| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-06-03 15:23:22 Witam,
Założyłem niedawno instalkę do mojej Yariski. Auto ma niecaly rok i wg dowodu rejestracyjego mam zrobić przegląd rejestracyjny za ponad 2 lata. Tymczasem przy gazie trzeba robić raz w roku. Wczoraj wbiłem gaz do dowodu rej. i urzędnik powiedział mi, że za rok od wbicia mam zrobić przegląd. Z kolei w warsztacie gazowniczym powiedzieli mi, że obowiązujący jest termin wbity pierwotnie do dowodu czyli za ponad 2 lata. Jak to jest w rzeczywistości (mile widziana podstawa prawna). I bardzo istotna sprawa: Jeżeli muszę zrobić przegląd za rok to czy może to być przegląd tylko inst. gazowej (chyba 63 zł) czy musi to byc pełen przegląd (90+63 zł) (też mile widziana podstawa prawna) Pozdrawiam |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2004-06-04 08:22:26 Słuchaj według prawa instalacja gazowa podlega obowiązkowemu przeglądowi co rok. Ale...
"thaniel" ma racje. Jeżeli w dowodzie rej. masz datę nastepnego przeglądu na za dwa lata - no to kij ich problem. Albo się pomylili albo cos się zmieniło. Bo mojej siostrze jak miała nowe autko i założyła instalkę to Pani w wydz. kom. wpisała jej że przegląd za rok mimo że data była dopiero za dwa. Zresztą śmiesznie to wygląda w dow. rej. Pozdr. PS thaniel znalazłeś coś o Landi i Landi Renzo ??? Bo ja szukałem i myśle że to jest jeden koncern. |
skalar Yaris Luna LPG Bochnia | 2004-06-04 08:48:07 Przekonuje mnie to co piszecie, bo jest to logiczne, ale:
Facet w wydziale komunikacji na moje pytanie czy w razie kontroli policjantowi nie wystarczy że zrobię przegląd przed datą wbitą w dowodzie powiedział, że policjant może popatrzeć na datę wbicia pieczątki GAZ i sprawdzi czy od tej daty nie upłynął więcej niż rok do badania. Tak więc sam już nie wiem. Ale urzędnik stwierdził też, że w zasadzie to powinien wymienić mi dowód, skasować za niego ponad 60 zł i wbić przegląd za rok. Skoro jednak zrobił tego (może dlatego że trochę go znam A co do sprawdzenia szczelności - tak dla samego siebie, to mam przeglądy gwarancyjne instalacji co 15 tys. a rocznie robię ponad 25 tys, tak więc jest wszystko w porządku |