MotoNews.pl
12Lotus..Jak to bedzie po 1.05.2004? (44669/0) - NT

Lotus..Jak to bedzie po 1.05.2004?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jest Lotus do wziecia, ale nie wiem czy mozna by go zarejestrowac w naszym kraju?

Moze ktos juz cos wie na temat regulacji prawnych odnosnie importu aut urzywanych po 1.05

LOTUS

Narazie jest glosno tylko o zdjeciu akcyz i cla.Ale obawiam sie,ze to jest za proste i za dobre dla przecitnego zjadacza chleba w Polsce.Rzad na pewno wprowadzi jakies limity,jak nie wiekowe to uregulowane z gory wymogami ekologicznymi(normy emisji spalin) miedzy innymi. Zreszta auto kuszace,lecz 19.tys euro? to 80tys zl. Sam bym chcial miec takie cudo,lecz majac takie fundusze i nie placac cla,to troche bym sie zastanowil nad czyms innym....

A jak ma być?
Cła nie będzie, vatu nie będzie. Toretycznie cena wyniesie tyle ile zapłacisz. No ale nie będzie tak łatwo, planują wprowadzić opłate rejstracyjną (jedna z propozycji), tak wysoką aby uniemożliwic sprowadzanie aut starszych. Ponoc ma to być 7 tys zł.
Co do tego Lotusa w innm miejscu jest postawiony za 18 tys euro. Myślę, że za 16-17 pójdzie.

panowie a co z przepisem ze aut 1o-cio letnich i wzwyz nie mozna rejestrowac. przeciez tak bylo do tej pory.

Nie ma już takiego przepisu.
Pewnie chodzi Ci o spełnianie norm Euro 2. Sprawa ma się tak, przepis dotycz aut sprawadzanych z innego obszaru niż unia (od 1 .maja). Jesli auto będzie zarejestrowane w uni to nie będzie mozna odmówić rejstracji w polsce. Dlatego przepis staje się martwy.
Ale myslę, że i tak coś jeszcze wymyślą. Nie lubię Pola.

no wlasnie. POL na pewno cos wymysli.

Proponuję poszukać tu na temat sprowadzania aut:

http://www.board.freeweb.pl/posts.php?board_id=4035&topic_id=68729&division=5672

I "wszystko" jasne.....

http://www.mf.gov.pl/_files_/sluzba_celna/wydarzenia_biezace/komunikaty/microsoft_word_samochody_po_1v04r_naniesione_zmiany2.pdf

"We wspolnocie europejskiej zakaznane jest stoswowanie miedzy panstwami czlonkowskim ceł i innych opłat wywierajacych taki sam skutek co cła......" iti itd a dalej pisze ze akcyza zostaje i przezornie nic nie jest napisane o euro2, tylko ze musi spelniac przepisy dotyczace rejstracji itp itd.
Napiszę tak:
"Kurwa mac" to wie każdy kto sie zna na prawie uni.
Czarno na bialym stoi, ze akcyza jest bezpodstawna bo podwyzsza cena dobra z uni o 65 % (uzywany stary samochód).
Co ja mysłe to wiecie. Nie wiem tylko czy znajdzie sie silne lobby aby to zaskarzyc gdzies np. do strasburga. W/g wystrczy wykazać ze ten sam samochód w uni warty jest 1000 euro a u nas 1650 euro i sprawa jets wygrana, choc nie szybko.
2 rozwiazanie polak potrafi i trzeba poczekac.
No i w koncu na tabliczce Lotusa stoi jak byk napisne Omega - A
a ta najdrozsza kosztuje raptem 3 tys euro ....

Czyli jak by nie patrzec DUPA z tylu.

Tu latwiejszy dostep do ustawy w PDF. Sciagnijcie to, a potem otwierajcie.Zreszta po co to pisze laikow tu nie ma
dupa z tylu

Tak w ramach ciekawostki:

Zestaw tarcz z klockami na przednia os 13 kawalkow.

Chuba lepiej za ta kase dostawić porządne turbo do A 3.0

i śmigać

A jeden katalizator kosztuje 5 tys....

Kristo daje Eve i pare tys euro a Ty zalatw mi Lotusa moze miec nawet te tarcze z klockami do wymiany!

jakbym takowa Bestie mial to w szklarni bym ja parkowal zeby zawsze moc zerknac w kazdej chwili czy ma wszystkiego pod dostatkiem...

Lotus to dla Pasjonata...
to jak bedzie Piotr?
atakujesz po 1 maja jak zgodnie z zasada Polak Potrafi znajdzie sie jakis sposob?

5tys za katalizator...
ponad $1.200
...
teraz mi sie rozjasnilo

"Podstawą obliczenia cła będzie wartość celna pojazdu. Z kolei wartość celna powiększona o kwotę cła posłuży do obliczenia kwoty podatku akcyzowego, a wartość celna powiększona o kwotę cła i kwotę podatku akcyzowego - do naliczenia podatku VAT."

...ja pier***lę

nie znam się na tych wszystkich cłach i podatkach, ale w innym kontekście taki tekst potraktowałbym jak niezły żart, rodem z Monty Pythona

Cytat:
2004-04-20 06:24:25, darq pisze:
"Podstawą obliczenia cła będzie wartość celna pojazdu. Z kolei wartość celna powiększona o kwotę cła posłuży do obliczenia kwoty podatku akcyzowego, a wartość celna powiększona o kwotę cła i kwotę podatku akcyzowego - do naliczenia podatku VAT."

Cła juz w zasadzie nie ma a po 1 maja nie bedzie. Vat-u też, narazie zostaje tylko akcyza i chyba bedzie bardziej liberalne podejscie do wartości nabycia auta. Nikt nie bedzie w stanie wcisnać kitu, że omega z 93 roku warta jest 16 000 tys zł zamiast 1-2 tys euro.Do tej pory były rożne praktyki a teraz przedstawisz fakture zakupu i mogą spadać, zreszta maja tez katolgi cen aut uzywanych z niemiec moga sobie to sprawdzic. No i jeszcze jedna wazna rzecz jest walka o akcyzę, w/g uni jest bez zasadna. Unia jesli bedzie silne lobby to moze wymoc zniesienie tego w polsce. Ja tylko mam nadzieje, ze w brifie lotusa stoi napisane Omega - A - Lotus ....

fakt, unia nie zgadza sie na akcyze, ale jesli nawet zniosa akcyze to wprowadza surowe przepisy rejestracyjne uniemozliwiajace zarejestrowanie samochodzikow sprowadzonych. wiec nie ma co sie cieszyc :////////

Popatrzcie tu powoli sie to potwierdza co pisałem ale kiedy w koncu ten durny rząd zrobi z tym porządek
http://www.gazetaprawna.pl/dzialy/27.html?numer=1178&dok=1178.27.3.2.4.1.0.1.htm