MotoNews.pl

Pióra wicieraczek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
W tą pogodę to po prostu jest nieznośne! Jak włączę wycieraczki, to guma trze o szybę i wydaje taki dzwięk, że lepiej nie mówić. Dziwne jest to, że nawet gdy szyba jest mokra to guma wydaje taki dzwięk jakby była całkiem sucha. To nie są pióra od Bosha, ale czy ktoś zna jakiś sposób żeby temu zapobiec? Czy po prostu kupić kolejne?
Pozdr.,
Wrolo

posmaruj silikonem
nie beda wycierac ale przynajmniej nie beda piszczec

a powaznie raczej wymiana

Widoczniemasz za twarda gume w wycieraczkach. Ja sobie kupilem wycieraczki za 9 zl w makro pokrywane grafitem i zgarniaja super i cichutko chodza

Ponieważ najlepsze wycieraczki do Espero produkuje MotGum (i przy okazji są tanie) natomiast są jeszcze jakieś niemieckie, grafitowane (cenza za komplet - ok. 30 zł.) i też sprawdzają się doskonale, jednak zapomniałem jakiej są firmy.
Sprawdzę i nadrobię zaległości.

Istotne dla pracy wycieraczek jest właściwe ustawienie ich względem szyby, coś jakby kąt natarcia. To podobnie jak z goleniem sie brzytwą - gdy kąt jest niewłaściwy, to albo sie nie ogolisz, albo sie zatniesz.
1. wydaje mi się, że pióra wycieraczek nie są "symetryczne", tzn jest różnica czy zamontujesz je jednym końcem w prawo czy w lewo.
2. Ramiona wycieraczek są bardzo elastyczne, ale zadziałanie odpowiednio skierowaną siłą nieznacznie je poprawia. Tylko ostrożnie żeby nie przedobrzyć.
3. rzeczywiście tanie wycieraczki z marketu są chyba najlepsze, w takim czerowno-żółtym opakowaniu. Gdy zaczynają szwankować - kupuję drugą parę za 9 zł i mam spokój.
4. do cezariusza - posmarowanie _piór_ wycieraczek (części roboczej) silikonem poprawia znacznie sytuację i zapobiega ich "skakaniu"
5. nasmarowanie silikonem lub ewentualnie wd40 gniazd wycieraczek też pomaga, a dodatkowo wydaje mi się że przedłuża żywotność mechanizmu.

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-01-14 00:45:18 ]

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-01-14 00:46:23 ]

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-01-14 00:47:34 ]

Dzięki bardzo - zaraz powalczę z tym tematem.
Pozdrawiam,
Wrolo

niema za co i jeszcze jedno dodam wycieraczki powinno sie zmieniac raz w roku

Cytat:
najlepsze wycieraczki do Espero produkuje MotGum

Kupiłem to-to (za 18 PLN) 2 dni przed wigilią, a zaraz po świętach założyłem ponownie 1,5-roczne wycieraczki Marchal, których szczęściem nie zdążyłem wyrzucić.
Ja się nie dam nabrać po raz drugi
Kto chce niech kupuje.
Może są tanie dobre wycieraczki, ale to nie Mot-Gum na pewno.
Pozdrawiam

Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem w Auchaun polskie wycieraczki (nie Moto Gum) za 9 zł.
Są duzo lepsze niż poprzedniczki - Championy za 44 zł. , które nie nadawały się do uzycia po pół roku

Podałem owe 2 typy wycieraczek, ponieważ w moim autku sprawdzają się doskonale.

Co do Mot - Gum'u to wcale nie twierdzę, że każdy musi mieć z nimi dobre doświadczenia, ale w przypadku mojego esperaka sprawdzały się dużo lepiej niż np. bosch'e, które skakały po szybie jak żaby wrzucone do wrzątku

Co się tyczy silikonu, to jednak nie polecam używania go do wycieraczek, ponieważ dla przykładu owe "skaczące wycieraczki" to często efekt pozostawienia na szybie różnych wosków i silikonów.

Tak dla niewtajemniczonych: woski i substancje składowe wosków samochodowych najlepiej usuwa się amoniakiem

Ja mam BOSCHe TWIN CAM ponad rokl jedna juz cos cienko zbiera ale po wytarciu szyby sciereczką do usówania wosku zbiera idealnie polecam takze "niewidzialną wycieraczke" kosztuje ok15-17 zł w kazdym hipermarkecie to jest dopiero dobra rzecz w duzym deszczu wycieraczki są praktycznie nie uzywane (jadąc szybciej niz 60km/h) woda spływa po szybie jak po kaczce. Teraz mam zamiar zmienic same pióra chce załozyc piórka z cięzarowego volvo kosztują ok 15 zeta /szt. są grube i solidne (fabryczne) zbierają zaj....e wiem bo mamy takie w seicento w firmie. No ale nikogo nie zmuszam wybór nalezy do was !!!

Ja jeżdżę używając Championów (po dziesiątkach
prób i jestem bardzo zadowolony). Uwaga na ceny :
w sklepach z oryginalnymi częściami widziałem nawet za
120 zł. Kupiłem (ponieważ jesteś z W-wia to piszę) na
Bogusławskiego chyba za jakieś 20 zł.

A czy mozna do Espero kupic piora dluzsze niz 48 cm (tak o 2 cm) w celu wiekszej ścieralności szyby?

Cytat:
2004-01-14 21:40:39, rjsunset pisze:
A czy mozna do Espero kupic piora dluzsze niz 48 cm (tak o 2 cm) w celu wiekszej ścieralności szyby?

Lewa moze byc 500 bo taką mam a prawą obcinałem bo jest przydługa i mi nachodzi na uszczelke szyby

Ciekaw jestem, czy ktoś się zastanawiał nad zastosowaniem wycieraczek bezprzegubowych Bosch AERO TWIN ...

Takie wycieraczki stosuje VW i Skoda. Inne jest tylko mocowanie ich do ramion, ale efekt wycierania bardzo skuteczny w każdych warunkach. Może ktoś z Was przemyśli sprawę montażu ich w Espero ?

TUTAJ opis tego wynalazku Bosch`a

Cytat:
Lewa moze byc 500 bo taką mam a prawą obcinałem bo jest przydługa i mi nachodzi na uszczelke szyby

wracam raz jeszcze do tematu, bo ostatnio przymierzalem 50cm i nic mi nie zachodzi...???
A zawsze troche wieksza jest widoczność

Miałem tysiące różnych piórek w swoim samochodzie...
Co dziwne - najgorsze były Boscha - piszczały na szybie jak skurw....!!
...byłem zdesperowany dopóki Pan Sławek nie polecił mi zwykłych najzwyklejszych polskich wycieraczek firmy MOTGUM
Dzięki zastosowaniu bardzo miękkiej w nich gumy, wycieraczki nie skrzeczą i zbierają wodę idealnie!
Mają tylko jedną wadę - podobno szybko się ścierają - ale 6pln za jedno piórko to żaden wydatek!

[ wiadomość edytowana przez: ŁUKASZ_GAJER dnia 2004-06-01 01:17:59 ]

Cytat:
2004-06-01 01:16:40, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Miałem tysiące różnych ppiórek w swoim samochodzie...
Co dziwne - najgorsze były Boscha - piszczały na szybie jak skurw....!!
...byłem zdesperowany dopóki Pan Sławek nie polecił mi zwykłych najzwyklejszych polskich wycieraczek firmy MOTGUM
Dzięki zastosowaniu bardzo miękkiej w nich gumy, wycieraczki nie skrzeczą i zbierają wodę idealnie!
Mają tylko jedną wadę - podobno szybko się ścierają - ale 6pln za jedno piórko to żaden wydatek!

Ja na początku kupiłem Championy za 60 zł.....
Były gorsze niż polskie, kupione w Auchaun, za 12 zł

wycieraczek tez mialem duzo. Najgorsze byly Boscha Potem kupilem w Tesco jakies tanie to cos po tygodniu sie piora zepsuly i jak mi po szybie przejechalyto mialem ryse na glebokosc 2 mm (to bylo we wczesniejwszym aucie) potem kupilem Championy i bylo git. Teraz w Espero jezdze na dluzszych niz seryjnie piorach - 50cm i jest w miare spoko - tylko musze mechanizm wycieaczek naprawic bo u pasazera to prawie nic wody nie odprowadza

popieram jakosc tego czegos zolto-czerwonego nie pamietam nazwy kupionego chyba w tesco czy gdzies ?za jakies 9pln

u mnie chodza dobrze tylko ponad 100km/h zaczynaja odmawiac posluszenstwa

zamontowalem dociski ale nic to nie zmienilo a wyglada fatalnie - chyba wywale