MotoNews.pl

Podswietlenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos wie jak wymienić żarówke/diodkę w Toyocie Avensis 00r (lub co innego zrobić) gdy z przody na tablicy rozdzielczej/pulpicie tam gdzie jest pokrętło od siły nawiewu, a nad nim znaczek nadmuch wewn.lewa strona czyli znaczki przy tym pokrętle śladowo świecą, a prawa strona normalnie czyli znaczki przy pokrętłach ciepło/zimno i i kierunek nawiewu.

Rozmontuj konsolę środkową (zdejmij obudowę) i dotrzesz do podświetlenia. Pewnie trzeb awymienić żaróweczkę lub bezpiecznik.

Od czego zacząć by nie uszkodzić konsoli? cos podważyć odkręcić? a nie da sie podejść od strony radia?

i tak samo w carinie e jak zdjąć konsole zeby jej nie uszkodzic

Cytat:
rsuhy Wysłany: 2004-07-28 21:27:43

To może opiszę jak ja wymieniałam diody w swojej Corolli.
No to tak: aby zdjąć tą plastykową płytkę (konsolę?) i jej nie połamać użyłam do tego celu szpilki. Bardzo bardz bardzo delikatnie podważyłam jeden koniec tak aż sama odskoczyła i bez problemu dało się ją wyjąć. Pod spodem jest rozdzielnik światła, który też trzeba wyjąć a jeszcze pod spodem otwory na diody. U mnie jest tylko jedna dioda, która podświetla wszystko, w innych modelach pewnie jest ich wiecej. No więc po wymiwnie diody i poskładaniu wszystkiego do kupy mam pięknie podświetloną konsolę (?).
Jeśli nie o to chodziło to sorry za mój wykład.

Cytat:
2004-07-28 21:27:43, rsuhy pisze:

Witam.

Zapraszam tutaj
Niestety na temat ave nic nie wiem. Darus by pewnie wiedział. Namiary znajdziesz w "liście klubowiczów"

Madziu, Ty to zdolna jesteś

Pozdrawiam.

No właśnie przypuszczałam, że To to jednak nie TO hehe

Hej,
nie wiem, jak w "starszej", ale u unie (Ave'01) konsolę należy delikatnie podważyć - nie ma śrubek, same zatrzaski. Najlepiej wyjąć popielniczkę i w szczelinę u dołu (pomiędzy srebrne a czarne tworzywo) wsadzić coś grubości kluczyka (ja używam właśnie kluczyka od samochodu), następnie delikatnie przekręcić. Jak puści, ostrożnie odpinać kolejne zatrzaski delikatnie odchylając konsolę od dołu. Po odchyleniu konsoli należy odpiąć wiązki przewodów do zestawu włączników (awaryjne, szyba itp...)
Myślę, że u Ciebie będzie podobnie tzn "bezśrubkowo".

pozdrawiam...