Głowica wzmocniona ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam pytanko. Kiedyś na forum przeczytałem ze na wałkach rozrządu nabijana jest litera "W", co oznaczało że wałek jest wzmacniany. Mam taką literę nabitą na głowicy (na górze między 2 a 3 cylindrem). Czy zgodnie z analogią oznacza to że głowica jest wzmacniana, czy po prostu wszystkie głowice w polonezie są wzmacniane i mają taka literę nabitą ( tak jak wszystkie wersje nadwozia Poloneza są luksusowe ). Mój Poldzer to rocznik 96. Gaz założyłem kiedy miał przebieg 43 tyś. a dwa dni temu zmieniałem uszczelkę pod głowicą przy przebiegu 57 tyś. Gościu który ją planował mówił że jak na Poloneza to jest w stanie idealnym.

Cytat:
2004-04-27 17:15:47, klama13 pisze:
Kiedyś na forum przeczytałem ze na wałkach rozrządu nabijana jest litera "W", co oznaczało że wałek jest wzmacniany. Mam taką literę nabitą na głowicy (na górze między 2 a 3 cylindrem). Czy zgodnie z analogią oznacza to że głowica jest wzmacniana (...)

Wnioskując tego co koledzy napisali w TYM poście to tak.

W watku wskazanym przez GDA jest male zamieszanie.
Silnik kolegi na 100% ma silniki tzw. wzmocniony. Czyli taki ze skorygowanymi czasami otwarcia zaworow (walek rozrzadu z litera W) i glowica z wygladzonymi kanalami dolotowymi.
Silniki wzmocnione Poloneza (i 125p z silnikiem Poloneza) to:
AB (1.5 82 KM)
CB, CF, CE (1.6)
Nie wzmocnione silniki stosowano do ok. 1990-1991 r. i byly to glownie:
AA (1.5 75 KM), silniki 1.3 pomijam.

Opisane "wzmocnienie" nie ma nic wspolnego z gniazdami zaworow przystosowanymi do spalania benzyny bezolowiowej (gaz tez nie ma olowiu!). Tu liczy sie data produkcji silnika. Od 4. wrzesnia 1989 roku WSZYSTKIE silniki wyprodukowane w FSO moga konsumowac paliwo bezolowiowe bez ograniczen.

Pozdrawiam
Adamus

hmm a po czym rozpoznam czy glowica nowa ktora mam w piwnicy jest z utwardzonymi gniazdami?

Cytat:
2004-04-27 18:47:03, adamus pisze:
(...)
Tu liczy sie data produkcji silnika. Od 4. wrzesnia 1989 roku WSZYSTKIE silniki wyprodukowane w FSO moga konsumowac paliwo bezolowiowe bez ograniczen.

Pozdrawiam
Adamus

Moze wiesz jak zbadac z ktorego roku jest sam silnik. Moj poldek jest z 1990, a sam silnik to nigdy nie wiadomo I zadnej literki W nie stwierdzilem w omawianym miejscu...

ps. Gienio pozdrawia - maly ten swiat hehe

Nie trzeba badac roku tylko nr silnika - Adamus napewno ma dane na ten temat