Spalanie a proste podgrzewanie paliwa !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i pozdrawiam wszystkich fiato-manaków!!!
Jakieś 1,5 roku temu dałem sie namówić memu ojcu aby zmontowac proste podgrzewanie paliwa .Otóż owinołem ze 3 razy wężykiem paliwowym górną rurę od chodzącą od chłodnicy .Ojciec twierdził, ze taka modyfikacja zmniejsza spalanie w kancie . Z moich doświadczeń wynikaja następujące wnioski >
1)Wydaje mi sie ze zmniejszyło się lekko spalanie w skutek lepszego mieszania sie oparów paliwa z powietrzem ( czyz tak niei jest ?)
2)gdy jest ciepło i próbujiemy odpalić rozgrzany silnik ( na skali tem. jest przed czerwonym) mogą wystapić trudniosci( ale nie musza) z odpaleniem , bo paliwo ma tak wysoka temperaturę, ze następuje silne odparowanie z gaznika.
Zwracam sie z zapytaniem jakie są wasze doświadczenia z takim patentem.Co o tym myślicie ?
Muszę dodać ze mój silnik ma przejechane 112tys km i 30lat i 4 biegi.Ostatnio testowałem ile spali w trasie i okazało sie, ze zrobiłem 220 km na 16 litrach beznzyny jadac miedzy 80 a 110 miejscami butujac go !!! A do tego grzała sie prawa felga .

Co do 1 to jest podobna dzialanie jak turbina kowalskiego, a patent dobry co do spalania to ja przejade 290 km i zatankuje niecale 17 litrow jak go katuje na wysokich obrotach to przejade 260 i zatankuje tyle samo ile on pali doklandie nie wiem ale cena benzyny idzie w gore wiec trzeba oszczedzac

Cytat:
ile on pali doklandie nie wiem

przeciez podales dane zeby to obliczyc w pierwszym wypadku 5,86
a w drugim 6,54.
czyli przecietnie chyba, jak na malucha.

ALE TO FIAT 125p!!!

podobno gaz ma kosztować 2zł !!! bo za dużo gazowników juz jest i wpływy do budzetu maleją

moze i gaz ma kosztowac 2zł ale jak narazie kosztuje 1,55 a beznyna U95 juz cos 3,80 - 3,82 wiec mnie to nie przeraza,

a co do tego owiniecia wezykiem paliwa waz chlodnicy to moze i dobre ale ja bym zrobil ta wezownice z rurki miedzianej

Cytat:
2004-04-22 15:45:03, DF-bandzio-74-r pisze:
ALE TO FIAT 125p!!!

Tym bardziej masz odpowiedź . Skoro to przeciętnie jak na malucha to...
Mój niżej 10 nie schodzi, ale za to pali od dotknięcia . Zobaczymy co będzie się działo na gazie...

w maluchu pod gaźnikiem jest specjalna podstawka, która ma izolować komorę pływakową od podwyższonej temperatury, w innych furach pewnie też, więc nie wiem...może chodzi o to, żeby paliwo się nie zagotowało całkiem bo wtedy z komory mogłoby ciągnąć powietrze zamiast paliwa i byłaby kupa...

Cytat:
ALE TO FIAT 125p!!!

tak, wiem:)
chcialem odpowiedziec tad3o, stad zamieszanie...

mountez dzieki za odpowiedz myslalem ze moj wiecej pali ale jest ok DF-bandzio-74-r nie porozumienie sorry jak to 125 to pali bardzo malo gratulacje dobrego patentu przez ktory ma sie wiecej kasy w portfelu

Cytat:
2004-04-22 22:50:32, widynek pisze:
w maluchu pod gaźnikiem jest specjalna podstawka, która ma izolować komorę pływakową od podwyższonej temperatury, w innych furach pewnie też, więc nie wiem...może chodzi o to, żeby paliwo się nie zagotowało całkiem bo wtedy z komory mogłoby ciągnąć powietrze zamiast paliwa i byłaby kupa...

mnie sie zawsze wydawalo ze ta podstawka ma zbierac krople paliwa pocacego sie gaźnika i kierowac je do takiego otworu przeciez ona ma na obzerzach zagiecia zeby nic sie na glowice nie lalo
podobny patent jest w 903 z tym ze tam idzie jeszcze taki wezyk i to paliwko ucieka juz za blok silnika (nie ma prawa pasc na rozgrzana glowice)