Pytanko ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc
mam pytanko....jak odpalam zimny silnik, to przez okolo 2 sekundy slysze stukanie (zaworow ?). a jak silnik pracuje na wolnych obrotach i odkrece korek wlewu oleju obroty znacznie maleja i silnik prawie gasnie.....Czy to cos powaznego ? Czy czeka mnie remont silnika ???
Dzieki !
P.S. mam BMW E36 1.8is

Hydrosztosy, bo jak nabierze ciśnienia, to się uspokaja. A jak odkręcisz korek, to gubi podciśnienie i ma prawo wariować z obrotami.

Ja mam IS-a i u mnie było słychać identycznie. Okazało się, że to wina napinacza łańcucha rozrządu. Bardzo często jego wadliwe działanie jest mylone z nieprawidłową pracą popychaczy (w silnikach M 42, M44). Jak zmieniłem napinacz to to "rechotanie"ustało. Po resztą popychacze byłoby słychać o wiele dłużej na zimno niż 2 sekundy. Napinacz to banalna sprawa, a spadek obrotów przy odkręconym korku to norma.

z korkiem to prawda. odkręcając korek powodujemy że silnik zasysa lewe powietrze. to znaczy dostaje powietrza już za przepustnicą. to lewe powietrze nie jest mierzone przez przepływomierz, ponieważ łatwiej jest silnikowi zassać powietrze przez dziurę bez oporów niż przez przepływomierz gdzie trzeba pokonać opory klapki przepływomierza i filtra powietrza. w przypadku przepływomierza z tzw gorącym drutem są tylko opory fitra powietrza ale i w tym przypadku powietrze bedzie zasysane przez lewa dziurę bez oporów.
pozdrawiam