Czy można to jakoś policzyć ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mamy może na forum jakiegoś mózga, który będzie w stanie wyliczyć, albo wyprowadzić wzór, na podstawie którego możnaby wyliczyć na podstawie, wagi, mocy i przyspieszenia do 100 km/h, jaki samochód będzie miał czas na 400 m ??

Oczywiście również odwrotnie, mając czas na 400m, policzyć jaką ma moc, albo przyspieszenie do 100 ?

Pytam, bo oglądałem "Szybkich i Wściekłych" i tam pojawia się dług w postaci autka, które ma przynajmniej 10 sek na 400 m

tak by Ci zobrazować - w Polsce na Modlinie bryki które mają ok. 3 sekund do setki wciąż nie mogą zejść nawet poniżej 11 sek na 1/4 mili...

Zaraz, zaraz, ale to nie jest tak, że trzeba się wspomóc jeszcze Nitro ? Czyli im większy pojemnik Nitro, tym samochód może mieć słabsze przyspieszenie do 100 ?

możesz zapomnieć o możliwości dokładnego wyliczenia takiego czasu, a już na pewno mając tylko kilkadziesiąt danych.

Są oczywiście proste tabelki które dają obraz jakich mocy trzeba teoretycznie używać do osiągania dobrych czasów, mój yaris powinien mieć około 1200 koni aby wyrobić ćwierć mili w około 8 sekund

Crit, daj link do takich tabelek

prosze linka
linkaaaa z klakuatorem czasow

w sieci tego multum ten jest nie zbyt dokladny ale obliczy czy pirazy drzwi
szukaj goglami ja sie poddalem kiedy trafilem na taki gdzie sie podaje wage w lbs i takie szczgoly ze glowa boli...

[ wiadomość edytowana przez: yaryś dnia 2004-04-13 14:12:36 ]

wiecej wynikow....
linki

Cytat:
2004-04-13 14:10:33, Yaryś pisze:
ja sie poddalem kiedy trafilem na taki gdzie sie podaje wage w lbs i takie szczgoly ze glowa boli...

lbs to funty wagowe, czyli 0,435 kg (brytyjskie lbs)

Czyli moja krówka powinna oscylować w granicach 15 sek
Ciekjawe jak się ma teraz do tego użycie Nitro...

wkalkujuj odpowiedni strzal z mocy np.75Km extra wczesniej przeprwadzajc symulacje jak to wplywa na twoj moment,usredniajac potem tą moc, -+ 0.5 granica bledu
ale mozesz obliczyc co do sekundy. pamietaj nie licz na pustym samochodzie czasu dodaj siebie

Dodałem 50% mocy. Wliczam siebie oczywiście i wychodzi, że zejdzie o jakieś 1,5 sekundy. O matko. Żeczywiście ciężko zejść poniżej tych 10 sekund...

Musiałaby mieć Camrocha 700 kucyków hhhhhh

ale żescie sie rozpędzili

Przy takiej mocy mój wózek miałby V max 340 km/h, a przyspieszenie do setki w granicach 2,47 sek

Zwróćcie jeszcze uwagę że tam, w niektórych kalkulatorach moc jest podawana "na kołach" a nie "na silniku" jak u nas, podejrzewam że wszędzie tam gdzie operuje się lbs mamy do czynienia z "HP at the wheels", a "nasza" moc do "ichniej" mocy to jak ~1,15 - 1.
Czyli 100 KM u nas to 87 HP , 100 HP to 115 KM

Cytat:
2004-04-13 16:41:11, Lwiecz01 pisze:
Dodałem 50% mocy. Wliczam siebie oczywiście i wychodzi, że zejdzie o jakieś 1,5 sekundy. O matko. Żeczywiście ciężko zejść poniżej tych 10 sekund...

Musiałaby mieć Camrocha 700 kucyków hhhhhh

bez jaj, przy takim rodzaju napędu to mając dragowe zawieszenie i super dragowe opony osiagniesz czas 10 s już przy 1000 koni i to pod warunkiem że z górki

Sciagnijcie sobie program CARTEST. Ma swietne mozliwosci symulacji, w tym rowniez sprintu 400m, 0-100, v-max itp...
Poza tym ma juz kupe aut w bazie.

Ja czytalem ze w seuropejskich samochodach moc podawana to moc silnika z osprzetem ( czyli uzyteczna ) wlasnie .

Cytat:
2004-04-17 12:43:37, pin555 pisze:
Sciagnijcie sobie program CARTEST. Ma swietne mozliwosci symulacji, w tym rowniez sprintu 400m, 0-100, v-max itp...

Zajebisty ten programik. Ma tylko jedną wadę - brak Cariny w bazie pojazdów.
Jeśli ma ktoś wpisane dane Carinki to wklejcie pliz w wątku albo wyślijcie na priv-a

Cytat:
2004-04-17 12:43:37, pin555 pisze:

Dał byś linkę

Cytat:
Dał byś linkę

Hehehe C:Cartest. A tak powaznie, to nie pamietam, ale juz kilka razy sciagalem go z sieci za pomoca Googla. Widzialem gdzies nawet wersje pod windowsa, ale chyba byla platna. Ja mam wersje pod dosa z europejskimi jednostkami miar
A co do Cariny to po kolei:
1998 FRONT NORM 98 5800 183 4400 9.8 6600 6600 DUMP 5 MANUAL 3.29 1.96 1.32 1.03 0.82 3.74 FRONT 1200 55 2580 195 1.93 61.5 60 0.31 0.00 141.0 169.4 20

Najdokladniej jest, kiedy sie "przepisze" do programu wykres charakterystyki mocy silnika.