[126] jak podłączyć zegar

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc wszystkim! nabyłem fajny zegar z chromowana obwódka i chciałbym go założyć do mojego malca. mysle ze z zamontowaniem nie bede mial wiekszych problemów, lecz potrzebuje waszej pomocy, bo nie wiem jak go podpiąć zeby działał!!! foto w profilu!!! z góry dziekuje bardzo!! ( acha to mój 1 temat )

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-04-16 07:34:08 ]
[ powód edycji: REGULAMIN ]

No to rzeczywiście masz problem, bo nie czytałeś regulaminu najwyraźniej . W temacie należy pisać o co chodzi dokładnie bo ja np. mianem "TO" określam cięgno zamka tylnej klapy w DF'ie . >> CZYTAJ <<
Dobra, a teraz poważnie:
To czego zdjęcia masz w profilu wygląda mi na wysoce zaawansowany elektroniczny krokowy przemieszczacz wskazówek o 6-cio stopniowych skokach . Podłączenie jest jednak stosunkowo proste. Wystarczy że znajdziesz złącze diagnostyczne OBD II i po zwarciu na 3,7s pinó 8 i 13 odczytasz instrukcje z wyświetlacza o 16 mln kolorów pod wskaźnikiem ciśnienia doładowania .

OK, teraz już na prawde poważnie (sorry, po kilku godzinach nauki musiałem jakoś odreagować ).
Jeden z dwóch czarnych przewodów przyłączonych do obudowy w miejscu oznaczonym numerkiem 31 podłącz gdzieś do masy pojazdu. Najlepiej to wywal ten kabelek i zrób cały nowy. Kup ~metr przewodu i 5-10 konektorków (przyda sie jak jeszcze nie masz wprawy w zarabianiu ). Tak więc 31 do masy, +12 to chyba będzie stały plus (z tego co sie znam na elektryce), najbliżej z bedziesz mial chyba z bezpieczników. W każdym razie najlepiej to też podepnij przez jakiś bezpiecznik. Ta wystająca "rurka" wydaje sie być w moim odczuciu elementem iluminacji (podświetlenia) - plusik do tego pociągnij gdzieś ze standardowych zegarów. Nie mam malca wiec nie powiem Ci tego tak dokładnie ale najlepiej użyć kontrolki . Jeśli na prawdę się na tym nie znasz to może lepiej poproś kogoś o pomoc lub przynajmniej trzymaj w pogotowiu sprawną gaśnicę...
Powodzenia z tym "potworem"!

a mnie To z profilu wyglada na zegarek ;]

Cytat:
2004-04-16 02:46:10, frytol pisze:
a mnie To z profilu wyglada na zegarek ;]

To widać się nie znasz za bardzo na fizyce kwantowej w elementarnych układach złożonych transformatorów SMD dużej mocy. Albo patrzysz w jakis inny profil. Nie mniej jednak zwykły zegarek podłacza sie podobnie .

fotke ogladalem z kazdej strony i wyglada mi to na calkiem normalny budzik

hmmm ten budzik był podłączony na tych kablach co widac ( na wszystkich 4) tego stalego +12v wolałbym nie uzywac bo w tym aucie co on byl to gniazdo nie byłu uzywane !!!! dzieki wszystkim za pomoc!!!

sprawa jest prosta,

jezeli niekorzystasz z gniaza zapalniczki to przewod podswietlania gniazdka podlaczasz do oprawki zarowki, mase do tych przewodow sterczacych przy obudowiem, a do +12V podlaczasz + z zapalniczki, gdzyz zegarek ma dzialac nawet gdy wylaczysz zaplon, no chyba ze bedziesz go regulowal za kazdym razem

Jezeli natomiast korzystasz z gniazda zapalniczki to poprostu podepnij sie z tym budzikiem rownolegle do gniazdka,

sposob wykonania tego wyprowadzenia zalezy juz od zdolnosci oraz inwencji tworczej wykonawcy

sam mam podobny zegarek we fiacie wiec jak podlaczysz tak jak ci opisalem to napewno bedzie dzialalo

Cytat:
2004-04-16 18:02:00, szymek2424 pisze:
hmmm ten budzik był podłączony na tych kablach co widac ( na wszystkich 4)

Możesz tam podpiąć nawet 15 przewodów i nie zmieni to faktu, że w rzeczywistości przyłącza elektryczne są tam dwa. Potrzebne są trzy: masa, zasilanie, podświetlenie.
Cytat:
tego stalego +12v wolałbym nie uzywac bo w tym aucie co on byl to gniazdo nie byłu uzywane !!!!

No to mamy problem. A widziałeś czy w poprzednim aucie ten zegar działał prawidłowo (przesuwały się wskazówki) czy może był tylko ładnie oświetlony?
W tak prostej konstrukcji raczej nie ma miejsca na "opcjonalne" przyłącza, gdyż opcji tam nie ma (nie licząc podświetlenia ). Chyba że ktoś zrobił taką zamote wewnątrz, że do lampki był podpięty stały plus, a wewnątrz pociągnięte od tego zasilanie zegara... Ale to jest co najmniej nieprawdopodobne .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-04-16 21:42:32 ]

powitac! no nie widzia.łem czy ten zaegar dzuiałał w poprzednim aucie bo nie bylo w nim bareyjki autko stalo na złomie. dzieki bardzo wszystkim za podpowiedzi! jutro rano zaczynam działać!!!!!!!! pozdro!!!!

AKCJA ZEGAREK ZAKOŃCZONA SUKCESEM!!! (FOTO NR 4 W PROFILU) CO O TYM MYSLICIE??? DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC!!! POZDRO!!!!

Nie żebym był złośliwy(za to będę parszywy ) ale ja mam IMHO ładniejszy zegar i raczej na pewno duuuuuuuuużo starszy(koniec lat 40), ale zegar wskazówkowy to jest zawsze wskazówkowy i jest git!

Zegar jak zegar.
Mi sie bardziej podoba twoje auto - jeszcze te listwy wywalic .....
Tak wyglądał mój tyle ze był bez rynienek ...

Maluszek ładny ale sportingowe fele nigdy mi sie nie widziały w 126-ce.
Czuczu, bez jakich rynienek? Chyba nie tych przy dachu?

Cytat:
2004-05-06 21:35:59, CZUCZU pisze:
Zegar jak zegar.
Mi sie bardziej podoba twoje auto - jeszcze te listwy wywalic .....
Tak wyglądał mój tyle ze był bez rynienek ...

spoko spoko! listwy pojda ale czekam za lakiernikiem ! mam juz podobne ale chromowane miodzio! autko robie na granatowa perłe!!! pozdro!

No i tak trzymaj.
Race D człowiek jak niewiedział ze nei ma podłogi to pozbył sie rynienek.
Baaaa nawet troche to stało bez tych rynienek.
I sie w środku basenik robił
Dlatego robiac kolejnego chciałem je miec jednak
Ps. Elegant sie nadaje super na klasyka - tylko troche roboty jest Te przetłoczenia w elu bardziej pasuja do klasyka ..

Cytat:
2004-05-06 21:34:20, Krzemowy pisze:
Nie żebym był złośliwy(za to będę parszywy ) ale ja mam IMHO ładniejszy zegar i raczej na pewno duuuuuuuuużo starszy(koniec lat 40), ale zegar wskazówkowy to jest zawsze wskazówkowy i jest git!

krzemowy zapodaj jakies fotki tego zegara!! koniecznie!!!

Cytat:
2004-05-07 08:23:41, CZUCZU pisze:
No i tak trzymaj.
Race D człowiek jak niewiedział ze nei ma podłogi to pozbył sie rynienek.
Baaaa nawet troche to stało bez tych rynienek.
I sie w środku basenik robił
Dlatego robiac kolejnego chciałem je miec jednak
Ps. Elegant sie nadaje super na klasyka - tylko troche roboty jest Te przetłoczenia w elu bardziej pasuja do klasyka ..

czuczu az tak zle jest bez rynienek??? zastanawiam sie nad ich likwidacja przed lakierowaniem. z tego co czytam to serio w srodku robil sie basenik??? opowiedz mi troszke o tym!! pozdro!!!

Wiec tak.
Rynienki zostały usuniete 2 mm od blachy.
Zostały zaklepane i połozony spaw ciagły.
Na to troche szpachli.
Całosc miała wygladac jak xara kitcar - od białego do czerwonego !!!
No i został oto zrobione - w miedzyczasie okazało sie ze auto nie ma podłogi belki tylnej nadkoli itp itd i nie opłacało sie robic ....
Ale mogłem zauwazyc ze mimo nowych uszczelek przecieka - nie wiedziałem ze to takie wazne - serio ........
No i nowy własciciel juz ma rynienki
Auto było robione porzadnie od podstaw i poleciał nowy dach.

Cytat:
2004-05-09 23:10:44, CZUCZU pisze:
Wiec tak.
Rynienki zostały usuniete 2 mm od blachy.
Zostały zaklepane i połozony spaw ciagły.
Na to troche szpachli.
Całosc miała wygladac jak xara kitcar - od białego do czerwonego !!!
No i został oto zrobione - w miedzyczasie okazało sie ze auto nie ma podłogi belki tylnej nadkoli itp itd i nie opłacało sie robic ....
Ale mogłem zauwazyc ze mimo nowych uszczelek przecieka - nie wiedziałem ze to takie wazne - serio ........
No i nowy własciciel juz ma rynienki
Auto było robione porzadnie od podstaw i poleciał nowy dach.

oooo kuna !!! teraz to juz mam mieszane uczucia co do celowosci usuniecia rynienek! mam jeszcze jeden problem. autko chcec troszke porobic na klasyka, co widac troszke po fotach i wiecej po opisie, a mianowicie nie podoba mi sie miejsce usadowienia anteny w moim malcu(foto) moze cos zaproponujesz???

Pierwsza zmiana to wywal znaczki !!!!!!
Psuja efekt !
Druga zmiana klamek na chromy.
listwy out.
Co do antenki to ja mam dziure w dachu po niej !!!!!
Idiota wywiercił dziure i tak zostało !!!!!
Hmm i chyba znowu wróce do opcji na dach z nia - mam radio spowrotem.
Na dachu jest takei cos ja tam mam.
ps. mam tez antene wewnetrzną zawsze jakies wyjscie.