| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2004-04-18 23:00:48 To wina tych 12 lat .... |
Domel Miłośnik FSO [i], VW Passat Toruń | 2004-04-19 08:50:56
Jakbyś wziął coś ciężkiego i przywalił w takie coś nad rozrusznikiem, to by zapalił |
Pizang Polonez Caro Chorzów | 2004-04-19 09:01:19 GDA: więc ciepłe powietrze ssa z prawej strony (od kierowcy) no a zimne z przodu. Nie chciałbym brać z boku bo wtedy rura leci nad aparatem zapłonowym, chyba lepiej będzie brać z przodu i rurę gdzieś za lewy reflektor.
D0mel: jak bendix jest zepsuty to wogole nie kreci rozrusznikiem? Bo u mnie przekręciłem kluczyk i tylko stuk słyszałem (chyba od instalacji gazowej) i nic więcej. Rozrusznik się nie ruszył |
Domel Miłośnik FSO [i], VW Passat Toruń | 2004-04-19 09:42:21
Jak bendix jest popsuty zupelnie, to w ogole nie zakreci Najlepiej sprawdzić: jak nie będzie chciał zapalić, weź jakiś ciężki klucz czy młotek czy kawał kija i walnij w bendix (nie w rozrusznik tylko w taki mniejszy cylinder nad nim - uważaj, nie poparz się). Jeśli zapali - to bendix. Jeśli nie zapali to spróbuj jeszcze zlokalizować źródło stukania. |
zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-04-19 09:59:20 Podobny objaw dają zawieszające się szczotki rozrusznika. Poszlaki wskazujące na bedix to wcześniesze zgrzyty przy załączaniu rozrusznika i tuż po załapaniu silnika. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-04-19 10:03:58
Więc zablokuj termostat - wywal element trmiczny (wykręc wkręt od góry i potem wyrwij/ukręć to co zacznie latać luźno) samą klapkę albo zostaw blokując w żądanej pozycji, albo wywal zaślepiając tylko "gorący otwór" Na wlot załóż rurę (proponuję spiro - aluminiowa dostępna np. w OBI, albo innych - dużo średnic - łatwo dobrać. Samą rure okręć taśmą "na gada" bo lubi pękać od drgań - jest cienka. Taśma wzmacjia ją idealnie. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Pizang Polonez Caro Chorzów | 2004-04-19 11:06:24 Olo dzieki. O to mi wlasnie chodzilo. Mam taki plan zeby klapke wyrwac calkiem. Powiedz mi czy wystarczy wykrecic ta srube i pozniej gmerac przez otwory i starac sie wyrwac, czy moze caly ta plastikowa obudowe mozna otworzyc?
|
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2004-04-19 11:21:11 A to samo dotyczy jazdy na benzynie?
Kiedyś zablokowałem na zimnym i dośc kiepskie wrażenia,stał się nieelastyczny,dół siadł całkiem. |
Pizang Polonez Caro Chorzów | 2004-04-19 11:49:14 No tak, ale wtedy trzeba isc na regulacje bo masz wiecej powietrza i mieszanka jest zubozona. Ja i tak pojde na regulacje bo jakis idiota chyba ostatnio regulowal na gazie i na benzynie nie chce jechac - gasnie chyba ze mu dam ssanie. |
Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-04-19 12:17:58
Panowie znowu mylicie pojęcia |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2004-04-19 12:41:24 |
Domel Miłośnik FSO [i], VW Passat Toruń | 2004-04-19 12:55:30
Jak zrobilem cos podobnego w moim gaznikowcu (a konkretnie chodzi o zaslepienie ex-wlotu cieplego powietrza), to nastapilo dosc niemile zmulenie na niskich obrotach. Po odetkaniu wrocilo do normy (regulacje gazu nie dawaly prawie nic). Nastepne czego bede probowal to wywalenie puszki termostatu i zastapienie jej dolotem o wiekszej srednicy |
Domel Miłośnik FSO [i], VW Passat Toruń | 2004-04-19 12:56:48
Fakt - automat, nie bendix. Notabene ktos kiedys mowil ze bendix to wrecz nazwa firmy produkujaca ten cybant, od ktorej wzial nazwę |
Pizang Polonez Caro Chorzów | 2004-04-19 13:01:09 Aaaaa, super! Ja mam wlot w odwrotna strone a wlasciwe to do przodu. Powiedz mi GDA, zeby wyrwac plastikowy dzyndzel ze srodka termostatu (ta "blaszkę" co sie rusza) to otwierales caly ten plastikowy korpus (jezeli tak to jak?) czy mozna to przegwalcic? Dzisiaj wybieram sie po rure do OBI i jutro zrobimy podmianke i regulacje. |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-04-20 10:03:00 Odpowiedź : Jeżeli macie silniki gaźnikowe ( a wszystko na to wskazuje ) wskazane jest usprawnienie , a nie wymontowanie tego "ustrojstwa" . Ewentualnie można to tak spreparować żeby dało się ręcznie zablokować i świadomie na lato zamykać ciepłe powietrze , a na zimę koniecznie otwierać ciepłe - zamykając zimne!
O co w tym chodzi ? -Jeżeli do gażnika dostanie się zimne ( niekoniecznie poniżej 0'C ) powietrze , to pod wpływem parowania rozpylonej benzyny - temperatura w gardzieli oziębi się tak bardzo , że może dojść do zamarzania na dyszach kropelek wody z powietrza , a te z kolei zablokują wypływ benzyny ! I mamy problem ! Z kolei zbyt wysoka temperatura wpadającego latem powietrza zmniejsza jego gęstość , a tym samym mamy efekt , jakbyśmy byli w wysokich górach - "rzadsze" powietrze zabiera mniej benzyny i auto staje się dużo słabsze , a o stabilnych wolnych obrotach można zapomnieć ! Ale wybór należy do was ! Za to w silnikach z wtryskiem - powietrze zawsze ma być zimne - właśnie ze względu na swoją gestość . |
Domel Miłośnik FSO [i], VW Passat Toruń | 2004-04-20 12:16:47
A jak to wyglada w przypadku zasilania gazowego? |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-04-20 13:13:08
Wygląda dokładnie tak samo , jak przy benzynie i gażniku . - A to z prostego powodu : zapalać auto należy zawsze na benzynie ponieważ dla uzyskania optymalnych parametrów - gaz powinien zostać podgrzany w parowniku . A podgrzany czym ? -Benzyną . Poza tym próba zapalenia na gazie ( choć w większości się uda ) przy niskich temperaturach może skończyć się tak samo , jak jazda na benzynie , przy wlatującym do gażnika zimnym powietrzu - a mianowicie zamarznięciem gazu . |