Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-05-28 23:45:42 Wczoraj zmierzylismy kompresje w moim fiacie i okazalo sie, ze o ile na 3 cylindrach ma po 12,5 (poprzedni wlasciciel twierdzi, ze wymienial pierscienie, ale do jego slow odnosze sie sceptycznie) a na drugim cylindrze 4. Wszystkie swiece sa ok, przepalone, po wypieciu kabla ze swiecy na tym cylindrze widac roznice w pracy silnika, wiec cos tam robi, ale 4 atm to przeciez przesada lekka :/ Silnik moc ma, choc nie mam porownania do innego 2.0 w kancie, to seryjny OHV nie dalby sobie z nim rady, chodzi ladnie. Uszczelka pod glowica swieza, olej niedawno wymieniony i wycieki zatamowane. Luzy zaworowe ustawione pomiedzy fabryka a zaleceniami SerU, choc jeden klepie, wiec moze niezbyt dokladnie. Walek ssacy jest o 1 zabek do przodu (przez przypadek, zmienie przy najblizszej okazji).
Ja uwazam, ze to moga byc albo luzy zaworowe, albo pierscienie (sic!), albo nie wiem juz co. Dlatego prosze o porade, co to moze byc, biorac pod uwage rownomierne i dosc wysokie cisnienie w pozostalych cylindrach, oraz ze drugi to nie skrajny przeciez, wiec powinien sie mniej wyrabiac. |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-29 02:43:23 - za ciasny zawór lub oba zawory (brak luzu zaworowego) - może nie za dokładnie były ustawiane
- podwieszony zawór tego cylindra (rzadko bo rzadko, ale czasem się tak we wszystkich silnikach zdarza) - nieszczelne zawory (wypalone gniazda w głowicy lub przylgnie na zaworach; nadłamany grzybek zaworu względnie niewielkie wżery, odryski na przylgni) - pęknięte pierścienie tłokowe (wykonać próbę olejową - jak ciśnienie wyraźnie podskoczy, to można być tego pewnym) - w ostateczności - zniszczona para tłok-cylinder (np. przez jakąś metalową podkładkę, która wpadła komuś do cylindra) - no i oczywista jest jeszcze jedna przyczyna: błąd pomiaru ![]() |
![]() DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-05-29 06:43:08
Malo prawdopodobne, pod kazdy wchodzi szczelinomierz, ale wyreguluje raz jeszcze na tym cylindrze bez sciagania glowiczek
Podwieszony, czyli??? Nie wraca w ogole do gory???
No przeciez glowica jest zalozona jakies max 400km temu, przedtem zawory byly docierane i czyszczone osobiscie przez nas, wiec ,musialoby sie to stac bardzo szybko... Wydaje mi sie malo prawdopodobne.
Zrobie, na dniach podam wynik.
Nie przypominam sobie, zebym wrzucal monety na szczescie, zeby dobrze jezdzil po wymianie uszczelki ![]()
Wykluczone raczej, mierzone kilka razy pod rzad (na poczatku tez tak myslalem). W ogole nie wypycha mi reki do gory (jak na pozostalych cylindrach). Dzieki za taka odpowiedz, o to mi wlasnie chodzilo. Zaczniemy od proby olejowej i ustawienia zaworow, a jak z tego nic sie nie wywnioskuje to bedziemy myslec dalej... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-05-29 09:47:34 ale podwieszony zawór jest wtedy gdy masz zbyt małe luzy zaworowe lub wogole ich nie masz i wtedy zawór podczas całej pracy silnika sie nie domyka i sie zaczyna przypalać grzybek.
Przede wszystkim trzeba zrobić próbę olejową żeby wykluczyć pierscienie i gładzie cylindrów... |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-29 10:38:20
Tak, w pewnym punkcie się klinuje i nie wraca lub nie wraca do końca - przypadłość zdarzająca się najczęściej przy lekko skrzywionych trzonkach zaworów lub dużych (z za zaciasnym pasowaniem również) luzach między trzonkiem a prowadnicą zaworu, a także jak dostanie się ciało obce między trzonek a prowadnicę (drobnych zanieczyszczeń, np. przy niezbyt starannie zachowanej czystości przy naprawie, lub chociażby nagaru). Pisząc zawieszenie zaworu nie mam na myśli niedomykanie się zaworu spowodowane brakiem luzu zaworowego, ale z powodów jak wyżej napisałem. |
![]() karbo fiat 131 supermirafi ... Opole | 2005-05-29 11:41:28 witam
ja tez obstawiam zawory ![]() ale opiszcie dokladniej metode "olejowa", nigdy o tym nie slyszalem. pozdrawiam |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-05-29 12:12:27
bieżesz w strzykawke troche oleju i wstrzykujesz do cylindra po troche. Chwilke czekasz az olej sie sierozpłynie i kręcisz rozrusznikiem jak przy normalnym pomiarze. Olej uszczelnia pierscienie, ewentualne pęknięcie, oraz rysy na gładzi cylindra. I jeśli po próbie olejowej ciśnienie w cylindrze wzrasta znacznie w zależności od cisnienia wyjsciowego to podejrzewamy, że uszkodzeniu/zużyciu uległy pierscienie lub gładzie cylindrów. A jesli cisnienie sprężania nie wzrosło to wina tkwi najczesciej w głowicy. to w takim skrócie |
![]() DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-05-30 12:14:41 Jechalem nim wczoraj w Tatry i z powrotwm, lacznie 260km. W 5 osob bez problemu wiekszosc trasy na V, srednio okolo 80-100, pod gorke jak ma powyzej 2000 to trzyma predkosc, wiec jakis slaby bardzo nie jest, za to zauwazylem na niskich obrotach na trojce, czy dwojce, okresowe szarpniecia, rowniutko w takt pracy silnika, wiec mysle ze to wlasnie ten nieszczesny II cylinder. Trzeba cos z tym szybko zrobic, powiem wieczorem jak wyniki proby olejowej i co z luzami zaworowymi. |
![]() DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-05-31 17:35:46 Dzis, 2 pomiary pod rzad, kompresja 13 na tym cylindrze bez proby olejowej. Nie wytrzymam... Czyzby co jakis czas podwieszal sie zawor? Podpowiedzcie cos, glowicy sciagac nie chce, jeszcze nawet nie dokrecana uszczelka jest po 1000km. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-05-31 17:38:51
moze był syf, blokujący zamykanie zaworu i sie wydmuchał/wypalił... |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-31 17:50:48
Ja bym nic nie ruszał. Odwiesił się zawór i po sprawie - zapomniałbym i nie martwił się do czasu aż nie będzie to potrzebne. Jeździć i nie marudzić, ot co, bo silnik jest w dobrym stanie, co wynika z pomiarów. |
automatic | 2005-06-01 11:16:34
![]() ![]() jedź nie wnikaj ![]() ![]() |
![]() DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-06-01 14:16:59 OK. Pomierze jeszcze w przeciagu 2 tygodni co jakis czas, to sie okaze. Na razie chodzi OK, teraz testuje fazowanie rozrzadu (na razie oba przyspieszone). |