Wkurzające drobiazgi przy espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim. Od kilku miesięcy mam Espero 1.5 (wcześniej miałem Fiata Marea) i generalnie jestem z niego zadowolony. Wkurzają mnie tylko drobiazgi, może ktoś coś poradzi: brzęczenie mechanizmu zmiany biegów na 3 i 5 biegu, klapnięte siedzenie, zacinająca się antena i źle odbiera mi radio, jak się robiera regulację nawiewu bo mi nie świeci tam żarówka (czy tam wogóle jest żarówka ?) czy ma ktoś zamontowane oświetlenie bagażnika bo bardzo by się przydało. Jak nacisnę sprzęgło do końca to coś tam trze (czy to też jest typowe dla Espero ?). Miałem też problemy ze zmianą biegów (zacinała się) ale ustąpiło to po wymianie oleju na mineralny (wcześniej był syntetyk).
Dzięki i pozdrawiam
Piotrek

Cytat:
2002-11-06 09:24:01, Anonymous pisze:
jak się robiera regulację nawiewu bo mi nie świeci tam żarówka (czy tam wogóle jest żarówka ?) czy ma ktoś zamontowane oświetlenie bagażnika bo bardzo by się przydało.

Rozbierać cokolwiek należy ostrożnie. Ostanio chciałem wyczyścić kratki wentylacji - te centralne. Na jednym z wypustków mocujących jest taki malutki krążek plastikowy. Na moje nieszcząścia zpadł on gdzieś na podłogę samochdu i poświęciłem ponad kwadrans na szukanie tego czegoś (czarne i po ciemaku ).
A w bagażniku jest oświetlenie. Przynajmniej u mnie - po lewej stronie jest żarówka. Wygląda na montowaną seryjnie.

Pozdrawiam.

Na poczatek : WITAMY!
A teraz czesc artystyczna:
A nie mozna bylo troche poszukac? Bo odp na twoje pytanie odnośnie zmiany biegów jest na pierwszej stronie forum, a dokładnie TU.
Klapnięte siedzenie - chyba tylko tapicer i reczna robota, Na pocieszenie dodam ze rozbieranie fotela to wcale nie taka ciezka sprawa. Dokładnego opisu nie podam bo robiłem to dość dawno w związku z połamanymi prowadnicami, ale jak tylko odkrecisz fotel to wszystkiego się domyślisz.
Zacinająca się antena - co masz na mysli? Czy zacina sie w ten sposob ze (1)w ogole nawet sie nie ruszy, (2)czy rusza, ale zatrzymuje sie w polowie, albo przy koncu? Jesli chodzi o 2 to najprostsza sprawa jest po prostu wymiana anteny. Mam na mysli sama antene, czyli drut . Nienapisales skad jestes, jesli z warszawy to polecam firme zomis na ul. Jagiellonskiej, na terenie FSO, maja tam kupe zlomu, miedzy innymi stare anteny. Kupilem jakas stara, ale prosta, i wymienilem sam drut i jest git. Te antenki niestety maja to do siebie ze sie krzywia....
Jesli chodzi o 1 wariant, to mialem tak kiedys i nie wiem jak ale samo sie naprawilo...
Regulacja nawiewu - na dobry poczatek wpadasz do pasazera na podloge i patrzsz od spodu deski rozdzielczej za mala plastikowa oslonka, ktora trzyma sie na 1 srubce i zatrzasku. Wypinasz to i oczom ukazuje sie linka od regulacji temperatury, tylko ze ten drugi koniec (nie przy regulacji, tylko przy dmuchawie) wypinasz linke. Dobrzy by bylo jesli mialbys zdemontowane radio - wtedy tylko wpychasz lape, i od tylu wypychasz caly panel reg. temp i nawiewu. Mozesz go wczesniej troche podwazyc srobokretem, ale powinien wyjsc dosyc latwo. I jest twoj Sa 2 zarowki, w gornej czesci obudowy. Zlozyc chyba wiesz jak ?
Oswietlnie bagaznika??? chyba odpowiednie sformulowane pytanie powinno brzmiec - czy ktos nie ma oswietlenia bagaznika Bo chyba jestes jedyny o ktorym slyszalem ze nie ma... Ale do roboty - lampka powinna byc po lewej stronie - notabene zaraz obok anteny. Na pewno masz na nia miejsce. Rozbierz boczek i sprawdz czy od wiazki ktora sie kryje za boczkiem odchodza jakies kable. jesli tak wystarczy kupic nowa lampke i po prostu podlaczyc. Jesli nie to sprawa jest ciezsza, ale jestem na 99 % pewny ze masz wszystko co potrzebne do instalacji lampki, z wyjatkiem samej lampki...
Co do sprzegla nie wypowiadam sie, bo nie mialem takich problemow, a o oleju pownienes troche dowiedziec sie czytajac link ktory Ci dalem.
No to chyba wsio.
P.s. Mam nadzieje ze bedziesz Tu czestym gosciem.

Dzięki za odpowiedzi na moje pytania, rzeczywiście na tym forum sporo można się dowiedzieć, zarejestruję się i będę zaglądał częściej.
Pozdrawiam
Piotr