnie ścigał jakiś poldek a nie policyjna Avensis
Co do reform to wątpię żeby to cokolwiek pomogło... przed chwilą usłyszałem w radiu że służba zdrowia będzie teraz przechodzić gruntowną reformę, która jest reformą reformy... i wszystko jasne

Podobno Straz miejska nie ma prawa zatrzymywać pojazdu będącego w ruchu....-nie jestem pewien czy to ptawda...

Co do Straży Miejskiej... całkowicie zgadzam się z moimi przedmówcami. Banda darmozjadów z uposarzeniami większymi od Policji i mniejszymi prawami - to jakaś paranoja. Jak mozna dać większą kasę klientowi który mniej może? Zostawiam to w gestii polityków. Faktem jest natomiast, że my opłacani jesteśmy z budżetówki... oni zaś z kasy danej Gminy. Czym Gmina bogatsza ... tym oni więcej zarabiają. Ale jestem zwolennikiem rozwiązania tej formacji... i najlepszych przyjęcia do Policji. Resztę pogonić do pasania owiec. Mieszane patrole moze są dobrą formą rozwiązania ale ani jedna ani druga strona nie jest z tego powodu zachwycona... dlaczego ( domyślcie się sami)? To tak jak dawne patrole z ORMO. To kara gdy jeszcze wtedy milicjant.. dostał w patrol ormowca. Dokładnie nie wiadomo było co z nim zrobić.
Poruszając kwestie oznakowania pojazdu oczywiście pojazd zatrzymujący powinien mieć swiatło ( nawet operacyjne) ale koloru niebieskiego lub czerwonego... nie zaś pomarańczowego. Tu macie rację. Natomiast na pytanie co by człowiek przeciętny zrobił wyciągany na bruk zm pojazdu pod lufą broni... pewnie miałby pełne portki ze strachu.
Pozdrawiam.

No włąśnie, jak ktoś nie miał pracy i nie dostał się do policji, to był przyjmowany do Straży Miejskiej.

Jak dogonią i grożą bronią to mimo wszystko lepiej dać się wrzucić w kałużę
"Sprawcy" powinni jednak potem odpowiedzieć za nieuzasadnioną napaść, straty materialne (ubranie) oraz moralne (poniżenie przez niewłaściwy sposób zatrzymania).

Właśnie przeczytałem artykół w metropolu z dnia dzisiejszego jak to funkcjonariusze Straży Miejskiej zostali nagrodzenie nagrodami pieniężnymi w wysokości do 2 000 PLN za zasługi w służbie. TO SKANDAL!!! Żaden Policjant narażając życie ( nawet w Magdalence) nie otrzymał takich nogród. Największe uznaniowe nagrody od Komendanta Stołecznego to 1000 PLN brutto. Wiem, bo sam taką dostałem. A tu podwójna stawka... WSTYD I HAŃBA>...chyba za wyłapanie przekupek na bazarku.
Reszte zostawiam bez komentarza.

miodek a wiesz ile chlopaki namecza zakadajac bkolady, albo ile marnuja tzn ekspolatuja długopisy wypisujac mandaty za zle parkowanie a i na liceum musza konczyc, zeby moc pracowac.
A tak naprawde to Qur... SKANDAL na dzieci w domach dziecka by dali

Cytat:
2004-03-25 11:27:23, Marcel pisze:
miodek a wiesz ile chlopaki namecza zakadajac bkolady, albo ile marnuja tzn ekspolatuja długopisy wypisujac mandaty za zle parkowanie a i na liceum musza konczyc, zeby moc pracowac.
A tak naprawde to Qur... SKANDAL na dzieci w domach dziecka by dali

Święta prawda.... nic dodać nic ująć.

Ale nie dadzą

Za każdym razem jak mijam patrol Straży Miejskiej to omijam ich szerokim łukiem. Pomijam fakt, że jedna obywatelka z SM porysowała mój samochód swoim autem służbowym, tym razem chodzi mi o możliwość zatrzymania i kontroli, albo wystawienia mandatu

Ja tam n nich leję ale pamiętam ak przyjeżdrzali jeszcze jakiś czas temu do mnie i moich kumli to i tak czekali aż patrol policji nie przyjechał albo jak funkcjonariusz nie przyjechał z nimi Bo nie mają w sumie żadnych praw

Prawa do interwencji, legitymowania to oni mają ... ale wiadomym jest , że chłopaki są silni tylko w grupie i to najlepiej w stosunku do słabszego od siebie np...... babcia sprzedająca natkę pietruszki na straganie. O , wtedy to ją mozna załatwić!!!! Ale jeszcze lepiej jak z nimi jest mundurowy policjant. Wtedy chłopaki pokazują na co ich stać. he he dziecinada.... rozgonic to całe tałatajstwo i do konkretnej roboty...
PozdrawiamPS. No, chyba po przeczytaniu naszych wątków ciężko bedzie namówić jakiegoś strażnika do naszego Klubu... ale to nie rasizm, miejmy litość nad zwierzątkami

Cytat:
2004-03-26 13:59:49, miodek997 pisze:
No, chyba po przeczytaniu naszych wątków ciężko bedzie namówić jakiegoś strażnika do naszego Klubu... ale to nie rasizm, miejmy litość nad zwierzątkami

Miodku

Takie słowa z Twoich ust ???? Nie wiem jak jest w innych miastach, ale jakoś wolę żyby w Wawie SM pilnowała miasta tam gdzie policji brakuje.

Skoro nie można ubić, to trzeba polubić

Tak z nimi nawet nie warto wdawać się w jakiekolwiek gadki. Są nieugięci . nie chcą słyszeć nawet o żadnych "negocjacjach" lub załatwianiu spraw "po męsku". Widocznie na kryzys nie narzekają. Pozdrawiam przedmówców.

Macie rację... jeśli się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Jasne, że lepiej niech na terenach zagrożonych elementem przestępczym się pokazują. Ale o to chodzi, że w takich terenach ich nie uświadczysz. Są przypadki, że chłopcy złapią jakiegoś włamywacza, pomagają nam przewozić " świeżaczków" na Izbę Wytrzeźwień.... ale to na tym nasza współpraca się kończy. A bywa, że chłopcy potrafią zrobic więcej złego niż dobrego.
Dam wam przykład:
Swojego czasu byłem na obserwacji pewnego lokalu. Siedzieliśmy w nieoznakowanym służbowym pojeździe Obserwacji . W pewnym momencie podjechał radiowóz SM wysiadł jeden z nich i podeszedł zwrócić nam uwagę czy do kontroli pojazdu. Nie wiem. Następnie gdy dowiedział się kim jesteśmy krzyknął do swojego kolegi siedzącego w radiowozie : Zostawmy ich... to chłopaki z Policji!!!
W tym momencie spalił nam całą obserwację.
To tylko jeden z przykładów.... ale można takie mnożyć. Brak profesjonalizmu to choroba tych służb. Nie twierdzę, że nasi są wiele lepsi... ale w ten sposób żaden glina by się nie zachował.
Pozdrawiam.