Zmiana hamulcow z przodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy ktos moze kiedys bawil sie w zmiane hamulcow z przodu poloneza ( lucas ) ?
1.marzy mi sie zalozenie tarcz wentylowanych ( 240mm badz 257mm )
Zmierzylem dzisiaj swoje tarcze i czy to mozliwe ze tarcze seryjne maja rozmiar 234 mm !!??? zawsze bylem pewien ze maja 240mm
2.czym rozni sie ukl hamulcowy ( przod ) poloneza truck'a od seryjnego caro / atu? ( truck ma tarcze 260mm ?? , czy zaciski sa inne niz w caro /atu? )
3. Moze ktos sie kiedys bawil taka zmiana ?
Mam do kupienia zaciski od TIPO (do tarcz wentylowanych ) i caly myk polega na tym ze nie wiem czy to wszystko bedzie pasowac
Pozdrawiam i bede wdzieczny za jakiekolwiek inormacje ktore pomoga
arabek

Wiele postów o tym było. Poszukaj w wyszukiwarce. A co do hamulców od Trucka to wiem ,że trzeba zmienić felgi na czternastki.

Jezeli masz lucasa to to sa naprawde dobre heble. Jak starsze to juz mozna sie bawic. Ostatnio w "modzie" byly heble z lady 21xx dwutloczkowe zaciski i tarcze 257mm. Mam takie i jestem z nich naprawde zadowolony. Polecam

Sory że nie na temat

Ali-en możesz mi na priva doć swój mail ??????

A może by zwiększyć skuteczność hamulców rzucając z tyłu samochodu kotwice. Stawał by w miejscu.

Alien - tarcze w ładach mają 251mm
Cytat:
2004-04-12 19:27:08, arabek pisze:
Witam
Czy ktos moze kiedys bawil sie w zmiane hamulcow z przodu poloneza ( lucas ) ?
1.marzy mi sie zalozenie tarcz wentylowanych ( 240mm badz 257mm )
Zmierzylem dzisiaj swoje tarcze i czy to mozliwe ze tarcze seryjne maja rozmiar 234 mm !!??? zawsze bylem pewien ze maja 240mm
2.czym rozni sie ukl hamulcowy ( przod ) poloneza truck'a od seryjnego caro / atu? ( truck ma tarcze 260mm ?? , czy zaciski sa inne niz w caro /atu? )
3. Moze ktos sie kiedys bawil taka zmiana ?
Mam do kupienia zaciski od TIPO (do tarcz wentylowanych ) i caly myk polega na tym ze nie wiem czy to wszystko bedzie pasowac
Pozdrawiam i bede wdzieczny za jakiekolwiek inormacje ktore pomoga
arabek

Jam miałem heble z trucka plusa (praktycznie to samo co w tipo 1.. Jedyne różnice to inna tarcza oraz inna płyta mocowania zacisku - ta którą sie przykręca do zwrotnicy. Poza tym zaciski i klocki sa identyczne.
Jeśli możesz kupić zaciski od tipo 1.8 16V czy od wyższego - wentylowane w każdym razie, to pokombinuj. Tarcza niewentylowana (1.8 ) ma 260mm. Tarcza wentylowana (1.8 16V) też ma 260mm. Największy problem to kupno płyt mocowania zacisku z trucka. Podejrzewam że same zaciski da sie do nich podłączyć. Koszt w sklepie to ok 60 złotych (o ile znajdziesz)
Oczywiscie koła to minimum 14 cali. Ale tarcze 260mm a juższczegolnie wentylowane przy zastosowaniu dobrych klocków trudno jest doprowadzić do stanu nieużywalności

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

W Warto Wiedzieć znajdziesz wycinek jednego z postów o zmianie hamulców na Lucasa - klik, klik >>>