MotoNews.pl

Zapłon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nie moge odpalic, do cewki wchodzi 12V ale nie wychodzi. nie ma iskry. Po ostygnięciu silnika odpalam. a po paru minutach gaśnie.

No to jak już pisałem walneła cewka......
a jak sprawdzaliscie czy z cewki wychodzi iskra?????

POwielasz temat a pozatym nie pisz 3 razy tego samego

Nie jestem pewien, ale może to czujnik Halla w kopułce?

Symptomy o których piszesz są typowym objawem uszkodzenia cewki.
Jest to element nierozbieralny, więc niestety czeka Cię wymiana

Zanim wymienisz cewkę zwróć uwagę na wskazania obrotomierza. Do cewki musi dochodzić 12V ze stacyjki oraz impulsy wyzwalające iskrę z komputera. Jeżeli podaczas uruchamiania silnika obrotomierz ani drgnie to znak, że coś nie jest dobrze z aparatem zapłonowym i całą resztą (np immobilizer). Jeżeli jednak wskazuje jakieś 100-200 obrotów no to faktycznie cewka walnęła

pzdr
Maciek

Kiedys mialem takie objawy dokladnie nie pamiatam co bylo przyczyna ponizej opisze co miejwiecej robilem
1. koniecznie trzeba sprawdzic czy nie wysyla kodu 42 czyli uszkodzenia w ukladzie zaplonowy
2. jesli TAK to jest zwarcie lub przerwanie w lini D (opis na kostce)m przy aparacie
3. wymoktuj cewke i sprawdz rezystancje jesli sie miesci to cewka jest dobra
4. Jesli BRAK iskry na cieplym silniku a cewka zaplonowa jest dobra
4.1 uszkoczenie moze byc miedzy cewka zaplonowa a aparatem zaplonoiwym przewody (mala kostka 2 piny i szara kostka w cewce aplonowej) sprawdz czy nie jest zerwany lub zwarty
4.2 sprawdz czy przewod WN jest dobry
4.3 jest oki w.w to uszkoczonamoze byc cewka inpulsatora potocznie zwana cewka halla koszt 25-30 pln zaleznie od aso lub 90 pln oryginal DELCO Wyjmij aprat i na wlaczonym zaplonie (ORAZ ZMASOWANYM KORPUSIE APARATU ZAPLONOWEGO dotkniety do bloku silnika) zakreci walkiem w aparacie. Jesli pojawi sie iskra to znaczy ze cewka jest oki
wykonaj probe dla cieplego i zimnego silnika
4.3 jesli powyzsze proby nie wykaza uszkodzenie to jeynym miejscem awarii moze byc modol w aparacie zaplonowym kosztuje ok 180 - 220 pln

Viggen Ty żyjesz?!! a już myślałem że auto zmieniłeś na jakieś japońskie i zapomnialeś o nas..

U mnie ostatnio po 87 tys.km do wymiany poszła kopułka oraz właśnie ta mała cewka pod aparatem (chyba.. bo sam tego nie robiłem tylko Sławek). Niestety nie załatwiło to całkowicie problemu z wolnymi obrotami, choć elastyczność samego dołu poprawiła się zauważalanie, które po prostu nie trzymały się kupy.
Wczoraj byłem u Chojnackiego na strojeniu i okazało sie że sonda lambada umarła.... znowu k...mać - prawie w ogóle nie reagowała na zmianę paliwa.... co oczywiście nie ma wpływu na osiągi full trotlle - Przy okazji okazało się że odłaczenie EGR też trochę pomogło - ustało falowanie obrotów, jakby lepiej idzie no i nie hałasuje zawór (u mnie terkotał jak karabin..)
Wczoraj zmierzyłem sobie na stoperze czas i spokojnie wykręcam 8,5 sekundu ale co to za mierzenie jak naciskam stoper na zegarku ręcznym... myślę że realnie mogę osiągnąć 8s a po montażu stożka pewnie znowu coś się urwie....
Jak zdążę ze stożkiem na Modlin to może i trochę go odchudzę a wtedy te 7s z małym haczykiem uda się wykręcić...

[ wiadomość edytowana przez: MaciekGT dnia 2004-04-18 14:04:21 ]

Polecam Maciej inwestycje w Gtecha. Koszt jakies 330zl za nowy. Sprawdza sie doskonale jako miernik osiagow po dokonaniu zmian. Porownalem ostatnio wskazania gtecha z czasami osiaganymi na hamowni. Sa bardzo zblizone.

Oj zyje zyje tylko malo czasu na neta zostaje

No właśnie zależy to od modelu akcelerometru.
Ponieważ działają one na zasadzie przyspieszenia kątowego, niektóre (starsze) modele mają straszne opóźnienie i przez to wariują przy jednorazowym "mocnym kopie". Ma to miejsce w przypadku np. wtrysku podtlenku, gdyż turbina bardziej harmonijnie rozwija moc.
Jednak problem z tego co sięorientuję nie istnieje w przypadku nowszych konstrukcji.

Pozdrawiam - Speed R

P.S A DrA pomimo założenia gassu nadal się szczyci osiagami Omesi

Gtech za 330zł gdzie biore każda ilość!!!
Mówię serio jeżeli możesz za tyle mi go ściągnąc to biorę, jeżeli jest dostepny ogólnie to powiedz gdzie!!!

Maciej - wyslalem na PRIV info...

Cytat:
P.S A DrA pomimo założenia gassu nadal się szczyci osiagami Omesi

Wszyscy lykaja... hehehe... nie mam gazu... to tylko prowokacja byla