Pomocy ze sprzeglem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Dzisiaj mojego Polda dotknela kolejna awaria.Zauwazylem ze od 2 dni zaczal opadac mi pedal sprzegla,az dzis nie moglem juz wrzucic biegu.Podciagnalem linke na maksa i nic nie pomoglo.Pomyslalem ze moze siadla linka,wiec kupilem nowa,zalozylem i nic.To nie linka.Co moglo siasc,docisk,lozysko?Pomocy,bo jutro o 7 rano wyciagam skrzynie i musze to jutro zrobic.Slyszalem raz na forum,ze jak wymienia sie lozysko,docisk itp. to trzeba cos tam nasmarowac itd.Ale nie pamietam dokladnie co,wiec jak mozecie to napiszcie mi cenne wskazowki,azeby to wszystko dobrze zrobic i nie wyciagac znow za miesiac skrzyni.

Moim zdaniem to docisk. Może sprężyny są wyrobione lub popękane. A przy składaniu wszystkiego do kupy wypadałoby przesmarować wałek sprzęgłowy w miejscu, na które nachodzi łożysko wyciskowe. Samo łożysko ma już w sobie zapas smaru.

Ile kosztuje docisk i lozysko?

U nas łożysko kosztuje około 35zł a docisk chyba około 100zł, ale nie jestem pewien. U Was ceny są pewnie podobne.

Jak już to wymienić docisk+tarcza+łożysko. Chyba ,ze ma 50.000km przebiegu albo mniej. W 2000 roku te części kosztowały 265 złotych. Oczywiście oryginalne.

Wyjalem juz skrzynie,nie poszedl ani docisk,ani lozysko.A poszla lapa,pekla i sie wyprostowala.Ale juz zalozylem nowa,dla lepszego samopoczucia wymienilem lozysko.Wszystko juz gra,w 6 godzin wyjalem skrzynie,zrobilem i wlozylem.I co najwazniejsze wszystko dziala!!!

To logiczne że jak opada pedal to lapa pękła ale w innym przypadku moze być linkka

EOT

mam dla was taką zagadkę:

co sie mogło zepsuc jeśli na wolnych obrotach i na delikatnym półsprzęgle cos cholernie mocno piszczy?

rozwiązanie zagadki nastąpi jutro po północy. Nagrody nie zostały przewidziane.

Łożysko, i nic innego nie przychodzi mi do głowy.

na wolnych obrotach silnik sie prsydusza ,a co za tym idzie drga ,piszcza laczenia tlumikow z rura wydechowa hehe. A moze lozysko ,lub sprzeglo do nitow starte.

no właśnie - najpierw myślałem ze piszczy łożysko - wymieniłem, ale piszczało dalej, to wymieniłem docisk i tarcze sprzęgła. Ale i tak piszczało dalej. Za kolejnym razem przy wyjmowaniu skrzyni wymieniłem od razu rure wydechową z tłumikami (ale to i tak nie to) i wymieniłem łapkę ( na wszelki wypadek) i klukę na której sie opierała - ale oczywiście i tak piszczało dalej. Oczywiście wszystkie te rzeczy wymieniałem po naradach z najbardziej doświadczonymi mechanikami Natomiast rzeczą którą należało wymienić było małe, niepozorne łożysko pod kołem zamachowym. Takich mamy mechaników - jak sam czegoś nie zrobisz to nie bedziesz miał tego zrobionego nigdy...

Cytat:
2004-06-07 02:36:51, simpson69 pisze:
... Takich mamy mechaników - jak sam czegoś nie zrobisz to nie bedziesz miał tego zrobionego nigdy...

A czasami jak zrobisz sam to nawet kilka cześci zostanie które nigdzie nie będą pasować chociaż kiedys były zamontowane co spowoduje delikatne odchudzenie silnika

Docisk napewno padł, ja u siebie miałem tak samo z tą różnica ze tak naciagłem linke że mi łapa pękła Jak już rozbierasz skrzynke to polecałbym zmiane tarczy i łożyska bo napewno tez juz są złużyte a taka naprawa nie zdaża sie czesto, wiec lepiej teraz wymienić i mieć spokój na...jakiś czas

Cytat:
... Natomiast rzeczą którą należało wymienić było małe, niepozorne łożysko pod kołem zamachowym. Takich mamy mechaników - jak sam czegoś nie zrobisz to nie bedziesz miał tego zrobionego nigdy...

Jakie łożysko

Cytat:
2004-06-07 17:53:36, Qba6tak pisze:
Cytat:
... Natomiast rzeczą którą należało wymienić było małe, niepozorne łożysko pod kołem zamachowym. Takich mamy mechaników - jak sam czegoś nie zrobisz to nie bedziesz miał tego zrobionego nigdy...

Jakie łożysko

Te krtóre znajduje sie...

Własnie jakie łożysko

Cytat:
Natomiast rzeczą którą należało wymienić było małe, niepozorne łożysko pod kołem zamachowym.

zimerin to bym zrozumiał ale łożysko ????????

[ wiadomość edytowana przez: SCHIL dnia 2004-06-07 18:04:34 ]

No i co się tak dziwicie?Wałek sprzęgłowy osadzony jest w wale korbowym właśnie w małym łożysku kulkowym.

Cytat:
2004-06-07 18:07:02, kaovietz pisze:
No i co się tak dziwicie?Wałek sprzęgłowy osadzony jest w wale korbowym właśnie w małym łożysku kulkowym.

aż sprawdziłem w książce

No właśnie w wale korbowym a nie pod kołem zamachowym . Błąd w składni i od razu problem .

Cytat:
2004-06-07 18:29:57, Qba6tak pisze:
No właśnie w wale korbowym a nie pod kołem zamachowym . Błąd w składni i od razu problem .

widocznie kolega połozył silnik , kołem zamachowym do góry, to by się zgadzał jego opis nie mniej jednak, zapomnieliśmy o tym łożysku