| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-04-04 19:26:39 No i stało się.
Dzisiaj mój Wupex pokazał że chce się wyniesc ...... Stoje na swiatłach na lewym pasie fiesta 1,1 i delikatnie trzymam go na 3 tys obrotów ..... Na zielonym strzał ze sprzegła i do przodu o długosc .... Deszczyk kropił a auto się źle prowadzi wiec max 100 km/h i zaczałem zwalnaic i wtedy huk ..... Descz wleciał na tłumik i sytuacja jak rok temu w zimie pękł wupex i wyrwało obejmy w głowicy .... Jutro wsadzam drugą głowice – splanowaną góra 1,5 mm seryjny wydech i seryjne koło zamachowe ..... Niestety zamach jest zbyt lekki na miasto .... Stawiam od teraz na wygląd ...... Jakby ktos chciał głowice – 3 mm zjechaną na nowych zaworach 100 km przebiegu . 4 kg koło zamachowe i wypalonego wupexa to info na priv..... Ps. Dzisiaj sobie przypomniałem jaka to frajda smigac malcem na swiatłach każdy się dziwił ..... Stwierdzam jedno – wupex jest źle wykonany tworzy chore naprężenia nawet jak rozkalibrujesz otwory w kolankach i dasz po 2 uszczelki.... |
Rutkus F&F Sympatyk Sierra Śrem | 2004-04-04 19:36:26 Współczuje, a co do wydechu to chyba jednak samoróbki są dobrymi opcjami!! A co do koła moje wazy 3,5 kg bez sprzegła i smiga mi sie na nim oki!! Miłej pracy w zakładaniu głowicy i całej reszty!! |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-04-04 19:38:14 mam nadzieje, ze sie wyrobisz na urodziny fnf |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-04-04 19:46:44 Spoko dejta wezme napewno.....
Fajnie meic drugi silnik w czesciach .... Jutro polerka głowicy ..... Musze Barryego dorwac bo ja sie nei znam na dokrecaniu gklowicy - to nie jest żart. Za akzdym razem źle. |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-04-04 19:59:09 Po kolei .....
Rospiłowałem obejmy tłumika skoro głowica 3 mm to myslałem ze jak wydech bedzie nizej to nic sie nei bedzie działo .... Potem rozpiłowałem na wszelki wypadek kolanka ...... I niestety efekt mierny ..... mam nauczke .... Miałem ten wydech cały czas zmienić i nic .... Jeżdze z otwartą klapą ze tak powiem .... przy małych predkosciach po miescie na wszelki wypadek trzymam uchylona. na termometrze etchnicznym jest róznica 10 stopni w komorze .... |
seba126 Fiat 125p Piekary Śląskie | 2004-04-04 20:11:08 jesli rozpilowales kolanka, to pewnie przelot glowica-kolanko lub kolanko-tlumik sie nie pokrywal, mysle ze samo rozpilowanie obejm by wystarczylo. to teraz moze samorobka? tu jest ciekawy schemacik |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-04-04 20:11:58 Jak ten tłumik pękł przecież on ma wzmocnienia przy głowicy??? |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-04-04 20:36:12 To jest to .... Wydech pospawany od razu był - ojciec dziewczyny jest mechanikiem wiec dojechałem spokojnie do domciu |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2004-04-04 21:06:42 Z tego co widze nie rozpiłowałeś obejm i pewnie dlatego walnął, a te kolanka to nie wiem po co rozpiłowywałeś |
dommel F&F MEMBER Fiat 126p Kraków | 2004-04-04 21:11:18 Przypuszczam, że za nim ci się urwał to się odkręcił przy kolektorach. Wiesz, ja tłumiczek to w ciągu tygodnia załatwiłem (o ile nie w ciągu godziny) Podobno pomaga jak się złoży wydech na palniku - uwalnia to naprężenia i ma być miodzio - przynajmniej wg Michael-a. |
Bukson F&F Wolny Słuchacz :) Polonez 1500 Bełchatów | 2004-04-04 23:47:01 Moim zdaniem gorna obejma to jest jakas samorobka |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-04-04 23:55:02 Górna obejma to nie samoróbka tylko 'faryka'.. Te zwykłe obejmy z 2x cieńszej blachy o profilu "U" to rzemiosło - przynajmniej tak figuruje to w katalogu sklepu, w którym ja kupuję części.
Fabryczna obejma nie ma owali tylko okrągłe otwory więc przy splanowanej głowicy trzeba je samemu rozwiercać bo inaczej będą ogromne naprężenia i taki wydechu musi się urwać. Grzanie wydechu palnikiem polecam.. u mnie po usunięciu naprężeń w ten sposób nie ma żadnych problemów. |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2004-04-05 00:00:48 nie ma się co oszukiwac, że wupex to kupa :p ja też swojego urywałem kilka razy na głowicy -2mm (otwory nie były rozpiłowane). potem kupiłem wydech serię - rzemiosło, obejmy rzemiosło - jeździło długo, wydech pękł w sumie dlatego, że za długo jeździłem z jedną obejmą urwaną (a te często pękały). w końcu kupiłem fabrykę ocynk, do tego obejmy fabryka (przez przypadek dowiedziałem się, że zawsze kupowałem rzemiosło |
Adamski Polonez 1,5 + LPG Wałbrzych | 2004-04-05 00:35:47 Siema!!! A ja mam wydech samoróbke |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-04-05 01:07:38 Obejmy pochodza z ASO - tylko tam kupuje czesci .....
Jutro napisze co wyszło po rozłozeniu silnika ... A co do tłumika to sie neio wypowiadam bo było robione wszystko w nim kurde - łacznie z palnikiem do czerwonosci i nic ... Pozostaje mi narazie seria i budowa na bazie oryginalnego silnika czegos nowego ... Lubie te 2 cylindry cos za bardzo |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-04-05 14:52:15
były rozwiercone otwory w obejmach? ze zdjęcia wynika że były nieruszone, a w takim wypadku grzanie wydechu można sobie darować, bo tak dużych naprężeń się nie usunie.. |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-04-05 18:11:43 Ok juz conieco wiem ....
Obejma sie poluzowała od strony co rozerwało i naprezenia były spore .... mam juz serie wydech przygotowany z obejmami itp ..... Dzisiaj zrobiłem przekładnie kierownicza - jednak ten rów dalej zbiera żniwo ... Było troche roboty ...... Jutro robie silnik - aha ale seryjna głowica dziwnie wygląda |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-04-06 19:34:35 Zrooobione.
Pekło kolanko lekko neistety .... Nei powinno sie narazie rozleciec wrrr. Wydech seria głowica seria i muł jak sam h..... I tak ze troche poczysciłem głowice ..... Ale kurde cichy jest..... Odpalam i nie wiem czy to działa czy tez nie Zamach pomaga chociaz odrobine ..... Mam 3cią głowice i robie ją od podstaw jednak ...... |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-04-06 20:04:46 Ja swoje obejmy rozcinałem na całej długości (najszybciej szlifierką;]) i dopiero składałem tłumiczek!! Nic więcej nie trzeba robić. U mnie sprawuje sie super!! |