Wybor wzmacniacza... kto pomoze?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam... mam radyjko sony xplod + hertz esk 165s poki co graja w duecie ale planuje wrzucic do bagaznika skrzynke z hertz'em HS 250 i calosc puscic przez jakis wzmacniacz... tylko na temat wzmacniaczy jestem zielony a do tego na poczatek chce cos taniego ale zeby nie byl to totalny syf. Ktore z ponizszych (lub inne opcje) jest najlepszy?
- RTO SX7002
- VOODOO X 1020
- JBL Loud LC-A404
- Pioneer GM-X404
... moze jakis MAGNAT lub BLAUPUNKT?

z gory thx za wszelakie info.
pozdr g.

O dawna się nie interesowałem cenami i parametrami wzmacniaczy. ale z tego co pamiętam maganat traci jakość mazato dobre przetworniki jeżeli chodzi o bass. Jeżeli wszystko wpinasz w4 kanałowy wzmacniacz to trzeba wybrać wzmacniacz z dobrym pasmem górnym. ale niestety nie znam tych parametrów.

Jedyny dobry sposob to podjechac do firmy ze sprzetem i poprosic o rade fachowcow,potem kolejno podlaczysz rozne dopalki i posluchasz na jakiej chodzi to wszystko najlepiej.Nie ma reguly ze cos gra najlepiej.Firma powinna to zrobic za darmo a nigdy parametry nie powiedza Ci nic o brzmieniu.Nieraz te najtansze firmy potrafia dobrze grac a Tobie chyba chodzi o brzmienie dzwieku a nie o satysfakcje posiadania drogiego sprzetu ktory moze u Ciebie grac jak "kupa".

Pełna dokumentacja sprzętu daje też zakresy jakie mają wzmacniacze a czasem też efektywnoiść

Słuchaj dam ci kilka rad:
- nie sluchaj co inni ci wciskaja
- wzmacniacz firmy JBL wymiata
- wszystko zależy od serii i przenaczenia osprzętu
- pamiętaj aby wzmacniacz byl nieco mocniejszy od głośnika a dlaczego to już tłumaczę... bezpieczne i całkowite (max zakres przy którym jeszcze wyraźnie nadaje) wykorzystanie dopałki wynosi 2/3 Level-u inaczej podbicia!
- im wiecej pokręteł tym lepiej
- jak ma dodatkowe wyjscie na inny wzmaniacz (możliwość połączenia szeregowego) to zajebiscie bo swiadczy to o solidnosci i kompatybilności
- zawsze patrz na bezpieczniki czy są mocne pod wzgl amperowosci
- tak w ogóle to polecam amerykańskie firmy

To chiba na tyle!!!

Cytat:
2004-03-15 22:59:11, Wujek84 pisze:
- pamiętaj aby wzmacniacz byl nieco mocniejszy od głośnika

Nie wiem skąd masz takie pomysły. Ogólnie przyjmuje się, że głośnik w jakimkolwiek systemie audio (nawet domowym) powinien być sporo mocniejszy od wzmacniacza (o przynajmniej 50%). Jest to podyktowane tym, że głośnik grający w granicach 100% swoich możliwości nie gra czysto i dość wyrażnie charczy. A powyżej 100% eksploduje

Można gdybać w różne strony!!!
Stary masz racje znasz sie lepiej ode mnie
PS Jeszcze wszystko zależy o jakiej mocy piszemy.
WLK POZDRO!!!

[ wiadomość edytowana przez: Wujek84 dnia 2004-03-16 00:03:54 ]

wielkie dzieki za info... bede walczyl... najwyzej sie zmieni... kupno wzmaka to jak malzenstwo zawsze mozna sie rozstac co do mocy to tez raczej slyszalem opinie ze wzamcniacz slabszy od glosnikow...

wlasciwie to od zawsze firma pioneer kojarzyla mi sie z dobra firma car audio... to w takim razie w ktorej czesci jest dobra? glosniki raczej nie, wzmacniacze... skoro jbl lepszy tez nie... radia... osobiscie nie przepadam moj kolega mial jakiegos KEH'a i tez nie byl zadowolony... moze przereklamowana i tyle?
pozdr g.

JBL wymiata? chyba mowisz o seri GTO bo reszta to dno, no ale to juz wyzsza półka. Nad wyborem wzmaka pomysl najpierw co chcesz osiagnac czy chcesz zeby było cie najpierw słychac a pozniej widac czy bardziej jakosc czy moze ma to po prostu grac na przyzwoitym poziomie. I jak sobie odpowiesz na to pytane mozna szukac odpowiednich komponentów.
Pozdr.

WEJDŹ NA STRONĘ: WWW.LANZAR.COM.PL

przede wszystkim zmien radio. co do wzmacniaczy to popatrz na oferte firmy AXTON, PHONOCAR PHS (cos tam niepamietam) nie sa drogie ale na poczatek godne polecenia z drozszych STEG ew. DLS symboli nie kojarze.
rozumie ze beda to multikanałówki.
musisz miec tez na uwadze ewentualny zakup kondensatora
A tak miedzy prawda a bogiem to bedzie najlepiej jak pojedziesz do magików co sie tym zajmuja powiesz im co chcesz za ile i oni ci napewno cos dobiorą.

Radio nie jest koniecznością to zależy co się chce osiągnąć

Masz racje. ale SONY nie gra. wszystko no prawie wszystko ale nie SONY

witam
mam Soundstreamy spl 60 + HS 250 + DLS w skrzynce z reflexem i chodzi ciekawie choc wolno, lepszym rozwiazaniem byloby 18 litrow zamknietej niz 38 l otwartej objetosci, sluchac radia, hiphopu i troche house, musialem wymienic akumulator jeszcze w passacie bo pod STEG 4x75 byla kapitulacja , ogolnie torewelacyjny wzmacniacz ma 40 A potrzebuje grubych przewodok - min to 21mm2 mam go na przod + mostek na tyl
+ dobre ekranowane RCA , bardzo polecam taki zestawic tylko ze bass w zamknietej 18 litrow + koniecznie kondensator bo widac ze na postoju czasem barkuje pradu i bass sie ciagnie , gra to pod nakamichi CD 45z , za hertza dalem ok 400 zl a wzmak + soundstream dalem 1600 za uzywke z RCA

pozdrawiam i polecam Hertz do bardzo dobry wybor tylko pamietaj ze on potzrebuje od ok 220 Wat RMS , na STEGu mam dla niego 250 RMS wiec idealnie

DOminik

A ja mam radio 4x45 z dwoma RCA ale używam jednego do dwukanałówki Kenwooda(nawet niewiem ile watów)wyciągniętej z samochodu starej .Wszystkie 4 wyjścia na wzmacniaczu idą do tuby własnej roboty(no nie własnej zupełnie ale w każdym razie domowej roboty) bez bassreflexa ale zato z drugim głośnikiem w środku .Całość jest obudowana w skrzynie drewnianą , wytłumiona watą i kosztowała mnie grosze w zasadzie . 4 głośniki są podpięte do radia .Z przodu seria 2 drożna a z tyłu najlepsze w sumie boshmanny 3-drożne jakie mi sie znaleźć udało (gunmetal line-też tańsze sporo od "firmowych"gówien ze sklepu i bardzo dobrze grające oraz niedozakatowania praktycznie) .Wszystko było po taniości w miare a daje naprawde rade i niepotrzeba żadnych kosmosów.Jak ktoś nie jest audiofilem to cały system można spokojnie na dobrym w miare radyjku oprzeć i gitara.W przyszłości będą może cykacze jeszcze oraz jak kiedyś zmienie wzmacniacz to dorzuce jakiś bylejaki komplecik grajków w te dziury fabryczne w tylnych drzwiach co by "podnieść przestrzeń".A i wszystko daje rade na zwykłym akomulatorze centra bez problemu nawet przy kilkugodzinnym słuchaniu przty wyłączonym silniku.
pozdrawiam...

widze ze ze skajnosci w skrajnosc... pierwszy kolega co podaje 250 W RMS na hs250 to musi go bardzo nie lubic bo glosnik ma 200W RMS i wg mnie 250W to za duzo. Ktos z Car audio system powiedzial mi ze nawet 160 z balupunkta 4100 wystarczy zeby rozruszac tego hertza. drugi kolega natomiast ma caly sprzet kupiony za tyle co jeden glosnik pierwszego kolegi i tez jest zadowolony... co z tego wynika... kazdy robi audio pod siebie dlatego takie pytania mijaja sie troche z celem... ale juz kupilem starszego rockford fosgate 4 kanaly i zobaczymy co bedzie.
pozdr g.

Cytat:
ale juz kupilem starszego rockford fosgate 4 kanaly

No i bardzo dobry wybór

ja tam wiem swoje i moj hertz HS 250 jak sama nazwa wskazuje ma 250 RMS i jesli chcesz miec szybki bassik to jakos nie widze tego aby mu zapodac 150 wat , zreszta wzmak i tak chodzi na 75% mocy a sporadycznie odkrecam potencjometr ma maxa, zawsze kupuje sie na wyrost aby nie zjaraz sprzetu i nie miec znieksztalcen wiec ...

Dominik
mialem soniacza i ti jajc jak podlaczyle mpod wzmaka to mi wystawalo bo wneka byla zbyt krotka, z nakamichi nie ma tego problemu

Nie wiele rozumiem z tego co mówicie choc bym chciał.

A co ma zrobić ktoś taki jak ja co ma firmowe radio + gwizdki ale chciał by jeszcze zeby basik troche fajniej buczal ale bez jakis specjalnych kombinacji - czyli cos najprostszego.

Dwa jakieś niezłe trójdrożne głośniczki w półce z tyłu spokojnie załatwią sprawę basiku.Albo jakaś tuba z niezależnym wzmacniaczem ale to już więcej kaski.
pozdrawiam...