Kontrolka silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem jadąc dzisiaj z pracy zapaliła mi sie kontrolka silnika (pomarańczowa). Nie jeżdrze na gazie. Swieciła sie cały czas. Gdy podniosłem klape silnika i poruszałem wtyczkami czujników (od filtra powietrza i nie tylko) po zapaleniu ponownie silnika lampka nie swieciła sie. Jadąc pózniej do garaże też była zgaszona. Olej mam wymieniony.Tankuje paliwo na Schelu ale wczoraj zantankowałem na BP .
Co moze byc powodem???

Pozdrawiam
markus

Markus, czy masz jeszcze jakieś inne objawy, a konkretnie :
- czy zwiększyła się prędkość obrotów biegu jałowego na ponad 1000/min ?
- czy spadła moc silnika ?
Prawdopodobnie układ sterowania w Twoim aucie przeszedł na tryb awaryjny, o czym może świadczyć ciągłe świecenie lampki kontrolnej silnika.
Najlepiej zrobić diagnostykę silnika w ASO - podłączą skaner i zdiagnozują usterkę ( ale też "ogolą" Cię z kasy !)
Można też samemu, ale trzeba znać poszczególne kody błędów - bez odpowiedniej literatury chyba nie da rady

Witaj HenBas
Nie mam zwiekszonych obrotów na ponad 1000/min. (na wolnych obrotach wskazówka utrzymuje sie pomiedzy 900 i 1000) i nie spadła moc silnika

markus

Odczytaj kody błędów komputera - daj spokój z ASO.
Odczyt błędów komputera przeprowadza sie poprzez zwarcie odpowiednich styków w złączu komputera i liczeniu błysków kontrolki - było wielokrotnie na forum.

Witaj!

Program "drutex" jest niezastąpiony! Kilka chwil, ściąga z kodami i w zasadzie wszystko staje się jasne.

Jako ciekawostkę mogę podać, że przez pół roku jeździłem do pracy kilkadziesiąt kilometrów poza Wrocław. Zawsze, podkreśłam za każdym razem, jadąc przez jedną miejscowość zawsze zapalala mi się ta kontrolka. Później samoczynnie gasła, może jakieś 0,5 km. Ciekawem co to było? Pole magnetyczne czy co?

Pozdr.,
Wrolo

To ja mam taki motyw na benzynie - latam na gazie i nic, jak odpalam na benzynie nic. Ale jak mi zabraknie gazu na rozgrzanym silniku i musze podjechać kawałek na Pb, to włącza mi się kontorlka check engine...
Póki co, nic z tym nie robiłem.
Pozdr. P.

Cytat:
2004-04-21 22:15:58, pyrekcb pisze:
To ja mam taki motyw na benzynie - latam na gazie i nic, jak odpalam na benzynie nic. Ale jak mi zabraknie gazu na rozgrzanym silniku i musze podjechać kawałek na Pb, to włącza mi się kontorlka check engine...
Pozdr. P.

Na pocieszenie powiem Ci że mam identyczną sytuację, z tym że jak natankuję gassu i jadę dalej już na gazie to kontrolka jeszcze przez jakiś czas świeci po czym gaśnie,
O ile dobrze pamiętam jak sprawdzałem to błąd powoduje ERG czyli zawór recyrkulacji spalin.

Witam

Jadąc dzisiaj do pracy lampka sie nieswieciła silnik pracował normalnie na niskich obrotach. Acha zapomniaem napisac myłem niedawno silnik moze gdzieś woda podeszła i nie było styku na złaczkach. Kolega miał taki przypadek w Lanosie miał niedociśnietą wtyczke czujnika z filtra powietrza.

pozrawiam
markus

przeprowadź reset kompa wg instrukcji i zobaczysz że przestanie się świecić, a przy okazji może odzyskasz pare koni. mi to pomogło.
pozdrawiam

mizaraz po zalozeniu lpg kontrolka swiecila sie dosc czesto, tzn zapalala sie a potem po ok 15km gasla i za jakis czas znowu. Ale teraz to juz sie nie zapala, moze sie jakos przyzwyczaila ??

Cytat:
2004-04-21 22:15:58, pyrekcb pisze:
Pozdr. P.

Jak konczy sie gaz to spada tez jego cisnienie, bo wiadomo, ze gaz swojej pompy nie ma i silnik przyzwyczaja sie do innych parametrow. Kiedy przelaczas na benzyne wartosci czujnikow sie zmieniaja i wywala blad. Ja tez tak mam

U mnie zdarzyło się to samo, ale jak dotąd tylko raz (trzy miesiące i 6 tysięcy km z gazem). Skończył się gaz, przytrzymałem się, przełączyłem na benzynkę i po chwili od ruszenia zapaliła się kontrolka, miałem okrutny spadek mocy, lekkie pływanie obrotów i silnik miał takie dziwne lekkie wibracje. Tak jakby po przełączeniu nie zaskoczył jeden cylinder, ale nie był głośniejszy. Jak zatrzymałem się na światłach wszystko wróciło do normy i jak narazie powtórki nie bylo.

Moze to laickie pytanie

Jak sie robi reset kompa w naszych bolidach?

Pozdrawiam markus

Guzikiem "reset" Szukajcie, a znajdziecie!

Cytat:
2004-04-22 10:32:06, markus pisze:
Moze to laickie pytanie

Jak sie robi reset kompa w naszych bolidach?

Odlaczasz akumulator na ok 10min. Wszystko!

szukaj w dziale porady. reset ecu

zanim zresetujesz komputer -
pamiętaj, że resetując kasujesz z pamięci komputera kody błędów, zatem jeśli to zrobisz nie dowiesz sie co było przyczyną niedomagania i stracisz możliwość usunięcia usterki
Zatem najpierw odczytaj kod błędu, a potem resetuj!