Most i bebechy z truck"a

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy do standardowego tylnego mostu( rover ) wejda bebechy z mostu od truck'a ??
bo sam most nie bedzie pasowal ??
Pozdrawiam
T.

To i ja mam pytanko bo mam most od plusa (szeroki) i zakupiłem dyfer z przełozeniem 9/43 i zastanawiam sie bo z czystej teori przyrost mocy na kołach będzie wynosił ponad 15% bo standartowy chyba jest 10/41 moze sie myle poprawcie mnie.
Bo jeszcze tego niezamontowałem a jest fabrycznie nowy czy trzeba to jakos docierac czy samo sie dotrze podczas jazdy (spokojnej)?

Cytat:
2004-04-16 21:23:28, Piekarski_Piotr pisze:
To i ja mam pytanko bo mam most od plusa (szeroki) i zakupiłem dyfer z przełozeniem 9/43 i zastanawiam sie bo z czystej teori przyrost mocy na kołach będzie wynosił ponad 15% bo standartowy chyba jest 10/41 moze sie myle poprawcie mnie.
Bo jeszcze tego niezamontowałem a jest fabrycznie nowy czy trzeba to jakos docierac czy samo sie dotrze podczas jazdy (spokojnej)?

Hmmm czy moc sie zwiększy ??? .... na pewno zmieni się ich prędkość obrotowa i moment obracający... ale żeby moc ????
a co do docierania to raczej sie sam dotrze (ew. zatrze bez oleju)

Eeeeem, to co w końcu pasuje i możnaby przełożyć? Wole zawczasu wybadać temat bo u mnie seria chyba nie wytrzyma więc rozglądam się za czymś mocniejszym (wytrzymalszym). Ten Truck jest lepszy pod tym względem czy różni się czymś innym??

Cytat:
2004-04-16 22:08:33, Race_D pisze:
Eeeeem, to co w końcu pasuje i możnaby przełożyć? Wole zawczasu wybadać temat bo u mnie seria chyba nie wytrzyma więc rozglądam się za czymś mocniejszym (wytrzymalszym). Ten Truck jest lepszy pod tym względem czy różni się czymś innym??

Hmmm w teori można przełożyć w praktyce nikt się raczej tego nie podejmie... (ustawianie kątów)
A jeśli zakładasz że seria nie wytrzyma to może lepiej od razu dać most od 132 ?? wiem że przy zakładaniu do 125'ki nie ma specjalnie problemów.

Dla przypomnienia - Moc to iloczyn momentu obrotowego i prędkosci obrotowej.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Tylny most z Trucka ma inaczej mocowane resory - "leżą" na moście - a w standardzie są mocowane os spodu. Tak więc dupka Poldka czy DF'a pójdzie ostro do góry gdy wrzucimy most z Trucka.
Panowie! OLO ma rację! Jeżeli wskutek zmiany przełożenia mostu zwiększy się moment obrotowy na kołach i ich prędkość obrotowa / kątowa to w efekcie również moc na kołach pójdzie analogicznie w górę. Fizyka! Fizyka!

ej - moc sie nie zmienia! jeśli zmienimy przełożenie np na większe (czyli truckowski zamiast seryjnego) to tyle samo zwiększy sie moment o ile zmniejszy prędkosć obrotowa (mówimy o wyjsciu) na wejściu parametry nie ulegają zmianie - tak czy inaczej przenosimy TAKĄ SAMĄ MOC.

-----------------

Cytat:
2004-04-16 22:47:50, Nomad pisze:
(...)
A jeśli zakładasz że seria nie wytrzyma to może lepiej od razu dać most od 132 ?? wiem że przy zakładaniu do 125'ki nie ma specjalnie problemów.

A 132 nie ma czasem z tyłu sprężyn? Chyba że to nie problem

A z tą dupą do góry przy resorach leżących na moście to może być całkiem niezły efekt wizualny

oczywiscie ze 132 ma inne mocowania i inne zawieszenie! NIE PASUJE BEZ PRZEROBEK

-----------------

Ponadto most od F132/Argenty 2.0 posiada przełożenie 3.7, więc bardzo daleko mu do przełożenia Truckowskiego, które to byłoby optymalne, ale dla Rovera.

Pozdrawiam

To jak to w końcu jest z tym przekładaniem wnętrzności z trucka do serii. Poza tym jak będzie się miała wytrzymałość przekładni głównej w stosunku do seryjnej. CZy jest ona jakoś wzmacniana.

Co do mostów z argenty to skoro tam trzeba przespawywać mocowanie to równie dobrze można przespawać mocowanie do mostu z Trucka. Robota ta sama praktycznie a chyba most od trucka jest mocniejszy od serii.