Takie troche POLITYCZNE!.....UE Tak? Nie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Jak zagłosujecie????
Ja na TAK! mimo iż nie jestem zwolennikiem UE, uważam że nie mamy innego wyjścia...

Ja na TAK - bo rzeczywiście innego wyboru nie ma
Ale pozatym to co z tajemnicą głosowania

a co z wolnością wypowiedzi

jeżeli ktoś się wstydzi to niech nie pisze ..... ja jestem za przystąpieniem do unii i się tego nie wstydze!

Kij w mrowisko, ale trudno.

Zadałem sobie trud i w odróżnieniu od milionów współobywateli przeczytałem traktat akcesyjny (tekst dla chętnych do poczytania).
Moja odpowiedź na pytanie referendalne brzmi NIE, ale i tak wejdziemy do UE.

traktat akcesyjny?? no ciekawe...ale pocztaj tez prognozy niezaleznych ekonomistow..co bedzie jak wejdziemy a co bedzie jak nie wejdziemy..i jak to cie nie przekona to glosuj na NIE
ale ja mowie sowje stanowcze TAK!!!

Prognozy niezależnych ekonomistóe (nie wymienionych z imienia i nazwiska) którzy opracowali raport na zamówienie rządu... zgadnijcie jakie zawarli w nim wnioski
NIE

Oczywiście TAK!!!
Nie ma innego wyjścia....

Zawsze jest jakies wyjście ale mysle że 45 lat żeśmy tą opcję trenowali i zdecydowanie czuję obrzydzenie do bycia częścią kultury wchodniej..
Bez dwóch zdań wolę kulturę europejską, tam nasze miejsce i zawsze z niedowierzaniem będe słuchał jak ktoś mówi że nie powininniśmy wchodzic do Unii Europejskiej - komentarz na to mam tylko jeden... (niezbyt miły..)

Pamiętajcie że koszt zaniechania jest o wiele wyższy niż skutki ewentualnych błędów negocjacyjnych. A Samoobrone i Lige Rodzin Polskich to bym posadził za oszołomstwo szkodliwe dla kraju!!!

Poza tym powiem Wam jedno, Unia Europejska ze swoimi przepisami i prawem wprowadzi u nas porządek. Sami byśmy do tego nigdy nie doszli, ostanio widac jak na dłoni jak płynie życie elit politycznych. Wierzcie mi że tam działaja procedury i przepisy, trenuje to od 7 lat - tam nie ma odstępstw czy znajmości. Prawo to prawo i musi być respektowane!!!

A koszty zawsze są i będą. Albo idziemy do przodu albo stoimy w miejscu. W naszym wypadku musimy jeszcze iść szybciej niż inni bo trochę żeśmy zostali w tyle.

Jestem za TAK i nie mam żadnej toleracji dla opcji NIE. Przykro mi ale to jest decyzja dla naszych dzieci - nie bądźcie egoistami!!!

A może zapoznacie się z przeciwną opinią? Póki co jesteśmy karmieni przez Glena Millera & Co. "jedynie słusznymi tekstami" jak za czasów Związku Zdradzieckiego.

Uniosceptyk

Eurosceptyk

Inne Strony

* piotr'ek *

[ wiadomość edytowana przez: piotrek_nowakowski dnia 2003-04-23 08:48:57 ]

TAK ...wchodzimy...

He, he jak wejdziemy do UE to nadal będziemy na wschodzie. Geografia jest bezlitosna.

Nie ma jakiejkolwiek pewnej prawnie przesłanki aby dać wiarę, że po wejściu do UE będzie nam lepiej. A jeśli nie widać różnicy to, po co wchodzić?

Jest to niewątpliwie historyczna decyzja, ale czy oby na pewno należy ją teraz podjąć?

UE to nie tylko gospodarcza unia, ale także system bezpieczeństwa europejskiego. Brak jakichkolwiek wspólnych działań w sprawie wojny w Jugosławi, konfliktu w Irlandii to tylko 2 z wielu przykładów braku uzasadnienia dla istnienia UE.

Afery korupcyjne w Radzie Europy, przekręty przy realizacji kontraktów to chleb powszedni UE i tutaj nic się nie zmieni (a nawet możemy wnieść własny wkład w tą "branżę").

Trzeba pamiętać, że euroentuzjaści będą usiłowali grać na emocjach społeczeństwa i będą stosowali argumenty typu: to decyzja dla naszych dzieci, chcę aby Jasio miał lepiej, taka okazja już więcej się nie powtórzy itd. Niestety dla osoby realnie patrzącej na sytuację są to argumenty nietrafione, bo niekonstruktywne.

Andrzej a w pojedynke będzie nam lepiej????? Chyba nie.
A to że my i kolejne pokolenia będą mogły na równych prawach poruszać się po Europie i korzystać ze wszystkiego jak każdy europejczyk to nic??
No sorry ale mnie jest bliżej kulturowo i mentalnie do zachodnich państw niż do Białorusi, Urkainy i Rosji. Bo przypominam że Czechy Słowacj, Litwa, Łotwa będa w Unii z nami czy bez nas..
Nie ma wyboru ani trzeciego wyjścia tylko Unia

Jesli to sondaż to wybieram TAK dla Unii i gdybym mógł to nawet 3*TAK.
Natomast jesli chodzi o uzasadnienie. Długo by pisać o korzysciach dla Polski i Polaków, mozna uzywać bardziej lub mniej patetycznych słów, doniosłych, historycznych argumentów. To wszystko wszyscy znamy. Powstrzymam sie więc od powielania tego i zachowam się bardziej egoistycznie opisując tylko to, co ja moge mieć z faktu członkowstwa Polski w Unii. Zawsze bowiem koszula blizsza ciału. Napisałem ja bo mam nadzieję, że skutki członkowstwa odczuja ludzie w moim wieku, wierze że nie jestesmy pokoleniem straconym. Wybiore Unię nie dla moich dzieci, wybierą ja dla siebie. Wybiorę ponieważ wraz z nią przyjda do Poslki unijne standardy, a więc na miare Unii będą musiały funkcjonowac szpitale, wymiar sprawiedliwości, urzędy. Wybiorę dlatego, bo ludzie w nich pracujący na tzw. budzetówce wreszcie zamiast pogardliwego trakowania ze strony prywatnych korporacji, beda mieli stworzone warunki godnej pracy i godnych zarobków. Wybiorę Unię takze dla Polski ale nie w obawie o Polskę, ale w obawie przed Polską a raczej przed Polakami oddajacymi swój głos chociażby w najbliższych wyborach parlamentarnych. Wybiore Unię przeciwko Lepperom i Giertychom, przeciwko ich wyborcom. Zrobie to by mieć pewnośc stabilności i przewidywalności, pewną wizję przyszłości. Pamietac bowiem nalezy, że madrych ludzi na swiecie nie ma zbyt wielu, a jeszcze mniejsza ich cześc zajmuje się polityką. Coż obok polityków z przekonania, mozna by rzecz z powołania jest gros ludzi, którym sie nie udało w ich 'prawdziwym" zawodowym życiu, ludzi niespełnionych, z kompleksami.
Pytanie w referendów jest zostało zle skonstruowane, albowiem powinno brzmieć, czy jesteś za Polską w Unii czy za Poslka Gietrycha i Leppera? Nie ma bowiem miejsca w Europie dla Le Pena, Fonteina, włoskich faszystów, Heidera.
A czy Polska zatraci swą tozsamnośc, nie sądze.Polska pokazała uczestnictwem w wojnie w Iraku, wyborem F16, że nie bedzie chłopcem do bicia (polecam na ten teamt ciekawy felieton we wczorajszej Wyborczej). Za autorem : wejdziemy więc do Unii z F16, sojuszem z USA i nawet.... oscypkami, ogórkami i procesjami Bożego Ciała.

To tak dla większego

"Czy nie negujesz faktu swojego sprzeciwu wobec potwierdzenia braku poparcia dla wycofania inicjatywy zaprzeczenia przez Prezydenta RP zrezygnowania z odmowy ratyfikacji układu akcesyjnego z Unią Europejską?"

A do wyboru będziemy mieli cztery możliwe odpowiedzi:

TAK

NIE

JAK NIE, JAK TAK!

ŻE COOOO?

Pytanie to zostało opracowane tak, aby każdy Polak zrozumiał, jednocześnie zadbano aby nie było tendencyjne. ZAPRASZAMY DO GŁOSOWANIA W REFERENDUM!!! TWÓJ GŁOS TEŻ SIĘ LICZY!!!

Cytat:
2003-04-23 09:59:45, Andrzej_Libera pisze:
He, he jak wejdziemy do UE to nadal będziemy na wschodzie. Geografia jest bezlitosna.

Oj cos kiepsko u Ciebie z ta geografią.... a wiesz że w Polsce znajduje się punkt wyznaczający chyba geometryczny punkt środka Europy..
Niestety nie pamiętam miejscowości.

Drogi Maćku, przykro czytać jak taki inteligentny młody człowiek powtarza za telewizją slogany propagandowe, dobrze mi znane z lat komuny o braku innego wyjścia. Całe moje młode lata słuchałem jak to dobrze jest w bratnim sojuszu z ZSRR i że nie mamy innej drogi rozwoju. Zapewniam Cię, że dobrobyt Polski nie zależy od tego, czy wstąpimy do Unii, czy nie. Zależy od tego, czy będziemy mieć wreszcie sprawnie działający rząd, dbający o interes narodu, a nie tylko o własną kieszeń. Przy takich rządach jakie mamy od 60 lat samo wuniowstąpienie nic nie da. Utrwali tylko bezrobocie i stagnację gospodarczą. Pamiętaj, że w Unii rządzą socjaliści. U nas niestety 100% sejmu jest socjalistyczne. A co do innej drogi... Przecież jeżdzimy koreańskimi samochodami, prawda? Mamy gotowe ścieżki rozwoju - wystarczy powielić dobre wzory: Korea pld, Tajwan, Nowa Zelandia. Są to kraje bez bogactw naturalnych, ale za to bez bezrobocia, ze stałym wysokim wzrostem gospodarczym. Trzeba po prostu tylko chcieć, a nie tylko kraść i podnosić podatki.

Pozdr Czedu

Witajcie,
Ja tu myślę jak kupić tańsze części do Espero albo gdzie mieści się ten Zomis a Wy z gruubej rury .......
Jak bym mógł to bym oddał głos ważny bez dokonania wyboru.
Pracuje w firmie z obcym kapitałem i widze jak się wprowadza obce porządki a i swoi nieźle "tych z Zachodu" kiwają ....
WIĘC zostanę w domu a nuż nie będzie 50% albo NIE bo z tym poziomem władzy i społeczeństwa , jego wiedzy i korupcjogennosci ...... nie
PZDR
PS
To jak się dotać do tego ZOMISU Tomku?

Cytat:
2003-04-23 12:11:18, czedu pisze:
Drogi Maćku, przykro czytać jak taki inteligentny młody człowiek powtarza za telewizją slogany propagandowe, dobrze mi znane z lat komuny o braku innego wyjścia. ...
Pozdr Czedu

No aż taki młody to nie jestem w końcy te 33 mam już za sobą i wydaje mi sie że świadomy jestem i nie tylko telewizji słucham (bo żadko słucham, tym bardziej że "czerwona" jest a i rozum swój mam) ale po prostu przedstawiam swoje zdanie. Dla Twojej i nie tylko informacji dodam że od prawie 8 lat zajmuje sie współpracą z Unia Europejską i nadzoruję wykorzystanie środkow pomocowych Unii Europejskiej dla sektora ochrony środowiska - chyba więc "trochę" wiem jak ta instytucja działa...
Czy będzie nam lepiej w Unii tego nie wiem, ale na pewno nie bedzie gorzej niż gdybyśmy do tej Unii nie weszli - prosta logika to dyktuje.

A najgorsze jest łaczenie z głosowaniem na Unię z oceną obecnych rządów - wiem to chyba tez było w TV ale z tym sie akurat w pełni zgadzam.
Jeżeli nikt z tego Forum nie jest dla Was przeciwników autorytetem co powiecie na kilka znanych i poważanych osób popierających wstapienie do Unii - choćby Jeziorański czy Papież... (to tez propaganda??)

Bez wdawania się w gadaninę jestem na TAK!!

A co do położenia geograficznego to geometryczny środek Europy wyznaczają współrzędne geograficzne 21°35' E i 52°35' N
miejsce to znajduje się na Nizinie Mazowieckiej w miejscowości Piątek czyli gdzieś tam niedaleko Was Warszawiaki

GG

Ja mimo, że jestem młody, i nie posiadam szczególnej wiedzy na ten temat mam swoje zdanie

Otóż w moim mniemaniu Unia jest szansą dla Polski. Tylko poważną przeszkodą moze stać sie korupcja i nasza "wspaniała" władza...

Dziwię się, dlaczego tak ważną sprawą jest treść pytania skierowanego do wyborcy... Czy trzeba zastanawiać się nad tym kilka dni, zwoływać komisje, głosowania ???

Wkońcu jest tam 460 osób... pomijam kwestię, że niektórzy swoją edukację zakończyli na podstawówce... Pomijam również fakt, że jeden z posłów pomimo swojego słabego wykształcenia, zdążył zakupić ziemię pod rzepak... Czyli cwany jest... szkoda, że w jedną stronę...

Ustawa o biopaliwach pokazała wszechstronną głupotę polityków. Co tylko potwierdziło, że chcą się szybko nachapać i mieć wszystkich w dupie...

Dlatego mam mieszane uczucia. Oby to co mówi MaciekGT potwierdziło się w naszym chorym, skorumpowanym kraju...