Wtrysk gazu - montaż [jak]?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Zastanawiam się (czysto teoretycznie, nie jestem praktykiem w kwestii intalacji LPG) w jaki sposób odbywa się montaż wtryskiwaczy gazowych w kolektorze dolotowym.
Rozumiem że jest on (kolektor) demontowany z auta na czas wywiercenia otworów w nim (inaczej sobie nie wyobrażam - opiłki!).
Druga sprawa to samo wiercenie - skąd monter wiem w którym miejscu i pod jakim kątem to zrobić? Czy to odbywa się "na oko"? Myślę że ma to duże znaczenie w którym miejscu i pod jakim kątem umieszczony jest wtryskiwacz w kolektorze. Czy instnieją jakies matryce do tego? Ale wtedy każdy typ silnika musiałby posiadać swoją matrycę, o czym nigdy nie słyszałem.
Uświadomcie mnie proszę bo nie daje mi to spokoju.

Pzdr.
Petereke

nie ma mowy o wierceniu w kolektorze nie wymontowanym z samochodu. zasadą jest montaż wtryskiwaczy jak najbliżej zaworów ssących jak najbardziej środka dolotu kolektora i pod kątwem prostm do kolektora.

Cytat:
2004-04-30 20:25:05, croma1 pisze:
nie ma mowy o wierceniu w kolektorze nie wymontowanym z samochodu. zasadą jest montaż wtryskiwaczy jak najbliżej zaworów ssących jak najbardziej środka dolotu kolektora i pod kątwem prostm do kolektora.

Dzięki, jestem spokojniejszy

Petereke

Do każdego kolektora jest dodawany szablon jak wiercić, wszelkie niedokładności mogą na przykłąd doprowadzić do oblodzenia wtryskiwaczy. Także jest to robata bardzo dokładna.