MotoNews.pl
3 Nie do końca zakleszczony bieg???? (46571/0) - NT

Nie do końca zakleszczony bieg????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie. po wykonaniu mało kontrolowanej hopy i przeszlifowaniu asfaltu płytą pod silnikiem lewarek zmiany biegów utknął w miejscu, gdzieś w pozycji pomiędzy 2 a luzem. pod autem wszystko cąłe. poduszki całe lizak też. Jak delikatnie ruszam to autko chce ruszyć (jakby miał 2 bieg) ale zaraz zaczyna terkotać..podobnie jak wymielony zabierak ale raczej ze skrzyni.....

może tylko wybierak przeskloczył nie na tez dzwigienki czy coś...o

panowie co to moze być??chciałbym wiedzieć co mam ewentualnie przygotować jak zdejmę skrzynie...coby wymienic..bo jest ich troszke w moim garżu hehehehe. sezon w pełni a ja znów utknąłem...ale co poszalałem tamtego dnia hm..miodzio....

thx za info

Mozesz zmieniac biegi, czy nie? Jesli mozesz to czy na kazdym chce ruszyc do przodu i zaczyna terkotac? Czy prekdosc terkotania jest uzaleznione od predkosci brotowej silnika czy odwrzuconego biegu? Odpowiedz na te pytanie to cos sie wymysli - moze dyfer, moze walek sprzeglowy...

nie moge zmieniac biegów lewarek jest zablokowany, terkotanie wzrasta wraz z obrotami silnika. moim zdaniem nie wyjebało trybików ani frezów ale wyjebało wodziki od zmiany biegów. z zewnatrz skrzynia jest cął (obódowa).

pozdro i czekam na pomysły

No to w takim razie alo wjez na kanal, albo postw samochod na boku i zdejmij ryjek skrzynki biegow (nie musisz wyciagac skrzynki). A co pozniej to za chwile napisze, bo musze to sobie przypomniec (Przemo na rajdzie naprawial wlasnei zblokowana skrzynke w ten sposb, ale nei pamietam ci wygrzebal. Rajd dokonczyl).

EDIT:
Wiec jest tak, ze najprawdopodbniej dostal wybierak (nie wiem jak to mozliwe, ale mozliwe. W pierwszej kolejnsoci zdejmujesz ryjek skrzyni razem z wybierakiem. Sprawdz czy nie rozkalibrowal sie owor na wybierak i jesli sa za duze luzy to wymien ryjek, zas wodziki potraktuj z czuciem mlotkiem. Jesli nie beda chcialy sie ruszyc, to niestety musisz wyciagnac skrzynke i zaczac ja rozbierac (przede wszystkim wodziki). Mogly posypac sie barylki i precik na koncu wodzikow, co jest kolejna rzecza do sprawdzenia. I najprawdopodbniej to bedzie jedno lub drugie.
Dzialaj i pisz.

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2004-04-22 13:12:27 ]

zdarzyla mi sie podobna sytuacja dwa razy kiedys w ciagu jednego tygodnia. kumpel wzial mnie wtedy na hol do garazu. tluko sie okropnie przez jakies 500 metrow, w tym czasie bawilem sie sprzeglem i "na chama" drazkiem ruszylem. cos chrupnelo i sie naprawilo;)

to raczej jako ciekawostke pisze, bo mi nie zalezalo na skrzyni.
kiedys dawalem jej fotki - polamala mi sie...;)

trzeba pewnie wymienic dupke skrzyni i wybierak mogą byc luzy i blokuje tak naj cześciej sie dzieje dupka kosztuje coś koło 30 zł

To nie jest dupka tylko ryjek!!!!

moze być dupka moze byc i ryjek

Nie moze byc dupa, bo od dupy strony wciskasz walek sprzeglowy

Cytat:
2004-04-22 13:49:27, Zuraw pisze:
Nie moze byc dupa, bo od dupy strony wciskasz walek sprzeglowy

To Ci wyszło, nieźlem sie usmiał

dzieki panowie za info.

zajme się tym ryjkiem i dupką hehehe.

pozdro będę informował.

nieciekawie, ale do jakiegoś ewlentualnego spota na pewno zrobisz..reszte masz na prv.

ja się nie spotkałem nigdy z nazwaniem tej części ryjkiem (zawsze dupka). argumentacja z wciskaniem wałka też mnie nie przekonuje ;p

A argumentacja taka, ze najpier masz ryj, a pozniej dupea nigdy odwrotnei przekona? Skrzynia porusza sie tak samo - z przodu jest ryj, z tylu dupa.

niektorzy wygladaja niestety tak ze ryj z dupa wyglada tak samo, ciezko rozpoznac

A w autach z silnikiem z przodu skrzynia jezdzi dupą pod wiatr

Nie - BOKIEM!!!!

Widzę że się niezły topic rozwinął z mojego nieszczęścia....hiehe

spoczko panowie jeszce raz dzięki za info i czy miałbym sie zając dupką czy ryjkiem ....hm..na jedno wyjdzie bo i tak skrzynke pewnie trza bedzie zdjąć....więc dostęp bedę miał do obu...a co do tego gdzie przód a gdzie tył..hm...kwestai gustu

pozdro