Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() psemcio PF 125p '80, Corolla ... Opole / Opatów k.Cz-wy | 2004-04-06 20:09:09 witam wszystkich!
Będe sie chwalił. Kupiłem DFa rocznik '80, 1500, 4 biegi, 67tys przebiegu i wygląda na to że tyle rzeczywiście przejechał. Miał go rolnik na wiosce, był pierwszym właścicielem, ok. dwa lata temu zrobił remont blachy, malowanie, ma też konserwacje i nadkola plastikowe. Od kilkunastu miesięcy nie był używany, w ogóle był mało urzywany i stał pod dachem. Zero rdzy, ładny lakier groszkowy, w jednym miejscu tylko zarysowany. Gdyby nie plastikowe kołpaki wyglądałby super ![]() W środku zasyfiony ale to jest do zrobienia. Dałem 950zł, niestety bez gazu. Pierwsze wrażenia z jazdy są takie że troche "myszkuje" i lekko sciąga w prawo ale ogólnie nie jest źle. 110 pociągnąłem, więcej sie bałem bo akurat padało. Wczoraj facet zrobił przegląd więc nie powinno być jakiś strasznych usterek. No chyba że dał w łape.... :- Jak tylko dorwie jakąś cyfrówke to wrzuce fotki. Pewnie bede miał do Was jeszcze mnóstwo pytań, a tak na początek: -Na wolnych obrotak świeci mi sie lampka czerwona po lewej, to chyba ładowanie, czy to normalne?? pozdrawiam wszystkich, z góry dzięki! |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-04-06 20:15:16 Gratulować ![]() czekam na fotki |
![]() SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2004-04-06 20:25:43 która po lewej, albo ładowanie albo brak cisnienia oleju... |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-04-06 20:26:51 Gratuluję!!!!!
A świeci ci się ciśnienie oleju, a nie ładowanie. Proponuję zmienic olej i zobaczyć co będzie się dzialo na świezym.Fakt,że na wolnych obrotach,przy rozgrzanym silniku lampka ma prawo się żarzyć... |
![]() psemcio PF 125p '80, Corolla ... Opole / Opatów k.Cz-wy | 2004-04-06 21:01:54 tak, zmiana wszystkich płynów to pierwsze co zrobie. mysle tez o sprawdzeniu co i ile znajduje sie w skrzyni i wale. bo gdy spytalem wlasciciela czy wymieniał to dziwnie sie zawachał...
czyli jednak to ciśnienie oleju ![]() i jeszcze pytanko. przy dynamicznym ruszaniu z miejsca słychać gdzieś z tyłu stuknięcie (jedno). to raczej napewno nie krzyżak, co to może być? (wiem że to cieżko powiedziec ale może ktoś ma pomysł) thx! |
![]() JACU626 Miłośnik FSO BIAŁY CZARNY SREBRNY ... TSA - RTA | 2004-04-06 21:50:42 Powodzenia w naprawach, oleju to napewno nikt nie zmieniał. Jak blach zdrowe to jeszcze lepiej a swoją drogą to czego te fiaciki takie u was drogie ja dałem w styczniu 750 za 88 rok z gazem i tez niezkorodowany? ![]() |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-04-07 00:02:58 wystarczy dosc duzy przebieg i niskie wolne i masz juz zarzaca sie kontrolke na wolnych... u mnie na syfiatym oleju tez potrafi sie zazyc na wolnych... po ustawieniu normalnych wolnych juz sie nie swieci :] |
profil-usunięty | 2004-04-07 00:17:33 mi chodzi o to ze to jest wlacznik dzialajacy na zasadzie stykow... moze ktos mi wyjasnic jak cos takiego moze powodowac zarzenie sie sterowanej zarowki? |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-07 00:31:41 Gratulejszyn!
Pakuj do niego "dwójke", albo przynajmniej "piątke" bo na "czwórce" się jeździ nie za szybko (IMO), choć dynamicznie ![]() |
Nabauab Miłośnik FSO ![]() Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2004-04-07 00:41:53
W silnikach 115/116C ma prawo się żarzyć. |
![]() karlo BMW E-28 520i Wrocław | 2004-04-07 00:57:13 No widze ze zaczal sie sezon na kupowanie Kancikow . Ale fakt faktem ze ceny u was sa zabojcze ![]() ![]() |
![]() SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2004-04-07 01:03:20
robreg ma racje, nie moze sie ta lampka żarzyć... albo świeci albo nie, czujniki w poldku i fiacie są takie same |
![]() dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2004-04-07 01:19:32
Panowie teoretycy zapraszam na praktyczne oględziny żarzącej się lampki w moim DF-ie - i wszystkich pozostałych z silnikami 115/116C. Zacytuję jeszcze fragment książki "Budowa, eksploatacja, naprawa FSO 125p" Jerzego Kowala: Jeżeli silnik jest zagrzany i pracuje z prędkością obrotową biegu jałowego, lampka kontrolna ciśnienia oleju może sie świecić, mimo że olejenie w silniku jest prawidłowe. Jeśli jednak lampka nie gaśnie mimo zwiększenia prędkości obrotowej lub zaświeci się podczas jazdy, to nalezy natychmiast wyłączyć silnik, ustalić przyczynę i usunąć niesprawność. |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-04-07 12:07:40 Dokładnie Przemek - w moim tez sobie mrugnie czasami ![]() ![]() |
![]() psemcio PF 125p '80, Corolla ... Opole / Opatów k.Cz-wy | 2004-04-07 15:14:05 już OK. zmieniłem olej i lampka już sie nie zaświeca. ![]() sprawa kolejna: Słysze tylny most, trudno ten dżwięk opisać, tak jakby szum, ale niejednostajny. Trzeba by chyba sprawdzić czy jest w nim jakiś olej, nie? ![]() |
![]() psemcio PF 125p '80, Corolla ... Opole / Opatów k.Cz-wy | 2004-04-09 21:35:44 i problem kolejny ![]() mam taki efekt że jak hamuje to wzrastają mi obroty, oczywiscie jesli silnik jest wysprzęglony. im ostrzejsze hamowanie tym większa przygazówa ![]() ps. a ludziska myślą że jestem rajdowiec i jednocześnie naciskam dwa pedały! hehehe! |
![]() mmarco FSO 125p ME Tarnów | 2004-04-09 23:35:20 Cześć
Odnośnie wzrastających obrotów silnika przy hamowaniu to jest to wina serwa. Wystarczy je rozebrać i wymienić membranę koszt ok. 10 zł. Aha uważaj przy rozbieraniu serwa na dość mocną sprężynę, która jest wśrodku. Pozdrowienia Marek ![]() |