Omega A - nareszcie moja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czołem
w końcu udało się kupić
omega kombi A 2.0 z gazem z `94 bordo
dopiero po fakcie zdałem sobie sprawę z tego co zrobiłem
jeszcze niegdy nie miałem TAK SUPER EKSTRA ZAJEB... I DUUUUŻEJ I ŁADNEJ I FAJNEJ BRYKI

Wszyscy się cieszą łacznie z moją żoną i dwójką dzieci ( 0,7 i 2,0 lat) W końcu bez większych oporów możemy razem podróżować tzn : ja + żona + dziecko nr 1 + dziecko nr 2 + gondola nr 1 + gondola nr 2 + koło zapasowe + duże 2 torby + małe 2 torby + skrzynka z niezbędnymi rzeczami + foteliki dla obu dzieci + pani którą podwozimy do skrzyżowania (niezawsze )

Taaa jak się nie kupi to sie nie wie i datego dziękuje wszystkim którzy mnie do tego zakupu zachęcali
Oczywiście nie może być tak ze człowiek wszystko ma - jest jeden problem - silnik chodzi nie równomiernie tzn zapalam - jadę - wszystko git - zaczym hamować - staję obroty spadają poniżej 400 (czasami wogóle gaśnie ) , czasami zatrzymują się na 2 000, czasami na 1800, przy rozgrzanym silniku na biegu jałowym silnik nie równo pracuje - wymieniłem filtry (powietrza, paliwa, gazu ) nadal to samo, przymierzam się do wizytu u jakiegoś machera co by rzucił okiem fachowym - i tu prośba do wszystkich jeśli macie jakieś dobre doświadczenia z mechanikami z warszawy lub okolic to dajcie znać. Chyba że ktoś " od ręki " wie w czym leży przyczyna

witka!!!
mialem tak podobnie w silniku 20se. nie wiem jedni mowili ze to sonda inni cos co nawet nie wiem jak wymowic costam krokowych czy jakos ale po wymianie wydechu zniknelo nie wiem dlaczego. nie wiem moze sonda sie wysunelo i jak ja wkladali do nowego to juz dziala. nie wiem. tyle co zauwazylem tyle opisalem poczekajmy na starszyzne

pozdro

Witam nowega posiadacza bestyjki a co do wolnych obrotow to napisz cos wiecej z tego co wiem co masz pewnie gaz no i teraz pytanie czy tylko na gazie tak sie dzieje czy na benzynie tez jak dzieje sie tak tylko na benzynie to moze byc regulator biegu jalowego,moze np. gdzies lapac lewe powietrze jesli dzieje sie tak tez na gazie to moga byc np. membramy zuzyte w reduktorze tak wiec przyczyn moze byc wiele i tak wszystkich nie wymienilem

pozdr

[ wiadomość edytowana przez: _GEPARD_ dnia 2004-04-06 15:35:06 ]

dzieje się tak i na gazie i na benzynie
kumpel regulował mi dawkę gazu (800 obr) i na zimnym silniku ( krótko chodzącym ) bardzo ładnie chodził, przejechałem ok 20 km i na luzie np. przy zatrzymaniu się pod światłami, oboty wskoczyły na 2 000, przy następnym zatrzymaniu samochodu 400, przy następnym 1 600 a za którymś razem wogóle gaśnie gaz kupuje na shelu benzynę tesz.

Spróbuj poszukać czy gdzieś nie łapie fałszywego powietrza. Sprawdź cały dolot od flitra powietrza, aż do przepustnicy. Podociągaj opaski, przyjrzyj się klapce antywybuchowej. Sprawdź wtyczkę przepływomierza i obejrzyj go dokładnie, może poprzedni właściciel zaliczył strzał?Narazie gdy nie sprawdzisz jej sam nie dawaj mechanikowi. Sondo lambda nie ma wpływu na działanie gazu, przeplywomierze też, co innego z benzynka. No i zapuśc wyszukiwarke na forum i czytaj, czytaj, te problemy nie są nowe.

Pozdrawiam,no cieszymy sie wszyscy z twojego nabytku.Widze ze poszedles za rozumem i kupiles 2litry na gaz.W twoim przypadku to super wybor.Nie lam sie obecnymi niedogodnosciami zwiazanymi z eksploatacja auta.To jeszcze nic,moga byc gorsze. .Zartowalem.Zycze milej jazdy bestyjka.Jestesmy z toba.

Cytat:
2004-04-06 19:33:51, PiotrS pisze:
Spróbuj poszukać czy gdzieś nie łapie fałszywego powietrza. Sprawdź cały dolot od flitra powietrza, aż do przepustnicy. Podociągaj opaski, przyjrzyj się klapce antywybuchowej. Sprawdź wtyczkę przepływomierza i obejrzyj go dokładnie, może poprzedni właściciel zaliczył strzał?Narazie gdy nie sprawdzisz jej sam nie dawaj mechanikowi. Sondo lambda nie ma wpływu na działanie gazu, przeplywomierze też, co innego z benzynka. No i zapuśc wyszukiwarke na forum i czytaj, czytaj, te problemy nie są nowe.

nie do konca jest tak jak mowisz z ta przeplywka!
jezeli mikser jest zalozony przed przeplywka ( tak jak u mnie) to gass bez przeplywki nie bedzie chodzil

Cytat:
Wszyscy się cieszą łacznie z moją żoną i dwójką dzieci ( 0,7 i 2,0 lat) W końcu bez większych oporów możemy razem podróżować tzn : ja + żona + dziecko nr 1 + dziecko nr 2 + gondola nr 1 + gondola nr 2 + koło zapasowe + duże 2 torby + małe 2 torby + skrzynka z niezbędnymi rzeczami + foteliki dla obu dzieci + pani którą podwozimy do skrzyżowania (niezawsze )

zatem witaj Szczesciarzu.

czesc ,super zakup,nieprzejmuj sie na poczatku zawsze po pierwszym wlascicielu trzeba zrobic porzadek moze to byc nawet kilka stow,ale potem nie zamienisz na nic innego.pozdrawiam.

Witam na pokładzie następnego zarażonego omegozą .
Miło by było się spotkać na ulicy i nie tylko.
Pozdrawiam Janusz

Witam zarażonego uwielbieniem Omy
Co do gazu to szukaj w starych wątkach, napewno znajdziesz to czego szukasz.
pozdr i szerokiej drogi

dzięki za tak miłe powitanie
Co do spotkania - nie widzę przeszkód

Witam kolejnego Bestialesa w naszej rodzinie ))

Gratulacje i witamy!!!!!!!
Pozdrawiam

Cytat:
jezeli mikser jest zalozony przed przeplywka ( tak jak u mnie) to gass bez przeplywki nie bedzie chodzil

Diesel jeszcze raz przepływka to przepływomierz.
Czyli z tego co piszesz u Ciebie gaz jest doprowadzony do puszki z filtrem powietrza?

Cytat:
2004-04-07 14:09:05, PiotrS pisze:
Cytat:

Diesel jeszcze raz przepływka to przepływomierz.
Czyli z tego co piszesz u Ciebie gaz jest doprowadzony do puszki z filtrem powietrza?

mikser jest zamontowany miedzy puszka a przeplywka! moge wyslac fotke

chcialem zeby gassownicy mi przlozyli mikser blizej przepustnicy zeby zmniejszyc czas reakcji na dodanie gazu, ale nie dalo sie tego zrobic poniewaz urzadzenie sterujace gassem pobiera sygnal z przplywki i mieszanka gass powietrze musi przeplywac przez przeplywke

jak wyciagne wtyczke z przeplywki gdy silnik pracuje na gassie to zaczynaja wariowac obroty

Niezłe dawaj fotke, oblukamy jak to u Ciebie wygląda, moze sobie coś takiego sprawię ?

jeśli mógłbym się wtrącić to nadal nie wiem na czym może polegać mój problem przeglądałem archiwum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie
wiem że trudno jest zdiagnozować awarie samochodu przez internet ale tak jak mówiłem wystarczy mi zaufany fachowiec który nie zrobi mnie w oko ( mało takich w warszawie ), sam słabo się znam na silnikach i jak na razie nie mam kiedy pogłębić tej wiedzy
z góry dięx

Cytat:
2004-04-07 15:40:43, PiotrS pisze:
Niezłe dawaj fotke, oblukamy jak to u Ciebie wygląda, moze sobie coś takiego sprawię ?