Parowanie okien przy wewnętrznej wentylacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest to normalne, że szyby parują i głośniej chodzi dmuchawa przy włączonej wewnętrznej wentylacji. Czy Espera mają filtr do dmuchawy?

Nie mają filtra dmuchawy i to całkowicie normalne ,ze parują.
Włącz klimę to objaw ustanie

Cytat:
2004-05-13 23:00:37, -JACO- pisze:

Dzięki ale ten dźwiek syczenia to normalność

Cytat:
2004-05-13 23:14:53, malin2 pisze:
Cytat:
2004-05-13 23:00:37, -JACO- pisze:

Dzięki ale ten dźwiek syczenia to normalność

jakiego syczenia??

Cytat:
ale ten dźwiek syczenia to normalność

Luknij sobie pod deskę po stronie pasażera i wciśnij przycisk obiegu, a zobaczysz jak otwiera się taka podłużna klapka odsłaniając dostęp do kanału wentylastora. Dźwięk pochodzi stąd, że wentylastor ciągnie powietrze bezpośrednio z kabiny.
Mnie też to wkurza, bo na wyższych obrotach wentylatora robi się głośno.
Myślałę tak sobie, że może dałoby się tam wsadzić jakiś filtr np. taki jakie stosowane są w odkurzaczach. A już super by było gdyby to był filtr węglowy, to może by i już szybki nie parowały.

Cześć

Ja mogę tylko zapewnić, ze objawy te są naturalne. Nie jestem specem od wentylacji, ale parowanie szyb przy zamkniętym obiegu i głośna praca nawiewu to nic niezwyczajnego. Zauważyłem, że objawy te (tzn. parowanie szyb) są mniejsze, gdy włączone jest ogrzewanie tylnej szyby. (Żeby nie wyjść na ułomnego, to dopowiem, ze chodzi też o szyby boczne )

Pozdrawiam.
Paweł

Mam tak samo - u mnie tez glosniej chodzi na wew. obiegu

czyli trzeba się do tego przyzwyczaić, w ciepłe dni włączać klimę a w zimne ogrzewanie.