[126] Wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Nie znalazłem odpowiedzi na swoj problem w archiwum więc pisze.

Zepsuł mi sie ostatnio przerywacz wycieraczek (to od ciagłęj pracy i jednego wahnięcia raz na jakiś czas) i teraz na obu biegach mam bez przerwy.

Chciałem to naprawić i przy okazji troszke udoskonalić i dać taki regulator jak kiedys były dostępne i:
czy muszę mieć sprawny ten przerwyacz który mi sie zepsuł?
czy ten regulator reguluje czas między poszczególnymi wahnięciami czy reguluje predkość wycieraczek?

ewentualnie z jakiego samochodu pasowalby silniczek z 2ma biegami (tj, wahnięcie raz na jakiś czas, normalnie i bardzo szybko)

poczytaj tutaj:
1
2

Kiedyś pisałem i pokazywałem na zlocie ale nie spotkało się to w zasadzie z żadnym zainteresowaniem. Mianowicie zrobiłem sobie kiedyś w przypływie weny twórczej z fragmentów pilota uniwersalnego, tunera satelitarnego, roger beepa z CB, jakiegoś starego radia i innych odpadków mikroprocesorowy regulator wycieraczek. Działa to tak:
1. W czasie jazdy zaczyna padać.
2. Włączamy wycieraczki na czasowe, robi się mach-mach i wyłączamy.
3. Szyba jest zapadywana deszczem.
4. Znowu włączamy wycieraczki na czasowy i zostawiamy włączone.
5. Czas między machnięciami się ustawia na taki jaki upłynął między punktem 2 a 4.

Prawda że proste? I działa wprost idealnie. Czas się odmierza dokładnie tak jak chce i w zasadzie odbywa się to intuicyjnie. Cena przy składaniu z nowych części 30-40 zł. Prawda że jestem parszywy?

wydłub ze starego DFa tam sa chyba dwie albo trzy nastawy (przejwy między machnięciami) ja mam zrypany wiec mogę być w błedzie, nawet uszkodzony: płytkę masz gotową, elementy na wzór, i najdroższą czesć - przekaźnik... tranzystorki jak by strzeliły kosztują grosiki... do to chyba BC 107... zamienników jest chmara...

Cytat:
2004-03-10 12:35:19, Krzemowy pisze:
Prawda że jestem parszywy?

Jal dla mnie prowadzisz w pojedynku "Słodowy vs. Krzemowy"

PS: Jeśli to nie tajne to może opublikujesz to na stronie w jakis artykulach ?

Bedzie sie trzeba do krzemowego zglosic po pare jego wynalazkow kiedys

na wystawe wynalazków do Brukseli

Cytat:
2004-03-10 12:35:19, Krzemowy pisze:
Kiedyś pisałem i pokazywałem na zlocie ale nie spotkało się to w zasadzie z żadnym zainteresowaniem. Mianowicie zrobiłem sobie kiedyś w przypływie weny twórczej z fragmentów pilota uniwersalnego, tunera satelitarnego, roger beepa z CB, jakiegoś starego radia i innych odpadków mikroprocesorowy regulator wycieraczek. Działa to tak:
1. W czasie jazdy zaczyna padać.
2. Włączamy wycieraczki na czasowe, robi się mach-mach i wyłączamy.
3. Szyba jest zapadywana deszczem.
4. Znowu włączamy wycieraczki na czasowy i zostawiamy włączone.
5. Czas między machnięciami się ustawia na taki jaki upłynął między punktem 2 a 4.

Prawda że proste? I działa wprost idealnie. Czas się odmierza dokładnie tak jak chce i w zasadzie odbywa się to intuicyjnie. Cena przy składaniu z nowych części 30-40 zł. Prawda że jestem parszywy?

normalnie McGayver Respect!

a czy wie ktos moze, jaki silnik 2 biegowy podszedlby do DF, chodzi tu o tryb szybkiej pracy

z tego co pamietam uklad jaki wykombinowal Krzemowy jest zastosowanych w polonezach Caro, nie jestem tylko pewien czy we wszystkich modelach...

Krzemowemu oczywiscie Re5pect - i chetnie tez bym dostal w swoje lapki schemacik owego urzadzonka - z gory wielkie dzieki

Nie ma sprawy, skrobnę jakoś ładnie ten schemat i dołączę program(tam tkwi mikroprocek, AT89C2051). Aha, pewnie płytkę też bym mógł zaprojektować?

Heh nio Krzemowy, wiesz jesli chodzi o mnie to ja w sumie laik jestem i przydadza mi sie wszelkie wskazowki co do owego urzadzonka - hmmm - nie wiem nawet czy podejme sie samodzielnego montazu bo z doswiadczenia wiem ze to tez nie wychodzi mi najlepiej

takze wszelkie wskazowki, rady, wzorce, spis elementow i opis co i jak - mile widziane

Schemat znalazłem, okazało się że kiedyś dawno go wrysowałem do Protela i o nim zapomniałem Chętnym mogę wysłać w PDFie na maila. A płytkę jak będzie trzeba też przygotuję.

Potrzebne są:
AT89C2051(z programem), 4093, BC338, dwie diody krzemowe małej mocy, jedna większa, np. 1N5401, przekaźnik przełączny, kwarc 6MHz, dwa kondenski 33pF, obornik 1 megaom, 78L05 i jeszcze parę drobnych elementów(piszę z pamięci).

Krzemowy nie pie...... ile za gotowca .
Policz i podaj cene .