| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2003-09-14 13:58:24 Jaki olej należy nalać do skrzyni biegów? Pytam ponieważ zdziwiło mnie jakiego koloru olej wyleciał z mojej skrzyni (podczas wyciągania z samochodu z otworu po półosi), był on czerwony taki jak do układów hydraulicznych np: do skrzyni automatycznej lub wspomagania kierownicy. Proszę o odpowiedź jaki olej będzie najodpowiedniejszy do tego celu, oczywiście interesuje mnie aby był on lepszy od orginalnego.
Pozdrawiam Rysio |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-09-14 14:21:08 Czerwony, bo miałeś szczęście i Twoja skrzynia była zalana półsyntetykiem Pozdro. |
Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2003-09-14 14:48:44 BARDZO BY MNIE INTERESOWAŁY KONKRETY CZYLI NAZWA PRODUCENTA ORAZ WŁAŚCIWOŚCI CZYLI NP: 75W140 CZY COŚ WTYM STYLU.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ POZDRAWIAM RYSIO |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2003-09-14 21:35:23 Ja wlałem Mobil 1 pełny syntetyk i jest naprawde duża różnica.
Jego wartości moge ci podać jutro ale w każdym sklepie jak powiesz do jakiego autka potrzebujesz to gościu ci sprawdzi w katalogu jaki ma być olej i nawet powie ci ile go potrzeba. Także popytaj w sklepach. Ja za Mobila płaciłem coś koło 40 zł za litr. |
Kufel Espero 2.0 CD Warszawa | 2003-09-25 13:19:28 Ja troszeczke odkopię temacik, bo chciałem zaczerpnąć Waszej opinii. Jeden ze znajomych machaników, a przy okazji posiadacz Esperko 1.8 polecał do skrzyni biegów Shell Spirax 80W90. Cena za litr tego specyfiku wynosi 23 zł. Zna może ktoś z Was zdanie na jego temat?
Przeczytalem wszystkie porady odnośnie oleju w skrzyni i najcześniej polecacie Quaker State 75W90, Quaker Synquest 75W90, albo Castrola 75W90. Co sie stanie jak bym wlał tego Shell'a 80W90? Może i banalne pytanie, ale cięgle jestem na etapie nauki o eksploatacji samochodów Dzięki. Paweł. |
piotr-ek | 2003-09-25 13:22:21
Znając życie to nic się nie stanie. |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-09-25 13:32:37
Używam tego oleju i nie widzę problemów, ba nawet jest lepiej niż było na Daewoo. Wymiana 11 kkm temu. Zresztą jestem zwolennikiem stosowania jednej marki płynów w samochodzie i mam wszystkie płyny produkcji Shell-a. W końcu to duży koncern chemiczny, więc kichy nie zrobią. |
piotr-ek | 2003-09-25 13:44:46
No... i mają zapewne jak większość dużych koncernów 4 gatunki produktów: 1. Podpisywany marką Mobil 2. Podpisywany marką JakąśTam 3. Podpisywany marką znanego syfmarketu - np.Tesko 4. Nie podpisywany ... a co wtedy jak im się beczki pomylą |
DeDorsz Espero Kraków | 2004-04-03 10:27:15 Pisałem o tym przed chwila w innym poście ale powtórze...
Ja kupiłem MOBILUBE HD 80W-90A GL-5/ 1L-przekladn. Kupiłem nawet uszczelkę pod dekiel (14zł, zdzierstwo za takie szajstwo..- tak mi facet w sklepie powiedział hehehe), znalazłem śrube (tak myśle że to ona..)do wyrównania właściwego poziomu oleju w skrzyni. pozostahje pytanie czy lac ten kupiony juz olej MOBILUBE HD 80W-90A GL-5/ 1L-przekladn (a to dowiedzialem sie po fakcie, jest olej mineralny) czy wymienic go kategorycznie na inny jakis 75W90?? Tam gdzie się zaopatruje w częsci nie maja za dużego wybou z tak wygórowanej półki z olejami, o jakich sie mowi na forum. Czy ktos wie jaki olej Elf jest odpowiednikiem tych syntetycznych? A poza tym którędy wlewa się olej do skrzyni biegów?? pozdrawiam |