MotoNews.pl
3 Biopaliwa??!! (32309/0) - NT

Biopaliwa??!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nie wiem czy temat byl poruszany ale chcialem sie dowiedziec czy biopaliwa beda mialy jakis niekorzystny wplyw na nasze silniki??? moze ktos wie bo ja zaczynam sie martwic o mojego staruszka dzieki za odpowiedzi!!
pozdrawiam

No korzystnego wpływu to raczej nie będą miały . Takie dolewki zmieniają negatywnie właściwości paliwa, co wymusza np. stosowanie zaradczo dodatków uszlachetniających w celu utrzymania odpowiednich dla silników właściwości paliw. Ale z tym to by sie może jakoś dało żyć. Problem w tym że ustawa określa minimalną ilość biokomponentów (3%?) jaka musi się znajdować w paliwie, jednak nie ma słowa o górnej granicy. Chcąc więcej zarobić ktoś po drodze (rafineria-dystrybutor) może wmieszać większą ilość dodatków (np. 5-7%), a to już na pewno zwielokrotni negatywny ich wpływ na jednostki napędowe...
Ech, dobrze że do gazu jeszcze nic nie dodają. Ale spoko - dowalą do niego w złociszach (raczej w groszach, ale zawsze) .
Szkoda gadać. Powinno być tak jak w niektórych krajach że jest osobny dystrybutor z takim "urozmaiconym" paliwem, jest ono odpowiednio tańsze i to klient wybiera czy oszczędza portfel czy silnik .

Cytat:
Powinno być tak jak w niektórych krajach że jest osobny dystrybutor z takim "urozmaiconym" paliwem, jest ono odpowiednio tańsze i to klient wybiera czy oszczędza portfel czy silnik

Przypomne z juz niedlugo bedzie paliwo po 4zl i to wlasnie biopaliwo bo innego nie bedzie tak wiec nie dosc ze biopaliwo to jeszcze drozsze

P.S Zyjemy w w jednym z najgorszych krajow na kuli ziemskiej. Politycy zalatwili tak polakow ze paliwo drogie, nawierzchnia ulic jak polne drogi i nie widac postepu. Wybudowali 40km autostrady to nawet premier przyjechal ja otworzyc tak sie podniecali

a ja nie będę sie wysilał bo ytlko same *****się pojawią....

Ciekawe jak to "bio" bedzie współpracować z nitro np.

No tak ustawa jest i biopaliwa mają być ale niewiadomo kiedy, a to dlatego, że w Polsce w chwili obecnej nie ma na tyle rzepaka żeby pozwolić sobie na produkcje biopaliw. Podobno już jest go mało i niewoadomo czy starczy do oleju ( tego domowego ) i do margaryny. Więc mamy jeszcze rok jeżdżenia na paliwe bez dodatków ( z innymi dodatkami ) no chyba, że rzepak zaczną sprowadzać i paliwo będzie kosztować nie 4 a 5zł

A co do żywotności silników to napewno biopaliwa wpływają negatywnie, nie bez powodu producenci nie chcą dawać gwarancji na silniki?!

Słyszałem również, że w żadnym państwie nie ma tak dużo bioszitu jaki ma być u nas ( chyba również coś mowili ze nie jest wymagana produkcja biopaliw ) i chcą zaskarżyć tą ustawe do trybunału europejskiego. Ale to tak jednym uchem słyszane.

no oki ale czy to jakos obnizy moc mojej rakiety????

panowie z tego co ja wiem to beda osobne dystrybutory z biosyfem i zwykla benzyna... bedzie wybor.....

Cytat:
2003-12-02 18:48:30, Bart128 pisze:
panowie z tego co ja wiem to beda osobne dystrybutory z biosyfem i zwykla benzyna... bedzie wybor.....

Eeeee - to na pewno u nas Bo ja wiem że gdzieś w Euro tak jest ale u nas podobno nie ma być tak różowo...

Cytat:
2003-12-02 18:48:30, Bart128 pisze:

na 100% nie... i chyba o to to całe zamieszanie (trybunały i inne badziewia). bo gdyby był wybór, to myślę, że nikomu by to nie przeszkadzało....ale wtedy posłowie-rolnicy by mniej zarobili - a podobno wolny kraj- to w czym do chuja się ta wolność objawia??

Wybór może i będzie, ale czy będzie tyle kasy by wybrać "normalne" paliwko?? Skor cena skoczy do góry to i tak będę musiał sie zastanowić czy jest wogóle sens jeżdzić autkiem. Trzeba będzie sie przesiąść na Osę. Też stara, no ewentualnie na stary rowerek prosto ze strychu cioci i dalej kultywować starocie jako wspomninie dawnych dobrych czasów!!

panowie jak kazdemu wiadomo o tym zadecyduje nasz rzad i ludzie rzadzacy Polska. a patrzac wstecz na to, co te PAJACE zrobily z naszym Narodem to nic z tego dobrego nie wyjdzie. najlepiej to pierdolnac tym wszystkim, siasc i plakac. a tak na powaznie to przydalaby sie pseudo-rewolucja w rzadzie. wiadomo bez przelewu krwi (chociaz co poniektorych to bym po ryju zdzielil)
ja tam coraz bardziej jestem zalamany sytuacja w Polsce. szkoda sie denerwowac............

Goorek na prezydenta!!

Eeee co się martwicie ---> zamiast na biopaliwie będziemy jeździć na paliwie lotniczym P.S. Mam dostęp do czegoś takiego ale czy po zalaniu tego paliwka samochod pojedzie i czy nic się nie uszkodzi w silniku???

paliwo lotnicze to nafta.....hmmm troche moze nagar powstawac w silniku w trakcie spalania samej nafty.... moze jakos mieszac z benzynka??... zeckon moze zostaniesz klubowym expertem-experymentatorem paliw uszlachetnionych?? hehe tylko sie w powietrze nie wysadz...

Cytat:
2003-12-03 10:18:23, zeckon pisze:
Eeee co się martwicie ---> zamiast na biopaliwie będziemy jeździć na paliwie lotniczym P.S. Mam dostęp do czegoś takiego ale czy po zalaniu tego paliwka samochod pojedzie i czy nic się nie uszkodzi w silniku???

ten temat był przerabiany na forum i trochę osób się wypowiadało, także teraz, kiedy (nareszcie) działa wyszukiwarka możesz znaleźć

Hmmm gaźnikowcy nei maja co sie nerwowac.
Pozytywnie odbieram biopaliwa bo mam gaźnik i najwyzej raz na 5-10 tys wyczyszcze sobie głowice z nagaru i przedmucham dysze.
Ale dziek item uciezej bedzie im oszukac na jakosci - beda automaty gdzie musi byc 3% i takei gdzie jest wiecej ......

A co do tego gaznika to my mamy dobrze ale auta z elektronika juz nie ......
A tuning - heh sprowadzanie na lewo paliwa z krajów gdzie nie ma biopaliw

onet

chyba jeszcze cos z tego bedzie........

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2004-04-21 23:29:27 ]

Niech spadaja z jakims biobadziewiem!! nie mam zamiaru przez jakis wymysl politykow stracic silnik!! niech sobie w gardlo leja!! najlepiej taka 98 oktan..moze w koncu zaczna cos myslec..jak jeszcze maja czym!! pozdroowka

spokojnie panowie... nie bedzie biopaliw... tylko czy aby teraz nie lejemy gorszegoświństwa do baków niz biopaliwo??
a gaz?? wiecie ze kupe kasy płacimy za to zeby róscy NIE przysyłali nam tyle ile kiedyś tam zakontraktowaliśmy?? wyobrażcie sobie ze gdyby rzad ten gaz puścił w kraju to by nie musiał płacic za niewywiazywanie się z kontraktu a tą kasą dotowac instaklacje gazowe w samochodach mieszkaniach, przemyśle... popatrzcie jaki by były oszczednoaci i korzyści jak by chałupe ogrzewać gazem a nie węglem/koksem... a co z popiołami?? gdzieś to trzeba wywieżć/składować... cholera mnie bierze...a gazik do autek?? ile by kosztował??