| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2004-04-26 16:40:57 Pogadaj z Rinem, on ma u siebie to zrobione, |
Krupek F&F Sympatyk wujek Borat Bialystok | 2004-04-26 17:09:34 ja mam cos takiego...efekt jest,na wyzszych obrotach lepiej sie wkreca,slychac w kabinie jak zasysa powietrze-jak dla mnie spoks |
Rino125p F&F Sympatyk Kraków | 2004-04-26 17:21:16 na bezynie masakra, wkreca sie bez problemu, nie ma dziór przy nagłym przyspieszeniu. jak cos to fotka w profilu |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-04-26 17:24:39 zrobilem cos takiego, auto ladnie smigalo na wysokich obrotach
ale przy gwaltownym wcisnieciu gazu silnik sie dlawil, dodam ze nic nie zmienialem w gazniku jedynie to podregulowalem mieszanke zeby w miare plynnie chodzilo nie chcialo mi sie bawic w dostrajanie tego patentu i wrocilem do zwyklego airboxa |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-04-26 23:02:18
chyba masz racje, ale w kancie zarowno z normalnym filtrem jak i z tym patentem idzie w sumie cieple powietrze z tym ze bez tego idzie go zdecysowanie wiecej. a co do rury gdzies na dol to jak zabezpieczyc sie w tym przypadku przed woda deszczem etc. i z jakiej rury to wykonac??? |
Rino125p F&F Sympatyk Kraków | 2004-04-26 23:12:31
dokładnie w kancie wlot skierowany do przodu to prowizorka, a co do rury to zeby odczyc róznice to trzebaby jezdzić 200/h zeby odp cisnienie było |
stasiu F&F MEMBER 125p 73' Łódź | 2004-04-26 23:13:45 ja mysallem nad czyms takim - roba to znajomi w lodzi - tzn to jest akurat ich autko ford stary ale w df'e tez mozna - ale ja juz se powiedzialem silnior oryginal i juz
![]() |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-04-26 23:18:45 stasiu a czym to sie rozni od tego co ma rino??? chodzi tylko o wyglad?? tzn ze chromik jest??? |
stasiu F&F MEMBER 125p 73' Łódź | 2004-04-26 23:21:23 nie no w sumie niczym - tylko tak zapodalem fotke z bliska ;] |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2004-04-26 23:46:25 Ja miałem coś takiego u siebie puki jezdziłem na benzynie i moim zdaniem było lepiej lepiej sie wkrecał na obroty nie dławił sie wogóle (nie było szarpniec przy gwałtownym wcisnieciu pedału gazu co czaesem bywalo na zwykłym filtrze). Co do spalaie to dokładnie nie powiem bo mi licznik wtedy nie działał ale wydaje mi sie ze wiecej palił troche.
Co do tego żeby nie leciało gorące powietrze to ewentualnie spód dać sporo wiekszej średnicy zeby wystawał sporo za filtr wtedy nie bedzie brało tego powietrza które leci z silnika goracego tylko juz troche chłodniejsze z góry komory silnika wkoncu przy jakies predkosci juz tam sa jakies zawirowania powietza i juz by było ciut chłodniejsze. Przynajmniej tak mi sie wydaje Pozdro |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-26 23:51:43
A co na gazie
bo to podobno eliminuje wolne obroty (ofcoz mówie tylko o zasilaniu LPG - podciśnieniowe, nie wtrysk Nie wątpie, że tego typu mody poprawiają pracę na silnika na benzynie, ale co z gazem, który przecież jest zainstalowany w większości naszych DF'ów i nie tylko chyba? |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2004-04-27 00:02:17
Ale wiem że Frisco nie ma gazu |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2004-04-27 00:07:17
Nie wiem jak w kancie jest, ale jak w mojej Skodzie jeździłem bez przedniego zderzaka (za nim jest "pobór" powietrza) to wyraźnie czuć było, ze się lepiej wkręca. A pozatym, jest jeszcze coś takiego jak napełnianie ciężarowe, i zimne powietrze ma większą mase, co wpływa dobrze na spalanie i wytwarzanie jakiejś tam mocy. Jeżeli ciepłego powietrza zassa więcej przy takiej talerzykowatej obudowie, to teoretycznie rzecz biorąc mniejsza ilość zimnego powietrza powinna mieć identyczny skutek ( a może nawet lepszy, gdyż zawsze należy dążyć do obniżenia temperatury zasysanego powietrza do minimum). No ale ja się na Fiatach nie znam |
Krupek F&F Sympatyk wujek Borat Bialystok | 2004-04-27 00:25:10 wpisywalem sie na poczatku tego tematu...a wiec..nie wiem jak to jest na gazie bo smigam tylko na benzynie fiat zawsze zasysa cieple powietrze-przyklad:robilem test na hamowni w zimie - temperatura na hali- okolo 12,natomiast powietrza zasysanego 25 pali na takiej obudowie wiecej,ale korzystniejsze jest przez to wkrecanie na wyzsze obroty oki,koncze bo troche przynudzilem pozdrowka |
Nomad F&F Sympatyk Wspomnienie po Gdańsk | 2004-04-27 19:54:40 Hmmm z moich doświadczeń wynika coś innego niż u więksdzości z was jak widzę... wg moich 3 testów najlepiej wychodzi zestaw: sportowa wkładka Proton'a i czarna obudowa z wymontowanym termostatem, powiększonym wlotem i zaślepionym otw. bocznym..
porównywałem m.in. z metodą odsłoniętego filtra - ale było czuć wyraźne pogorszenie osiągów... podejżewam że jest to spowodowane tym że tuż przy gaźniku jest jednak dużo cieplejsze powietrze niż przy chłodnicy... Dzwięk przy obu metodach jest porównywalny... Jednakże jako że moje autko (1,6 Glise) jeździ wyłącznie na Pb98, a nie na LPG więc u innych mogą być inne efekty... Innym ważnym aspektem może być sam gaźnik (dysze) i jakość spasowania samego dolotu... |
frisco kraków | 2004-04-28 00:04:21 Nomad - jakbyś mógł trochę jaśniej o tej "wkładce Protona" i "czarnej obudowie" bo nie bardzo kumam o so chodzi...
Może to nie wypada nawet o to pytać ale cóż... nie wiem i już... pozdro |
Nomad F&F Sympatyk Wspomnienie po Gdańsk | 2004-04-28 00:17:03
hmm Czarna obudowa to ta nowszego typu z termostatem (jak w poldkach) w teori automatycznie przelacza sie na cieple/zimne powietrze - w praktyce malo kiedy dziala... Ja mam u siebie wersje z wlotem "na wprost" czyli rownolegle do osi auta... Jest też wersja "na skos" idąca w strone prawych reflektorów (do niej można założyc strumienice dolotu) wkładka Proton'a - Sportowy wklad filtra powietrza do fabrycznej puszki (bawełniany, dożywotni...) , polecany m.in. przez Lecha Węglarskiego... |