Drgania przenoszone na bude

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej
przejżalem forum by wyszukiwarka i o wale napędowym,krzyżakach,podporach etc jest niewiele , więc pytam doswiadczonych uzytkowników mam takowy objaw przy predkości około 90 - 100 km wyczuwalne jest drganie drążka skrzyni i delikatne całego auta (nawet chuczy troszke) . Sprawdzając wał , w srodku przed podpora jest krzyzak i jeżeli złapię za część wału przed i za krzyżakiem i obróce te częśći w przciwnym kierunku i zpowrotem jest wyczuwalny luz , na dodatek wał w podporze leży nisko nie jest centralnie ale podejrzewam że to jest ok . Chodzi głownie o ten luz czy miałktos podoby problem i czy jest sens wymieniać krzyzak czy lepiej cały wał ??
z góry thx za odp

Luz jest pewnie nie na krzyżaku tylko na wielowpuście ( u mnie tak było0. Sprawdź podporę czy cała guma. Huczy pewnie łożysko podpory

Mam dokładnie takie objawy jak opisałeś przy około 90 kmh. Myślałem, że to kwestia wyważenia kół i czekłem do wymiany na zimowe. Daj znać jak już ustalisz przyczynę.
Paweł

wiesz z mojego doświadczenia to jeżeli kola lub zbieżność to zwykle są wyczuwalne bicia w kierownicy , a to moim zdaniem jest podpora(lożysko lub guma) lub krzyżak miałem już w zyciu auto z wałem kardana 125 P i po ciągnięciu ostrych piszczałek mosty półosie i waly tj krzyżaki nie wytrzymawały tego a miałem wersje wzmacnianą silnik z poldka 82 km fabrycznie plus wałek i przeróbki w gażniku dawały trochę wiecej