2.0 do Fiata 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znalazlem topic o podobnym temacie ale niedowiedzialem sie nic konkretnego wiec postanowilem rozpoczac nowy temat.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna silnika 2.0 z Fiata Argenty lub 131/132 oraz skrzyni biegów i wsadzeniu tego do 125p. Czy może ktoś mi pomc, jaki silnik najlepiej wybrać (zostanie zalozona instalacja LPG), czy jest to opłacalne, czy cały zabieg jest skomplikowany i jakie mogą być koszty.
Całą operacje przeszczepu wykonał bym sam z pomocą kilku znajomych mechanikow wiec koszty robocizny prawie zerowe.
Za pomoc dziekuje z gory.

wejdz sobie na forum FSO-AK i poszukiwarce- temat walkowany tysiace razy

link1
link2
link3

Dzieki Koniu.

Cześć. Mam fiata z silnikiem 2.0DOHC. Całkiem fajnie to hula. Oczywiście pod warunkiem Ze motor w dobrym stanie. Udało mi się trafić na rozbitego Poloneza 2000. Przełożyłem z niego wszystkie potrzebne elementy. Silnik jest identyczny jak w 132. Skrzynia jest pięknie zestopniowana. Jest to wersja na gaźniku i muszę przyznać że instalacja gazowa działa bez zażutu. Vmax to troche ponad 180 według licznika i na gazie. Na prawde przyjemnie się jeździ z takim silnikiem. Jest dość dynamiczny i cicho pracuje. Montaż nie sprawia problemu bo wszystko pasuje na orginalne poduszki. Najgożej jest z wałem napędowym bo musi być krótszy i z dorobieniem dwururki wydechowej. Zastrzegam że nie ma problemu z motorem który ma aparat zapłonowy w kadłubie albo pionowo w głowicy. Motor z aparatem z tyłu głowicy (np. ritmo) nie znieści się bez cięcia ściany grodziowej. Zycze powodzenia.