MotoNews.pl

Wiosna nadchodzi- pora na letnie opony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzisiaj wrzuciłem letnie opnki... do tego ładne alumki i od razu lżej na sercu człowiekowi
Teraz nadchodzi ocieplenie więc szkoda mi było zimówek... poza tym na letnich czuję się bezpieczniej (auto na zakrętach tak się nie buja).
Zastanawiałem się czy zrobić tą wymianę kół w jakimś serwisie czy na podwórku ale jednak wybrałem pierwszą opcję... W jednym serwisie krzyknęli cenę 40 zł a w drugim 28 co już było o wiele bardziej korzystniejsze
Chciałem również sprawdzić wyważenie kół (zrobiłem na nich 15k). Ale okazało się że są idealnie wyważone... mechanik spytał się gdzie były wyważane, a ja na to że w serwisie Toyoty... no i było wszystko jasne Na koniec sprawdził ciśnienie... i powiedział że należy się za to 10 zł jestem zadowolony z tej usługi... w sumie mechanik dużo nie zrobił ale skoro umówiliśmy się na 28 ( 5 zł wyważenie oraz 2 zł wymiana od jednego koła) to mógł pozostać przy tej cenie

a Wy już macie na letnich??

Ja sobie chyba jeszcze do końca miesiąca zaczekam
Ale ciekawy jestem jak będzie się moja Toyotka prezentowała na aluskach

ja sie wstrzumuje w tamtym roku mnie zaskoczyło wiec teraz poczekam moze blizej swiat

A ja zmieniam w ten weekend

zapomniałem dodać że jak gostek zobaczył na te alumki to się zapytał czy może poczekam aż zalepią te dziury które są w drogach ja tylko sobie pomyślałem że w takim wypadku musiałbym czekac do zimy a wtedy nici z zakładania letnich opon
Pigletto to mam nadzieję że na następnym zlocie pojawisz się już w nowych "laciach"

Cytat:
Pigletto to mam nadzieję że na następnym zlocie pojawisz się już w nowych "laciach"

Na następnym raczej nie bo musiałbym chyba też już w ten weekend zmieniać... ale za to będę z nowym termostatem

Cytat:
a Wy już macie na letnich??

No wlasnie. Ja nie mam, ale tez juz jakis szukam. Po jezdzie na zimowych Barumach Polarisach i slizganiu sie jak tylko popada deszczyk mam straszny 'lek" przed sliskimi oponami.
Czy mozecie mi polecic jakies oponki co sie dobrze trzymja na sliskim (w cenie do 230-250zl). Ktos w "archiwum" polceal do Cariny Debice Passio, ale czytajac opinie na stronach oponiarskich to roznie to wyglada

A ja jeszcze poczekam. Tak dla pewności

O właśnie!!!
Co powiecie o oponkach Yokohama A539 ?
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą marką??

tak wyglądają zobacz

[ wiadomość edytowana przez: orion76 dnia 2004-03-17 09:38:19 ]

Yokohama ?? Pierwsze słyszę. Ale wyglądają ładniutko Tylko czy są dobre, to już druga sprawa.

JA zakupiłem już komplecik Continental ContiPremium i jak tylko w sobotę przyjadę nowym autkiem, będę zmieniał z zimowych PointS

Ja przez zimę dużo nie jeżdziłem a i to na uniwersalnych. Wiem ,że to nie zimówki ale nowe uniwersalne lepsze od starych zimówek. Po prostu brak floty w kieszeni a łapówek nie biorę ( jak niektórzy sądzą ,że wszyscy bierzemy) Niestety alu też nie posiadam ale ogólnie prezentuje się tez ładnie. NA dwusezonowych GoodYerach przejechałem w zime ok. 3-4 kkm i byłem z nich zadowolony równiez ładnie sprawowały się na nieodśnieżonych drogach .Byłem nimi nawet w środku lasów ( u mojej lubej) i powiem szczerze, że spisywały się lepiej niz gdy miałem kiedyś na Scorpiaku zimówki Kormorana ( Impulser)... tandeta.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: miodek997 dnia 2004-03-17 10:31:34 ]

Jeszcze nie, poczekam do wiosny. Tej prawdziwej

Cytat:
2004-03-17 10:07:30, Lwiecz01 pisze:
Yokohama ?? Pierwsze słyszę. Ale wyglądają ładniutko Tylko czy są dobre, to już druga sprawa.

Możesz wierzyć na słowo że są dobre, powiem tak, takie opony jak michelin, continental czy dunlop to nawet stać nie powinny obok bo obciach generalnie przepaść w większosci przypadków, można porównywać z najwyższymi modelami tych wymienionych i to też nie zawsze.

Crit Ale ja wcale nie neguję Po prostu się dziwuję, bo nigdy nie słyszałem o takich. Gdzie to można pooglądać, lub kupić ?

sorki, masz rację zbyt ostro napisałem

co do oglądania to będzie problem bo większość naprawdę dobrych opon nie jest dostępna od ręki i trzeba zamawiać i sprowadzać indywidualnie jedyna szansa na jakimś samochodziku obadać

Ja również jeszcze się troszkę wstrzymam z wymianą. Przypominam sobie że rok temu też już niby miało byc ciepło a tu nagle śnieg, mróz...więc nauczony doświadczeniem poczekam jeszcze parę tygodni.

szczecin, 17 marca 2004, godz ok 13... na yarisowym termometrze 19-20*C Moje zimowki az placza podczas jazdy, a ten placz slysze glosno i wyraznie bo mam otwarta szybe... w srodku jest za goraco a klimy nie mam... Niestety musze byc twardy i poczekac kilka dni az kupie jakies alu, bo letnie sa w garazu bez felg...

pozdr g.

heh, u mnie letnie się skończyły w zeszłym roku...

jejku, znowu kasa leci, a dziś zamówiłem drążek kierowniczy za ponad 510 złotych... Netto...

Lwiecz01 - Yokohama wśród opon to coś jak Toyota wśród samochodów - tak z grubsza

BTW - ktoś pamięta w którym sklepie I-netowym opony były najtańsze? Baloon, czy Opony.pl ?

[ wiadomość edytowana przez: MaciekB dnia 2004-03-17 14:46:42 ]

Maćko, a może Ty wiesz gdzie je dostać ? Popatrzeć na rozmiary i ceny ?

Najtańszy jaki znalazłem z intertnetowych to www.opony.com.pl (jest taniej i więcej niż w www.opony.pl).
Do tego są opinie użytkowników.

Cytat:
2004-03-17 14:44:54, MaciekB pisze:
BTW - ktoś pamięta w którym sklepie I-netowym opony były najtańsze? Baloon, czy Opony.pl ?

To zależy od marki opon i modelu. Musisz porównać sobie konkretne oponki.

Zacznij szukać od www.opony.com.pl tak jak pisze Lwiecz.