MotoNews.pl
9 Dziwnie huczy/szumi przedni hamulec tarczowy (46715/26) - NT

Dziwnie huczy/szumi przedni hamulec tarczowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czasam ( ale często nie) podczas hamowania wydobywa się z przednich tarcz dziwne nieprzyjemne huczenie /skrobanie/szumienia (zwał jak zwał). Nie potrafię określić w jakich okoliczniściach. Tarcze i klocki są nówki i orginalne.

Podobny efekt miałem w poprzednim Polonezie - jeździłem z tym kupę lat i myślałem że taki urok polskiej mechanizacji.

Co to może być?

Taki urok klocków.

Tak też podejrzewałem ze to pył z klocków zbiera się na tarczy. Wygląda to jak hamowanie z mąką na klockach i tarczy - czuć że słabsze no i huczy. Dodatkowo przykukałem ze efekt fonicznie się wzmaga jak się jeszcze do tego rosa dołoży np. podczas długiej jazdy o zmroku

A nie padło ci przypadkiem łożysko przedniej piasty ?

Ale to jest tylko czasem i podczas hamowania. Wydobywa się z obu tarcz naraz. Łożysko raczej by non stop huczało. Ze nie wspomę o wrażeniu ze hamowanie jest słabsze

[ wiadomość edytowana przez: pawol dnia 2004-04-23 15:31:15 ]

Witam.
U mnie było podobnie, pomogła wymiana klocków. Stare były spalone-to znaczy wyglądały jak szkło. Przy wilgoci wydawały odgłos jakby szorował metal o metal.
Kobar

Ot i to . Tylko ze to było zarówno na starych klockach i tarczach jak i nowych. Moze taki urok fabrycznych maneli?