Przegląd rej. gazu przy (prawie) nowym aucie-trzeba co rok?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Założyłem niedawno instalkę do mojej Yariski. Auto ma niecaly rok i wg dowodu rejestracyjego mam zrobić przegląd rejestracyjny za ponad 2 lata.
Tymczasem przy gazie trzeba robić raz w roku.
Wczoraj wbiłem gaz do dowodu rej. i urzędnik powiedział mi, że za rok od wbicia mam zrobić przegląd. Z kolei w warsztacie gazowniczym powiedzieli mi, że obowiązujący jest termin wbity pierwotnie do dowodu czyli za ponad 2 lata.
Jak to jest w rzeczywistości (mile widziana podstawa prawna).

I bardzo istotna sprawa:
Jeżeli muszę zrobić przegląd za rok to czy może to być przegląd tylko inst. gazowej (chyba 63 zł) czy musi to byc pełen przegląd (90+63 zł) (też mile widziana podstawa prawna)

Pozdrawiam

Nie mam podstawy prawnej ale:

W dowodzie rejetsracyjnym nie ma daty waznosci przegladu samej instalacji gazowej. Jest ogolna data kiedy przeglad i juz takze nie podejrzewam zeby jakis piesek sie przyczepil do tego - lpg wbite w dowod jest - jest

Jesli jednak z jakiegos powodu bedzie trzeba zrobic przeglad instalki to tylko instalki.

Jeszce jedna rzecz nawet jesli nie bedziesz robil przegladu instalacji lpg az do przegladu autka to zadbaj o to zeby raz na jakis czas sprawdzic czy nie masz gdzies wyciekow tak dla siebie nie wiem ile takie sprawdzanie szczelnosci moze kosztowac

pozdr

Słuchaj według prawa instalacja gazowa podlega obowiązkowemu przeglądowi co rok. Ale...

"thaniel" ma racje. Jeżeli w dowodzie rej. masz datę nastepnego przeglądu na za dwa lata - no to kij ich problem. Albo się pomylili albo cos się zmieniło. Bo mojej siostrze jak miała nowe autko i założyła instalkę to Pani w wydz. kom. wpisała jej że przegląd za rok mimo że data była dopiero za dwa. Zresztą śmiesznie to wygląda w dow. rej.
Pozdr.
PS thaniel znalazłeś coś o Landi i Landi Renzo ??? Bo ja szukałem i myśle że to jest jeden koncern.

Przekonuje mnie to co piszecie, bo jest to logiczne, ale:
Facet w wydziale komunikacji na moje pytanie czy w razie kontroli policjantowi nie wystarczy że zrobię przegląd przed datą wbitą w dowodzie powiedział, że policjant może popatrzeć na datę wbicia pieczątki GAZ i sprawdzi czy od tej daty nie upłynął więcej niż rok do badania.
Tak więc sam już nie wiem.
Ale urzędnik stwierdził też, że w zasadzie to powinien wymienić mi dowód, skasować za niego ponad 60 zł i wbić przegląd za rok. Skoro jednak zrobił tego (może dlatego że trochę go znam ) to wydaje mi się że jednak wiążąca jest data wbita w dowodzie czyli za ponad 2 lata.

A co do sprawdzenia szczelności - tak dla samego siebie, to mam przeglądy gwarancyjne instalacji co 15 tys. a rocznie robię ponad 25 tys, tak więc jest wszystko w porządku

Sprawdzielm ze faktycznie mam date pieczatki wbicia w dowod gazu ale tylko raz. Przeglady sa co roku i chyba mozesz spokojnie poczekac na przeglad za 2 lata. Nie posadzam jakies policmena o to by sobie glowe zawracal tym zeby to liczyc hehe u mnie mam np data nastepnego badania technicznego 6.02.203 <-- tak 203 hehe no ale pozniej juz mam normalnie

pozdr

p.s. jeszcze nie szukalem apropos landi i landi rezo tez mysle ze to jeden ...