I love Wupex ...... [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i stało się.
Dzisiaj mój Wupex pokazał że chce się wyniesc ......
Stoje na swiatłach na lewym pasie fiesta 1,1 i delikatnie trzymam go na 3 tys obrotów .....
Na zielonym strzał ze sprzegła i do przodu o długosc .... Deszczyk kropił a auto się źle prowadzi wiec max 100 km/h i zaczałem zwalnaic i wtedy huk .....
Descz wleciał na tłumik i sytuacja jak rok temu w zimie pękł wupex i wyrwało obejmy w głowicy ....
Jutro wsadzam drugą głowice – splanowaną góra 1,5 mm seryjny wydech i seryjne koło zamachowe .....
Niestety zamach jest zbyt lekki na miasto .... Stawiam od teraz na wygląd ......

Jakby ktos chciał głowice – 3 mm zjechaną na nowych zaworach 100 km przebiegu .
4 kg koło zamachowe i wypalonego wupexa to info na priv.....

Ps. Dzisiaj sobie przypomniałem jaka to frajda smigac malcem na swiatłach każdy się dziwił .....
Stwierdzam jedno – wupex jest źle wykonany tworzy chore naprężenia nawet jak rozkalibrujesz otwory w kolankach i dasz po 2 uszczelki....

Współczuje, a co do wydechu to chyba jednak samoróbki są dobrymi opcjami!! A co do koła moje wazy 3,5 kg bez sprzegła i smiga mi sie na nim oki!! Miłej pracy w zakładaniu głowicy i całej reszty!!

mam nadzieje, ze sie wyrobisz na urodziny fnf przywiez to do rzeszowa, pomyslimy...

Spoko dejta wezme napewno.....
Fajnie meic drugi silnik w czesciach ....
Jutro polerka głowicy ..... Musze Barryego dorwac bo ja sie nei znam na dokrecaniu gklowicy - to nie jest żart. Za akzdym razem źle.

Cytat:
2004-04-04 19:26:39, CZUCZU pisze:
..Deszczyk kropił a auto się źle prowadzi wiec max 100 km/h i zaczałem zwalnaic i wtedy huk .....
Descz wleciał na tłumik i sytuacja jak rok temu w zimie pękł wupex i wyrwało obejmy w głowicy ....
...naprężenia nawet jak rozkalibrujesz otwory w kolankach i dasz po 2 uszczelki....

bez klapy jezdzisz??
jakie obejmy z glowicy? co to jest? z tego co wiem obejmy tlumika przykrecasz do bloku, a nie do glowicy
otwory sie rozpilowuje w obejmach , a nie w kolankach, moze poprostu z tego powodu pekl

Po kolei .....
Rospiłowałem obejmy tłumika skoro głowica 3 mm to myslałem ze jak wydech bedzie nizej to nic sie nei bedzie działo ....
Potem rozpiłowałem na wszelki wypadek kolanka ......
I niestety efekt mierny ..... mam nauczke .... Miałem ten wydech cały czas zmienić i nic ....
Jeżdze z otwartą klapą ze tak powiem .... przy małych predkosciach po miescie na wszelki wypadek trzymam uchylona.
na termometrze etchnicznym jest róznica 10 stopni w komorze ....

jesli rozpilowales kolanka, to pewnie przelot glowica-kolanko lub kolanko-tlumik sie nie pokrywal, mysle ze samo rozpilowanie obejm by wystarczylo. to teraz moze samorobka? tu jest ciekawy schemacik tlumik

Jak ten tłumik pękł przecież on ma wzmocnienia przy głowicy???

To jest to .... Wydech pospawany od razu był - ojciec dziewczyny jest mechanikiem wiec dojechałem spokojnie do domciu

Z tego co widze nie rozpiłowałeś obejm i pewnie dlatego walnął, a te kolanka to nie wiem po co rozpiłowywałeś

Przypuszczam, że za nim ci się urwał to się odkręcił przy kolektorach. Wiesz, ja tłumiczek to w ciągu tygodnia załatwiłem (o ile nie w ciągu godziny)

Podobno pomaga jak się złoży wydech na palniku - uwalnia to naprężenia i ma być miodzio - przynajmniej wg Michael-a.

Moim zdaniem gorna obejma to jest jakas samorobka

Górna obejma to nie samoróbka tylko 'faryka'.. Te zwykłe obejmy z 2x cieńszej blachy o profilu "U" to rzemiosło - przynajmniej tak figuruje to w katalogu sklepu, w którym ja kupuję części.

Fabryczna obejma nie ma owali tylko okrągłe otwory więc przy splanowanej głowicy trzeba je samemu rozwiercać bo inaczej będą ogromne naprężenia i taki wydechu musi się urwać.

Grzanie wydechu palnikiem polecam.. u mnie po usunięciu naprężeń w ten sposób nie ma żadnych problemów.

nie ma się co oszukiwac, że wupex to kupa :p ja też swojego urywałem kilka razy na głowicy -2mm (otwory nie były rozpiłowane). potem kupiłem wydech serię - rzemiosło, obejmy rzemiosło - jeździło długo, wydech pękł w sumie dlatego, że za długo jeździłem z jedną obejmą urwaną (a te często pękały). w końcu kupiłem fabrykę ocynk, do tego obejmy fabryka (przez przypadek dowiedziałem się, że zawsze kupowałem rzemiosło ) i od tego czasu jest spokój (a przypominam, że suma sumarum głowica jest ok 7mm niżej). z bredą też nie ma problemu. niektóre wydechy po prostu lubią się urywać (np strumienica od węglarskiego - mocowana na śmiesznej blaszce grubości może 3mm)

Siema!!! A ja mam wydech samoróbke Po prostu wybebeszyłem jakąs starą gasnice, przyspawałem do niej rury od tłumika standart i smiga to do tej pory(Trzyma się na obejmach od tłumika starego typu). Wzrost mocy o około 2-3 KM (odczuwalny dopiero pow. 3 tys obrotów). Wzrost hałasu też występuje i to znaczny(włączają się alarmy jak przejeżdżam obok jakiejs zaparkowanej fury-już 3 razy mandat dostałem za ten wydech i raz chcieli dowód zabrać ale warto bo wrażenia z jazdy są the best ). Mozę ktos chce kupi ten wydech?? Sprzedaje auto więc nie jest mi już potrzebny.

Obejmy pochodza z ASO - tylko tam kupuje czesci .....
Jutro napisze co wyszło po rozłozeniu silnika ...
A co do tłumika to sie neio wypowiadam bo było robione wszystko w nim kurde - łacznie z palnikiem do czerwonosci i nic ...

Pozostaje mi narazie seria i budowa na bazie oryginalnego silnika czegos nowego ...
Lubie te 2 cylindry cos za bardzo

Cytat:
2004-04-05 01:07:38, CZUCZU pisze:
bo było robione wszystko w nim kurde - łacznie z palnikiem do czerwonosci i nic ...

były rozwiercone otwory w obejmach? ze zdjęcia wynika że były nieruszone, a w takim wypadku grzanie wydechu można sobie darować, bo tak dużych naprężeń się nie usunie..

Ok juz conieco wiem ....
Obejma sie poluzowała od strony co rozerwało i naprezenia były spore .... mam juz serie wydech przygotowany z obejmami itp .....
Dzisiaj zrobiłem przekładnie kierownicza - jednak ten rów dalej zbiera żniwo ... Było troche roboty ...... Jutro robie silnik - aha ale seryjna głowica dziwnie wygląda

Zrooobione.
Pekło kolanko lekko neistety ....
Nei powinno sie narazie rozleciec wrrr.
Wydech seria głowica seria i muł jak sam h.....
I tak ze troche poczysciłem głowice ..... Ale kurde cichy jest.....
Odpalam i nie wiem czy to działa czy tez nie
Zamach pomaga chociaz odrobine ..... Mam 3cią głowice i robie ją od podstaw jednak ......

Ja swoje obejmy rozcinałem na całej długości (najszybciej szlifierką;]) i dopiero składałem tłumiczek!! Nic więcej nie trzeba robić. U mnie sprawuje sie super!!