MotoNews.pl

POLONEZ problem z rozruchem :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam maly problemik moje autko polonez atu 1,6 gli nie chce odpalic podczas przekrecania kluczyka wydaje dziwny dzwiek tak jakby przekaznik przeskakiwal a rozrusznik obkreca się o jakis ulamek obrotu akumulator jest na 100% sprawny podczas przekrecania kluczyka jeszcze wszystkie swiatla gasna pewnie przez zaduzy pobor pradu co moze byc powodem tego ze nie odpala i czy kolo rozrusznika jest jakis elektrozawor ktory mogl się zawiesic i wydaje takie dziwne odglosy prosze o szybka pomoc ??

Witaj,
napewno poluzował się któryś z kabli idących do rozrusznika

Kabelki sprawdzilem chyba z 1000 razy nie wiem co jeszcze moze byc z nimi nie tak moze sie zlamaly w srodku ale to dzisiaj dopiero bede mogl sprawdzic czy powodem tej usterki moze byc uszkodzony wlacznik elektromagnetyczny??

prędzej szczotki

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Być może skończyły sie dwie spośród czterech szczotek. Jeśli pomaga puknięcie w obudowę rozrusznika to jest to prawie pewne.

Szczotki albo wypalone styki w automacie. Wyczyścić styki lub wymienić automat

Nie udalo mi sie dzisiaj nic sprawdzic bo stala sie strasznie dziwna rzecz po nocy akumulator padl do tego stopnia ze nawet zarowki sie nie palily na desce rozdzielczej a jak sprawdzilem napiecie na nim to bylo zaledwie 1,5 V jak bateryjka czy moze ktos wie czemu mogl az tak pasc akumulator musi byc gdzies zwara tylko jak odpale przy uzyciu innego samochodu to juz chodzi przez pare godzin i znowu pada czy jest to iwylacznie winna akumulatora ze tak padl czy cos innego ciekawszego sie stalo ??

a może bendiks na rozruszniku się zepsuł i nie chce się obracać i przez to pobiera straaasznie dużo prądu a może elektromagnes w rozruszniku. jedyna rada to wyjąć, rozebrać i popatrzyć

Jaxmialem problem z akumulatorem. Przyjechalem po czesci do sklpu a potem wsiadam myslalem ze dioda poszla a tu akumulator ani krecic ani nic. Akumulator ma nowke i dziala looz.

A ładowanie masz w porządku? Jeśli padł Ci akumulator to ja bym sprawdził czy alternator ładuje. Miałem podobnie kiedyś w Polonezie i winny był alternator w którym zdaje się padły szczotki.

okazalo sie ze trzeba bylo rozebrac rozrusznik wymienic szczotki i tulejki przy okazji jeszcze rozebralem elektromagnes bo odziwo jest rozbieralny w moim modelu fajnie i teraz wszystko dziala pieknie dzieki za pomoc